Σαν κεραυνός εν αιθρία έρχεται η απόφαση των ιδιοκτητών ελαιουργείων να μην κρατούν πλέον ως πληρωμή ποσοστό επί της ποσότητας άλεσης, αλλά να ζητούν την πληρωμή σε χρήμα, αφού η εμπορική αξία του ελαιολάδου πλέον είναι πολύ χαμηλή.

Το γεγονός, που αναδείχθηκε μέσα από τη συχνότητα του Ράδιο Κρήτη, αρχίζει να λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, όσο προχωρά η ελαιοκομική περίοδος και αυξάνονται τα αιτήματα άλεσης.

Όπως τονίζεται από την πλευρά των παραγωγών, τα ελαιουργία πλέον κάνουν σαφές ότι δεν μπορούν να κρατούν τη λεγόμενη “κάρτα” ή “δικαίωμα” από τους παραγωγούς, αφού σε γενικές γραμμές η ποιότητα ελαιολάδου είναι πολύ χαμηλή και δεν μπορεί να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα άλεσης.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά δυσμενών εξελίξεων προς τους παραγωγούς, οι οποίοι κι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, όχι μόνο λόγω του δάκου, αλλά και εξαιτίας της επέλασης τόσο του πυρηνοτρίτη, όσο όμως και του μύκητα “γλοιοσπόριο”.

Χαρακτηριστικές είναι μάλιστα οι μαρτυρίες παραγωγών στο Ράδιο Κρήτη, που επισημαίνουν ότι παρά το γεγονός ότι συνεργάζονται με εξειδικευμένους γεωπόνους και φροντίζουν στο μέγιστο βαθμό τα ελαιόδεντρα, τη φετινή χρονιά κινδυνεύουν να χάσουν ακόμα και το 80 % της παραγωγής.