Στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης Αλέξης Ακριθάκης, Εν Κινήσει (Μάρτιος 2019-2020), από τη Συλλογή Σύγχρονης Τέχνης Ζαχαρία Πορταλάκη, η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών οργανώνει κύκλο παράλληλων εκδηλώσεων (2019-2020) στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, που περιλαμβάνει εκπαιδευτικές δράσεις, ομιλίες ιστορικών της τέχνης, προβολές και συζητήσεις-περιηγήσεις με εικαστικούς της πόλης μας.

Την Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2020, στις 11:00΄ θα προβληθεί στο αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη το ντοκιμαντέρ της Εύης Καραμπάτσου Vive la Fuite! (Ζήτω η Φυγή!), ένα road movie για τη ζωή και το έργο του καλλιτέχνη Αλέξη Ακριθάκη (το ντοκιμαντέρ προβάλλεται κάθε Κυριακή και καθόλη τη διάρκεια της έκθεσης).

Αλέξης Ακριθάκης. Εν Κινήσει

Την προβολή διαδέχεται, σε επιλεγμένες κυριακάτικες ημερομηνίες, συζήτηση με το κοινό και περιήγηση στα έργα της έκθεσης από έναν προσκεκλημένο εικαστικό. Οι περιηγήσεις ολοκληρώνονται με τον Μανόλη Αποστολάκη, έκτο προσκεκλημένο εικαστικό, την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020, ώρα 12:15΄. Στην ενότητα των παράλληλων εκδηλώσεων για τον Αλέξη Ακριθάκη «6 εικαστικοί + 1 προβολή», περιηγήσεις και παρουσιάσεις μοιράστηκαν, επίσης, με το κοινό οι εικαστικοί Μαρία Γρηγοριάδη, Θάνος Βιδάκης, Δημήτρης Τζάνης, Μανώλης Σαριδάκης και Νίτσα Πίκουλα.

Λίγα λόγια για τον εικαστικό

Ο Μανόλης Αποστολάκης ξεκινά σπουδές το 1980 στο Northeastern University (Βοστόνη) στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και το 1982 συνεχίζει τις σπουδές του στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Από το 1989 αφιερώνεται στα εικαστικά και το 1992 μετοικεί στην Κέρκυρα όπου φοιτά για δύο χρόνια δίπλα στον Κερκυραίο ζωγράφο Τάσο Αλαμάνο. Τις χρονιές 1994-1995, παρακολουθεί το εργαστήριο χαρακτικής της καθηγήτριας M.-G. Havel (Σχολή ADAC, Παρίσι). Από το 1996 εγκαθίσταται στο Ηράκλειο όπου διδάσκει ζωγραφική και εικαστικές τέχνες στο εργαστήριο που διατηρεί.

Εκτός από την εικαστική του παρουσία σε ατομικές-ομαδικές εκθέσεις και Συλλογές, ο Μανόλης Αποστολάκης, παράλληλα, ασχολείται με την καλλιτεχνική επιμέλεια εκθέσεων, χώρων, εντύπων και ψηφιακών εφαρμογών, τον σχεδιασμό-κατασκευή επίπλων και άλλων αντικειμένων, γράφει ποίηση και διδάσκει ιστιοπλοΐα.

Λίγα λόγια για την προβολή

Vive la fuite! ήταν το μότο ζωής του Αλέξη Ακριθάκη, του σημαντικού Έλληνα ζωγράφου, ο οποίος πέρασε την πιο γόνιμη περίοδο της καλλιτεχνικής του πορείας στο Βερολίνο. Ένας ρομαντικός, αντισυμβατικός ζωγράφος, ένας ονειροπόλος με ανεπιτήδευτη παιδικότητα, μια παρορμητική προσωπικότητα που ταυτίστηκε με το μύθο του «κολασμένου» καλλιτέχνη με τον πιο ταπεινό και βιωματικό τρόπο.

Σενάριο: Εύη Καραμπάτσου | Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Παπανδρικόπουλος
Μοντάζ: Ιωάννα Σπηλιοπούλου | Μουσική: Alexis Geitmann, Δημήτρης Φριτζάλας
Παραγωγός: Εύη Καραμπάτσου | Γλώσσα διαλόγων: Ελληνική | Γλώσσα υποτίτλων: Αγγλική
Φορμάτ: Έγχρωμο | Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα | Έτος Παραγωγής: 2017 | Διάρκεια:74΄