Της Μαρίας Ζαννιά

Στον αστερισμό της πανδημίας, οι φετινές επιλογές για διακοπές ήταν λιγοστές και με λιγότερο … αυθορμητισμό από ότι παλαιότερα. Ωστόσο, το ασφυκτικό πλαίσιο των μέτρων εκτόξευσε μια ταξιδιωτική τάση που είναι παράδοξο πώς δεν έχει την πρωτοκαθεδρία σε μια ναυτική χώρα σαν τη δική μας: το yachting ή ελληνιστί, διακοπές με ιστιοφόρο!

Πραγματικά, ένα ναυτικό ταξίδι με ιστιοφόρο και προορισμούς τα Κυκλαδονήσια, διασχίζοντας … τρυφερά το μπλε “ύφασμα” του Αιγαίου, υπερπηδά με άνεση όλα τα εμπόδια που τοποθετεί η πανδημία στον δρόμο των αδειούχων.

Το ιστιοπλοϊκό μετατρέπεται σε ένα πλωτό «σπίτι» με όλες τις λειτουργίες ενός συμβατικού σπιτιού και με απόλυτη αυτονομία εάν κάποιος το επιθυμεί, χωρίς δηλαδή να υπάρχει καμία αλληλεπίδραση με τους πληθυσμούς των νησιών που επισκέπτεται. Η οικογένεια ή μια παρέα φίλων μπορούν, με τη μέγιστη υγειονομική ασφάλεια, να καταγράψουν το δικό τους, μοναδικό άλμπουμ αναμνήσεων από τα νησιά και ενώ την επικαιρότητα «σκιάζει» η υγειονομική κρίση…

Άνοδο 30% καταγράφει ο skipper (κυβερνήτης ιστιοπλοϊκού) Στράτος Αρτεμάκης στα πολυήμερα ταξίδια που διοργανώνει φέτος στις Κυκλάδες, αντίθετα μικρή πτώση παρατηρείται στα μονοήμερα σε κοντινούς προορισμούς, όπως η Ντία και Αγία Πελαγία.

Την αύξηση στη ζήτηση αυτών των ταξιδιών πιστοποιεί, μιλώντας στο ekriti.gr, ο Στράτος Αρτεμάκης, ελεύθερος επαγγελματίας στον χώρο του yachting εδώ και 22 χρόνια. Κάνει λόγο, φέτος, για μια αύξηση της τάξεως του 30% στα πολυήμερα ταξίδια στις Κυκλάδες, την οποία ο ίδιος αποδίδει στο πανδημικό πλαίσιο και την ασφάλεια που ο κλάδος της ναυσιπλοΐας εγγυάται. Βέβαια, δε λείπουν και σε αυτήν την περίπτωση τα υγειονομικά πρωτόκολλα, καθώς είναι επιβεβλημένη η απολύμανση σε κάθε ταξίδι, η απόσταση 1,5 μέτρου ανάμεσα στους επιβαίνοντες, η καθημερινή θερμομέτρησή τους, η καταγραφή τυχόν εμπύρετου περιστατικού, η διατήρηση υγειονομικού «ημερολογίου» καθώς και η παρουσία αντισηπτικών … παντού!

Δείτε video εδώ:

https://www.facebook.com/1218481733/videos/10223094384447520/

Ο ίδιος περιγράφει συνοπτικά τον τεράστιο πλούτο, τον «θησαυρό» ενός τέτοιου ταξιδιού και αποκαλύπτει τη δική του ονειρική διαδρομή που δεν είναι άλλη από Ηράκλειο- Άνω/Κάτω Κουφονήσια, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Φολέγανδρος. «Είναι …φαντασμαγορία τα χρώματα της ανατολής και της δύσης του ηλίου, είναι αξεπέραστη εμπειρία να προσεγγίζεις ακτές που δεν έχει πρόσβαση το αυτοκίνητο, να μαθαίνεις την αρχαία τέχνη της ναυσιπλοΐας… Μαθαίνεις τον εαυτό σου, μαθαίνεις να ζεις σε έναν περιορισμένο χώρο και εκπαιδεύεσαι να «μοιράζεσαι» με το υπόλοιπο πλήρωμα.» λέει ο κ. Αρτεμάκης, συμπληρώνοντας εμφατικά ότι το ταξίδι με ιστιοπλοϊκό αποτελεί ένα οικολογικό ταξίδι, με σεβασμό στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Βουτιές στο ασυναγώνιστο μπλε των ελληνικών θαλασσών, πρόσβαση σε ερημικές παραλίες και ονειρικά ηλιοβασιλέματα, στα “ατού” των διακοπών με σκάφος.

Αναφορικά με τη … γεύση που αφήνει ένα τέτοιο θαλασσινό ταξίδι, λέει ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες ταξιδευτών, αυτοί που θα επαναλαμβάνουν αδιάκοπα τέτοια ταξίδια και αυτοί που θα … συνειδητοποιήσουν ότι η θάλασσα είναι «ατίθαση», δεν …κινείται ανάλογα με τα προσωπικά μας γούστα και ότι η δική μας συμπεριφορά πρέπει να ευθυγραμμιστεί με εκείνη της θάλασσας και όχι το αντίθετο!

Σημειώνουμε, αναφορικά με το κόστος ενός ταξιδιού με ιστιοφόρο, ότι εξαρτάται από τη διάρκεια του και τον μήνα. Ενδεικτικά, σε ένα σκάφος μήκους 15 μέτρων με μέγιστη χωρητικότητα τα 10 άτομα, για τον μήνα Αύγουστο, το κόστος είναι 3.500 ευρώ την εβδομάδα.

Αν κάνετε τη διαίρεση, το ταξίδι βγαίνει (και) άκρως οικονομικό!

(Οι φώτο και το video από τον Στράτο Αρτεμάκη)

Η … επέλαση της πανδημίας στην ξηρά, οδήγησε ολοένα και περισσότερους Έλληνες σε ταξίδια αναψυχής με ιστιοφόρο. Από τους αλλοδαπούς τουρίστες, οι Άγγλοι, Γάλλοι και Ισπανοί – χώρες θαλασσοπόρων (!)- προτιμούν διακοπές αυτής της μορφής, ερχόμενοι στη χώρα