Σημαντικά είναι τα ύψη της βροχόπτωσης φέτος στην Κρήτη και ειδικά το τελευταίο διήμερο.

Σύμφωνα με την προισταμένη της Δ/νσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Αγγελική Μαρτίνου που μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη χθες και προχθές έπεσαν σημαντικές ποσότητες βροχής κυρίως στη Δυτική Κρήτη με τον βροχομετρικό σταθμό στο Ασκύφου να μετρά μόνο χθες 49 χιλιοστά, ενώ συνολικά φέτος το ύψος της βροχής για φέτος ξεπερνά τις 2.000 χιλιοστά.

Στα Σταυράκια το ύψος βροχής έφτασε χθες τα 44 χιλιοστά ενώ πολύ καλά πήγε και το Τζερμιάδω στο Οροπέδιο Λασιθίου με 32 χιλιοστά σε σύνολο για όλη την βροχομετρική περίοδο τα 1343 χιλιοστά .

Ανισοκατανομή των βροχών

Η κ. Μαρτίνου έκανε λόγο για μεγάλη ανισοκατανομή στις βροχές που έχουν πέσει στην Κρήτη η οποία – όπως είπε - εξαρτάται από τους ορειρνούς όγκους και από την γεωμορφολογία του νησιού.

Βλέπουμε δηλαδή ότι στα δυτικά και βόρεια καταγράφονται ικανοποιητικά ύψη βροχής ενώ στα νότια και ανατολικά, τα ύψη βροχής είναι χαμηλότερα με αποτέλεσμα σε αρκετές περιοχές να έχουν ήδη ξεκινήσει οι περιορισμοί στην άρδευση.

Μεσαρά - Προσοχή στο νερό

Ανησυχία για την στάθμη των υδάτων στους αποταμιευτήρες εκφράστηκε - από πλευράς ακροατών - για την περιοχή της Μεσαράς.

φράγμα Φανερωμένης

Η κ. Μαρτίνου απαντώντας ανέφερε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα εκτός από την περίπτωση του φράγματος της Φανερωμένης το οποίο έχει μέσα 11 εκατομμύρια κυβικά νερού, την ώρα που η χωρητικότητά του είναι στα 18 εκατομμύρια κυβικά.

Όπως είπε - και επειδή η Μεσαρά είναι γνωστή ξηροθερμική περιοχή-

καλό θα είναι να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή ως προς στην κατανάλωση του νερού το φετινό καλοκαίρι.

Αξιοποίηση των νερών του Αλμυρού ποταμού

Αναφερόμενη τέλος στην αξιοποίηση των πηγών του Αλμυρού ποταμού η κ. Μαρτίνου τόνισε ότι από την διαβούλευση και από την βαθμολόγηση των ειδικών στις προτάσεις που έχουν υποβληθεί, φαίνεται ότι προκρίνεται η αξιοποίηση του γλυκού νερού του Αλμυρού ποταμού. Δηλαδή των ημερών που η πηγή βγάζει πόσιμο νερό.

Φράγμα Αλμυρού

Ωστόσο αυτό προυποθέτει ένα σημαντικό έργο το οποίο δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, ενώ ας σημειωθεί ότι μεταξύ των προτάσεων υπάρχει και αυτή της διόρθωσης και συμπλήρωσης του υφιστάμενου φράγματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Φράγμα Αποσελέμη: Υπερχειλίζει κάθε μέρα - Έχουμε νερό μέχρι το 2024!

Κρήτη: Σοκ από τα χαμένα εκατομμύρια στην εστίαση - Αναλυτικά στοιχεία για όλο το νησί

Κρήτη - κορωνοϊός: Σε ποια περιοχή υπήρξε αύξηση ιικού φορτίου κατά … 450%!