Αυτήν την Παρασκευή αναμένεται να δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του Δημοτικού Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής ο πίνακας με τους δικαιούχους για μια θέση στους βρεφονηπιακούς και νηπιακούς σταθμούς του δήμου Ηρακλείου.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων όλων όσων διεκδικούν μια θέση μέσω ΕΣΠΑ έληξε χθες, με αυτές να ανέρχονται στις 1613. Από αυτές ο δήμος Ηρακλείου είναι σε θέση να ικανοποιήσει- σε α’ φάση- ένα ποσοστό της τάξεως 70%.

Σε σύγκριση με πέρυσι ο αριθμός των αιτήσεων ήταν μεγαλύτερος κατά 100, ενώ ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων που κατατέθηκαν φέτος στον δήμο Ηρακλείου αγγίζει τις 2407. Με δεδομένο ότι ο δήμος είναι σε θέση να δεχθεί στις προσχολικές δομές του 1700 βρέφη και νήπια, προκύπτει ότι 707 παιδιά θα μείνουν εκτός σε πρώτη φάση τουλάχιστον.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής Νίκος Φακουρέλης μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη σημειώνει εμφατικά ότι η όλη διαδικασία κατάθεσης των αιτήσεων έγινε κατά τρόπο «αδιάβλητο» και «διαυγές» μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία όλοι οι ενδιαφερόμενοι έχουν πρόσβαση. Δηλαδή είναι ορατό το σύστημα των κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων και των μορίων που αντιστοιχούν σε αυτά για κάθε αίτηση που κατατέθηκε.

Όσον αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό που απασχολείται στους παιδικούς σταθμούς δηλαδή σε νηπιαγωγούς, βρεφονηπιοκόμους, καθαριστές και μάγειρες, όλοι θα είναι στη θέση τους την 1η Σεπτέμβρη, σύμφωνα με τον κ. Φακουρέλη, αφού στον αέρα βρίσκεται η προκήρυξη για την κάλυψη των θέσεων που δεν καλύπτονται από το μόνιμο προσωπικό. Συνολικά, οι δημοτικές δομές απαιτούν 270 άτομα προσωπικό, εκ των οποίων οι 100 είναι μόνιμοι και οι υπόλοιποι απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Στον δήμο Ηρακλείου λειτουργούν 21 παιδικοί σταθμοί εκ των οποίων οι 13 φιλοξενούν και βρέφη, ενώ σε συντριπτικό ποσοστό αυτοί στεγάζονται σε ιδιόκτητους δημοτικούς χώρους. Μόνον 3 είναι ενοικιαζόμενοι. Όπως λέει ο κ. Φακουρέλης σε επίπεδο στέγασης και λειτουργικότητας των χώρων όλα είναι υπό έλεγχο και τα όποια μικροπροβλήματα προκύπτουν επιλύονται άμεσα από 8 άτομα της Τεχνικής Υπηρεσίες που είναι σε επιφυλακή για αυτόν τον σκοπό.

Αναφορικά με τα τροφεία που θα ισχύσουν για φέτος, το εύρος τους θα είναι από 30 έως 120 ευρώ το μήνα και θα προσαρμόζονται στην οικονομική κατάσταση των γονέων και κηδεμόνων.