Το παρόν και το μέλλον του ΟΑΕΔ υπό το πρίσμα και του κομβικού ρόλου του στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η πανδημία, είχε την ευκαιρία να συζητήσει ο βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου κ. Μάξιμος Σενετάκης με τον κ. Ιωάννη Πάγκαλο, Περιφερειακό Διευθυντής ΟΑΕΔ Κρήτης και την Προϊσταμένη ΚΠΑ2 Ηρακλείου, καθώς και τον Πρόεδρο της Ένωσης υπαλλήλων ΟΑΕΔ Κρήτης κ. Νικόλαο Σπάνο και τα μέλη της Ένωσης, κ.κ. Παναγιώτα Παπαιωάννου, Εύα Αμπαρτζάκη, Νικόλαο Σπανό.

Η επίσκεψη στα γραφεία του ΟΑΕΔ έρχεται σε συνέχεια της συνάντηση που είχε ο κ. Σενετάκης με τον Διοικητή του Οργανισμού κ. Σπύρο Πρωτοψάλτη στην Αθήνα και επιβεβαιώνει την πρόθεση να συνεισφέρει στις προσπάθειες για την συγκράτηση της ανεργίας κατά την δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα.

Ο κ. Πάγκαλος επιβεβαίωσε τον χαμηλό αριθμό προσλήψεων που πραγματοποίησαν οι ξενοδόχοι κατά την πρόσφατη τουριστική περίοδο, αλλά και την πολύ καλή συνεργασία με τον Διοικητή του ΟΑΕΔ.

Τα μέλη του Ένωσης από την πλευρά τους έθεσαν θέμα ελλείψεων προσωπικού και ανάγκης επίσπευσης των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, ενώ παράλληλα άσκησαν κριτική στην εξαγγελία του Πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ για μείωση κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών, το οποίο θα περιορίσει κατά 56% τα έσοδα του Οργανισμού (1,2 δισ.€ περίπου) αν ληφθεί υπόψη και η μείωση κατά 0,9 που έχει ήδη νομοθετηθεί και από την 1η Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, με σχετική επιστολή που έχουν ήδη αποστείλει και παρουσίασαν και στον κ. Σενετάκη εκτιμούν ότι “για τον ΟΑΕΔ θα μείνουν 700 εκ.€ ετησίως μετά και την παρακράτηση του 30% από τον ΕΦΚΑ, όταν ο Οργανισμός χρειάζεται 1,5 δισ. Περίπου για επιδόματα ανεργίας και λοιπά πάγια έξοδα.”

Ο κ. Σενετάκης σημείωσε ότι έχει ενημερωθεί για το θέμα, όπως φυσικά και η Διοίκηση του Οργανισμού, η οποία ωστόσο διαθέτει τα απαραίτητα αποθεματικά, ώστε ο Οργανισμός να συνεχίσει να επιτελεί το έργο του.

Στο πλαίσιο αυτό, σημαντική είναι και η αξιοποίηση της περιουσίας του. Συγκεκριμένα, για την Κρήτη πρόκειται για ένα ακίνητο 50 στρεμμάτων στον Άγιο Νικόλαο, και το κτίριο του Εργατικού Κέντρου στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, τα οποία ανήκαν στον ΟΕΚ και την Εργατική Εστία και πλέον έχουν περιέλθει στην κυριότητα του ΟΑΕΔ.

Ο κ. Σενετάκης εξέφρασε την βούληση να παραμείνει αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία του Περιφερειακού Διευθυντή, αλλά και στην προώθηση των αιτημάτων και ανησυχιών των υπαλλήλων για το μέλλον του Οργανισμού.