Ρεπορτάζ Μαρία Ζαννιά

Ανάποδα γυρίζει η κλεψύδρα για μια κομβική υποδομή στην επεξεργασία των απορριμμάτων, που μέσω έξυπνων ρομποτικών συστημάτων θα αφήνει θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, στη λογική ότι “θα θάβουμε λιγότερα σκουπίδια και θα ανακυκλώνουμε περισσότερο”.

Πρόκειται για το έργο της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ηρακλείου, η χρηματοδότηση του οποίου εγκρίθηκε και αυτό θα ανακοινωθεί με κάθε επισημότητα σήμερα στη 1 το μεσημέρι στη Λότζια παρουσία του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, του Πρόεδρου του ΕΣΔΑΚ Ζαχαρία Καλογεράκη και του αντιδημάρχου Καθαριότητας Κώστα Βαρδαβά.

Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμάτων θα καταλάβει μια δεσπόζουσα θέση στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας, που έχει χωροθετηθεί στην περιοχή Μάρος Σπήλιος πίσω από το αμαξοστάσιο του δήμου Ηρακλείου.

Τα … ρομπότ πιάνουν δουλειά!

Ο κεντροβαρής ρόλος της ΜΕΑ έγκειται στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων που οδηγούνται στον ΧΥΤΑ στους Πέρα Γαλήνους. Μέσω οπτικών βαλλιστικών διαχωριστών- που αποτελούν ρομποτικά συστήματα αιχμής- θα γίνεται η ανάκτηση περισσότερων ανακυκλώσιμων υλικών, δηλαδή χαρτιού, γυαλιού, πλαστικού και μετάλλου από τις τεράστιες μάζες των καφέ κάδων, στις οποίες εναποτίθενται τόνοι σύμμικτων σκουπιδιών σε καθημερινή βάση.

Με απλούστερα λόγια, ο ρομποτικός μηχανισμός θα “βλέπει” στους ανάμεικτους όγκους απορρριμμάτων όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά που εμείς οι δημότες “αποτύχαμε” να οδηγήσουμε στους μπλε κάδους της ανακύκλωσης είτε από δική μας αδιαφορία είτε από έλλειμμα στις δημοτικές υποδομές.

Με την ανάκτηση ανακυκλώσιμου όγκου θα πυροδοτείται μια αλυσίδα θετικών συνεπειών: Στους ΧΥΤΑ θα οδηγείται μικρότερος όγκος απορριμμάτων προς ταφή με την προοπτική να μετατραπεί μελλοντικά σε ΧΥΤΥ- δηλαδή σε χώρο υγειονομικής ταφής υπολλειμμάτων. Θετική θα είναι και η οικονομική αντανάκλαση του έργου, καθώς το κόστος του μεταφορικού έργου αλλά και το κόστος εναπόθεσης των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ θα ελαττωθεί.

100% χρηματοδοτούμενο έργο

Πρόκειται για το τρίτο έργο που ο ΕΣΔΑΚ επιτυγχάνει να εντάξει στο χρηματοδοτικό κοινοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που “τρέχει” το Υπουργείο Περιβάλλοντος, μετά από τις αντίστοιχες μονάδες στο Αμάρι και τη Σητεία, ολοκληρώνοντας επί της ουσίας μια δίχρονη προσπάθεια που πέρασε μέσα από “σαράντα κύματα”. Στα “συν” του έργου υπολογίζεται και το γεγονός ότι αποτελεί 100% χρηματοδοτούμενο έργο μέσω ΕΣΠΑ και όχι ΣΔΙΤ.

Ο χρόνος εκτέλεσης του έργου θα είναι οι 18 μήνες από την ημέρα δημοπράτησης. Στη μονάδα θα οδηγούνται και τα απορρίμματα του δήμου Μαλεβιζίου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: Ηράκλειο: Θύελλα αντιδράσεων για την παραχώρηση των λαϊκών αγορών σε ιδιώτες!

Ηράκλειο: Ο βυθός… γέμισε αυτοκίνητα μετά τις πλημμύρες (φωτογραφίες)

Ηράκλειο: Το μεσημέρι έσπασαν το αυτοκίνητο, το βράδυ το έκαψαν!