Από την ερχόμενη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου, ξεκινά η υποβολή και συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας και στο υπόλοιπο 40% της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου και αφορά σε περίπου 700.000 ιδιοκτησιακά δικαιώματα σε περιοχές των δήμων Ηρακλείου, Χερσονήσου και Μαλεβιζίου.

Στο 60% της ίδιας περιοχής, που ξεκίνησε να κτηματογραφείται νωρίτερα, το ποσοστό συμμετοχής ειχε ξεπεράσει το 80%.

Θυμίζουμε ότι η κτηματογράφηση της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου είχε χωριστεί στα δύο λόγω του μεγάλου εκτιμώμενου αριθμού ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων.

Οι διαγωνισμοί είχαν επαναπροκηρυχθεί από το Ελληνικό Κτηματολόγιο το 2016 και τη συγκεκριμένη μελέτη διεκδίκησαν τρεις κοινοπραξίες.

Λόγω δικαστικών διενέξεων ανάμεσα στους διαγωνιζομένους, η υπογραφή της σύμβασης καθυστέρησε τέσσερα χρόνια και υπεγράφη τελικά τον Δεκέμβριο του 2020 (με προϋπολογισμό 18,6 εκατ. ευρώ).

Πλέον η προετοιμασία ολοκληρώθηκε και έτσι η συλλογή των –εκτιμώμενων– 701.000 ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 22 Νοεμβρίου.

Η υπό κτηματογράφηση περιοχή καλύπτει περίπου το 40% της περιφερειακής ενότητας και αφορά:

Στον Δήμο Ηρακλείου, τους προ-καποδιστριακούς ΟΤΑ Αγ. Μύρωνα, Ανω Ασιτών, Κάτω Ασιτών, Πενταμοδίου, Πετροκεφάλου, Πυργούς, Βουτών, Δαφνέ, Σκαλανίου, Σταυρακίων, Καλλιθέας, Ν. Αλικαρνασσού, Αυγενικής, Βενεράτου, Κερασιών, Σίβας και Τεμένους.

Στον Δήμο Μαλεβιζίου, τους προ-καποδιστριακούς ΟΤΑ Δαμάστας, Μαράθου, Αστυρακίου, Αηδονοχωρίου, Τυλίσου, Καμαριώτου, Γωνιών (Μαλεβιζίου), Κεραμουτσίου, Μονής, Καμαρίου, Κορφών, Λουτρακίου, Κρουσώνος, Σάρχου, Αχλάδας, Φόδελε, Ροδιάς και Γαζίου και

Στον Δήμο Χερσονήσου, τους προ-καποδιστριακούς ΟΤΑ Λιμένος Χερσονήσου, Χερσονήσου, Γωνιών (Πεδιάδος), Ποταμιών, Αβδού, Κεράς, Μοχού, Μαλίων, Καινούργιου Χωριού, Σγουροκεφαλίου, Επισκοπής, Γαλίφας, Αϊτανίων, Ελαίας, Γουβών, Ανωπόλεως, Κάτω Βάθειας και Επάνω Βάθειας.

Στο υπόλοιπο 60% της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου, η συλλογή δηλώσεων έχει ολοκληρωθεί, με το ποσοστό τους να φθάνει το 81%.

Το επόμενο βήμα θα είναι η ανάρτηση των στοιχείων για διορθώσεις από τους πολίτες, στάδιο που τοποθετείται την άνοιξη του 2022. .

«Οπως και τον Σεπτέμβριο, στο σύνολο της Ελλάδας, τον Οκτώβριο συλλέχθηκαν συνολικά, σε όλες τις υπό κτηματογράφηση περιοχές, περίπου 100.000 νέα ιδιοκτησιακά δικαιώματα», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνικού Κτηματολογίου, Δημήτρη Σταθάκη.

Το ποσοστό συλλογής σε επίπεδο χώρας έχει ήδη ανέλθει στο 82,6% από τα συνολικά 39,1 εκατ. εκτιμώμενα δικαιώματα.

Οσον αφορά στην πολυαναμενόμενη μετάβαση στην οριστική δομή του κτηματολογίου, αυτή εκτιμάται ότι έχει φτάσει στο 47%.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Ρέθυμνο ανακοινώθηκε ότι παρατάθηκε έως τις 30/12.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες στο Ηράκλειο απευθύνονται στο Κτηματολογικό γραφείο στην οδό Ευαρέστου. Πρόκειται για το γραφείο που είχε αναλάβει τους δήμους της ενδοχώρας του Ν. Ηρακλείου ενώ τώρα οι πολίτες θα πρέπει να προσέρχονται στα γραφεία άλλης εταιρείας στον Εσταυρωμένο, στο πρώτο χιλιόμετρο Ηρακλείου - Μοιρών, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα λειτουργήσουν ξεχωριστά γραφεία στους άλλους δύο Δήμους, Μαλεβιζίου και Χερσονήσου.

Ελένη Μπουρμά

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Θρήνος στις κηδείες θείου και ανιψιού - Το χρονικό της τραγωδίας

Αρκαλοχώρι - Σεισμός: Ποιοί θα πληρώσουν τελικά ΕΝΦΙΑ - Οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις