Να σταθούν ξανά στα πόδια τους προσπαθούν οι Ηρακλειώτες που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας.

Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων 24ωρων προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές.
Πολλές γειτονιές της πόλης και των προαστίων έγιναν απροσπέλαστες, ενώ περιοχές στο βόρειο μέτωπο βίωσαν την κακοκαιρία με ένα πρωτοφανή τρόπο.

Για καλή τύχη όλων, οι - τεράστιες - ζημιές ήταν μόνο υλικές. Αυτοκίνητα θάφτηκαν στη λάσπη, περιουσίες χάθηκαν, επιχειρήσεις καταστράφηκαν, αγροτικές καλλιέργειες πνίγηκαν στο νερό, οδικές και άλλες υποδομές υπέστησαν μεγάλες καταστροφές, κυρίως στον Καρτερό.

Για ώρες το Ηράκλειο ακροβατούσε σε ένα τεντωμένο σκοινί… Το αποδεικνύουν οι εγκλωβισμένοι οδηγοί σε πολλές περιπτώσεις αλλά και οι άνθρωποι που έμεναν στα μπαλκόνια ή στις ταράτσες καθώς οι δρόμοι μπροστά από τα σπίτια τους είχαν γίνει ορμητικοί χείμαρροι που απειλούσαν τις ζωές τους.

Όλοι εκείνοι που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται, θα διεκδικήσουν αποζημιώσεις. Από την πλευρά της η Πολιτική Προστασία του Δήμου Ηρακλείου, έκανε ήδη τη σχετική αναφορά προς τον Δήμο και την αρμόδια κοινωνική υπηρεσία, προκειμένου άμεσα να συγκροτηθεί επιτροπή που θα εξετάσει τις ζημιές σε σπίτια. Για τις επιχειρήσεις που ενδεχομένως υπέστησαν ζημιές, αρμόδια είναι η Περιφέρεια Κρήτης.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας, Μαρίνο Παττακό που μίλησε στο Ράδιο Κρήτη, η υπηρεσία προχώρησε σε αυτή την κίνηση καθώς ήδη υπήρξαν αιτήματα πολιτών που μιλούν για αποζημιώσεις.

Αναφορικά με το αν ο Δήμος θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο κ. Πατακκός ανέφερε ότι για να κηρυχθεί, θα πρέπει να υπάρχουν ζητήματα που να έχουν να κάνουν άμεσα με την ομαλή επιβίωση των κατοίκων. Μέχρι στιγμής πάντως, όπως δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, δεν έχει υποβληθεί αίτημα προς την Περιφέρεια Κρήτης.

Στην αναφορά της Πολιτικής Προστασίας για τη συγκρότηση επιτροπής που θα καταγράψει τις ζημιές σε σπίτια και περιουσίες αναφέρει τα εξής: “Σας γνωρίζουμε ότι από το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή του Δήμου Ηρακλείου , έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές σε οικίες των περιοχών που προσεβλήθησαν από την εκδήλωση των πλημμυρικών φαινομένων.
Παρακαλούμε κινήσατε προβλεπόμενη διαδικασία σύμφωνα με ανωτέρω σχετική νομοθεσία για την καταγραφή και την προώθηση αρμοδίως των σχετικών αιτημάτων που θα προκύψουν”
.