Αποδέκτης παραπόνων και αγανάκτησης, γίνεται καθημερινά το Ράδιο Κρήτη σχετικά με τις λίστες αναμονής σε ιατρεία και χειρουργεία των δημοσίων νοσοκομείων του Ηρακλείου.

Το πρόβλημα παραδέχθηκε ο διοικητής των δύο νοσηλευτικών ιδρυμάτων Γιάννης Τασόπουλος, ενώ στα χρόνια και άλυτα ζητήματα σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της ΠΟΕΔΗΝ Κυριάκος Θεοδοσάκης.

Μιλώντας το πρωί στην εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη ο κ. Θεοδοσάκης ανέφερε ότι οι λίστες αναμονής για τα προγραμματισμένα χειρουργεία μπορεί να φθάσουν τους 6 μήνες, ανάλογα με τη σοβαρότητα του περιστατικού, με τον μέσο όρο να κυμαίνεται από 4- 5 μήνες.

Σύμφωνα με τον διοικητή ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειου, ΓιάννηΤασσόπουλο υπάρχουν ανάγκες σε προσωπικό, ωστόσο οι επικουρικοί δεν ανταποκρίνονται.

Οι τεράστιες αναμονές αφορούν τα μη επείγοντα, δηλαδή τα προγραμματισμένα περιστατικά, πολλά εκ των οποίων όμως μπορεί να εξελιχθούν σε επείγοντα αν δεν αντιμετωπιστούν μέσα σε έναν λογικό χρόνο. Στο μεταξύ η οικονομική δυσπραγία των τελευταίων χρόνων έχει προκαλέσει , ζήτηση δημοσίων υπηρεσιών υγείας από τους πολίτες που άλλοτε κατέφευγαν στον ιδιωτικό τομέα .

Παράλληλα το προσωπικό των νοσοκομείων έχει συρρικνωθεί σημαντικά με την κατάσταση στο ΕΣΥ να επιδεινώνεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΠΑΓΝΗ όπου υπάρχει μείωση του προϋπολογισμού κατά 60% την ώρα που το νοσοκομείο λειτουργεί με επικουρικό προσωπικό και με συμβάσεις που λήγουν σύντομα.

Ο κ. Θεοδοσάκης είπε: “θέλουμε ποιοτικό και αποτελεσματικό σύστημα υγείας» ζητώντας από την πολιτεία την άμεση πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού.

Εύα Μαστρογιαννάκη