Στο πλαίσιο του προγράμματος ‘Κοινότητα με Ενσυναίσθηση’ διοργανώνεται δράση συλλογής ρουχισμού στο Ηράκλειο Κρήτης.

Συγκεκριμένα, κάθε Τετάρτη 18.00-20.00 και Σάββατο 11.00-13.00 του Νοεμβρίου, εθελοντές της OMÚ θα βρίσκονται στο πάρκινγκ του Μεγάρου Χάνδαξ για την παραλαβή των ενδυμάτων, που οι κάτοικοι της πόλης δεν χρειάζονται πια κι επιθυμούν να παραχωρήσουν.

Η κίνηση αυτή έρχεται να απαντήσει σε μία κοινή πλέον πρακτική, που θέλει πολλούς από εμάς να βάζουμε τα ρούχα που δεν χρειαζόμαστε σε σακούλες και να τα αφήνουμε δίπλα σε κάδους σκουπιδιών. Η ΟΜÚ δημιουργεί έναν χώρο, όπου τα ρούχα αυτά θα συλλέγονται συγκεκριμένες μέρες και ώρες του Νοέμβρη, θα απολυμαίνονται και θα επαναδιατίθενται.

Η OMÚ συνεργάζεται στα πλαίσια της δράσης αυτής με την Fabric Republic ώστε τα είδη ρουχισμού, αφού απολυμανθούν, να χρησιμοποιηθούν με τρεις διαφορετικούς τρόπους:

• δωρεά σε άτομα που έχουν ανάγκη

• ανακύκλωση

• μεταποίηση ως μέρος εκπαίδευσης έγκλειστων

Μια κοινότητα με ενσυναίσθηση προσανατολίζεται πάντα στην επαναχρησιμοποίηση των υπαρχόντων πόρων της, έτσι ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των μελών της και να συντηρεί τα αποθέματα του περιβάλλοντος.

Εισαγωγή στην OMÚ

Όσα περισσότερα κατανοούμε για τη ζωή και τον κόσμο γύρω μας, τόσο πιο εμφανής γίνεται η αλληλεπίδραση/αλληλεξάρτηση ανάμεσα στους ανθρώπους, τα ζώα και το περιβάλλον. Αυτή ακριβώς η άρρηκτη σχέση είναι που ενέπνευσε το βασικό πυρήνα εθελοντών της Φιλοζωικής Κρήτης (1995) να δημιουργήσει την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία ΟΜΟΥ. Στα αρχαία ελληνικά η λέξη “ομού” σημαίνει “μαζί” και ως έννοια αντανακλά την πρόθεση για μια ολιστική διαχείριση των κοινωνικών προκλήσεων που αφορούν στο τρίπτυχο: άνθρωποι-ζώα- περιβάλλον.

Το όραμα μας είναι μια κοινωνία όπου η αμέλεια και η εκμετάλλευση ανθρώπων, ζώων και περιβάλλοντος αποτελoύν παρελθόν.

Mέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκστρατειών ενημέρωσης, έχουμε ως στόχο να δημιουργήσουμε μια κοινωνία στην οποία:

• η συμπόνοια προς όλα τα έμβια όντα και το περιβάλλον θα βιώνεται και θα εκδηλώνεται έμπρακτα

• η ποικιλομορφία/διαφορετικότητα είναι αποδεκτή και αναγνωρίζεται/επικροτείται ως απαραίτητο και θεμελιώδες χαρακτηριστικό της φύσης όλων των έμβιων όντων

• η ανιδιοτέλεια, ο σεβασμός και οι ηθικές αξίες εκφράζονται μέσω της εκπαίδευσης και του πολιτισμού

• η ενεργή συμμετοχή των πολιτών σε κοινωνικά θέματα αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση