Σχεδόν… υποχρεωτικό θεωρείται στο Ηράκλειο το να έχουν τα σπίτια την παραμονή, αλλά και την ημέρα της πρωτοχρονιάς την παραδοσιακή μπουγάτσα.

Τα περισσότερα ζαχαροπλαστεία και γλυκοπωλεία της πόλης διαφημίζουν μέρες πριν, πως θα πωλούν μπουγάτσα για όλο το εικοσιτετράωρο, θέλοντας να καλύψουν μια ανάγκη που έχει διαμορφωθεί στο πέρασμα των χρόνων.

Οι καταναλωτές επιλέγουν να έχουν στο γιορτινό τους τραπέζι ως γλυκό την μπουγάτσα, ευχόμενοι με αυτό τον τρόπο το νέο έτος να είναι γλυκό κι ευχάριστο. Εκτός όμως από τα παραδοσιακά γλυκοπωλεία και ζαχαροπλαστεία, μπουγάτσα προσφέρεται και από τα κατά τόπους σούπερ μάρκετ, τα οποία αντιλαμβανόμενα τις οικονομικές συνθήκες, αλλά και τις ανάγκες των νοικοκυριών, προσφέρουν κατεψυγμένη μπουγάτσα σε πολύ χαμηλές τιμές.

Ενώ όμως όλοι γνωρίζουν πως το γιορτινό τραπέζι στο Ηράκλειο επιβάλλεται να έχει μπουγάτσα, ελάχιστοι είναι εκείνοι που ξέρουν πως το γλύκισμα αποτελεί μια παράδοση που φθάνει ως την πόλη του Ηρακλείου και δεν ξεπερνά καν τα διοικητικά όρια της Περιφερειακής Ενότητας.

Για το πώς ξεκίνησε το έθιμο της μπουγάτσας στην πόλη υπάρχουν πολλές εκδοχές. Σύμφωνα με την επικρατέστερη όμως, οι νικητές μετά την χαρτοπαιξία στις λέσχες στο κέντρο της πόλης, κερνούσαν μπουγάτσα τους χαμένους, και οι δεύτεροι αγόραζαν μερικά κομμάτια για το σπίτι και για να μη γυρίσουν με άδεια χέρια, αλλά και για να αποφεύγουν τη γκρίνια.

Η παράδοση πέρασε από τα σπίτια των αστών, σε όλα τα σπίτια, εξελίχθηκε στο πέρασμα των χρόνων και πήρε τη μορφή που έχει σήμερα.