Η ανακοίνωση της ΑΣΕ Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών (ΑΣΕ) Ηρακλείου χαιρετίζει τους συναδέλφους για τη συμμετοχή τους στην απεργιακή κινητοποίηση στην πλατεία Ελευθερίας, μια πρώτη μαχητική απάντηση στην επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ και της εργοδοσίας που επιδιώκουν να βάλουν στον πάγο τα σωματεία, την απεργία, τις συλλογικές συμβάσεις. Η μαζική παρουσία εργαζόμενων από δεκάδες κλάδους στο μοναδικό απεργιακό Συλλαλητήριο που διοργανώθηκε στο Ηράκλειο επιβεβαιώνει τις ταξικές δυνάμεις και τα σωματεία που όλο αυτό το διάστημα αναπτύσσουν μία πολύμορφη δραστηριότητα για την επιτυχία της απεργίας!

Η επιτυχία αυτή της απεργίας στο Ηράκλειο και σε όλη την Ελλάδα αποτελεί και απάντηση στην πανελλαδική προσπάθεια μία δράκας ξετσίπωτων συνδικαλιστών στη ΓΣΕΕ φερέφωνων της Κυβέρνησης, που έκαναν ότι μπορούσαν για να ανακόψουν το απεργιακό μέτωπο μπερδεύοντας τους εργαζόμενους με άλλες ημερομηνίες. Μαζί με τους ντόπιους καλαούζους τους στην πλειοψηφία του ΕΚΗ έχυσαν χολή προς το ΠΑΜΕ και τα σωματεία, τις κινητοποιήσεις και τις παρεμβάσεις τους για την προπαγάνδιση της απεργίας. Είναι οι πιο συνειδητοί απεργοσπάστες αφού και σε σωματεία που πλειοψηφούν των οποίων οι Ομοσπονδίες έχουν πάρει απόφαση για απεργία δεν κούνησαν το δαχτυλάκι τους, ούτε καν για να μάθουν οι εργαζόμενοι για την απεργία.

Στην ΕΛΜΕ Ηρακλείου, παρά την πίεση που ασκήθηκε από την ΑΣΕ ήδη από τις αρχές του μήνα, με την έναρξη δηλαδή της σχολικής χρονιάς, για συμμετοχή σε απεργία, με ευθύνη συγκεκριμένων παρατάξεων (Προοπτική-ΠΕΚ αλλά και οι Εκπαιδευτικοί Μπροστά) που αρχικά δεν ήξεραν για το τι περιλάμβανε ο αντι-συνδικαλιστικός νόμος και μετά περίμεναν την ΟΛΜΕ να πάρει απόφαση, η ΕΛΜΕ Ηρακλείου έφτασε να στείλει ανακοίνωση στα σχολεία για συμμετοχή στην απεργία μόλις στις 23/9! Δεν μας εκπλήσσει βέβαια η στάση τους, καθώς κάθε φορά στοιχίζονται πίσω από την Ομοσπονδία και φτάνουν την τελευταία στιγμή για να καλέσουν τους συναδέλφους, σπέρνοντας με τον τρόπο αυτό την παραίτηση και την υποταγή! Μάλιστα, η εκπρόσωπος της ΠΕΚ έδωσε πάλι τα ρέστα της, τονίζοντας πόσο δύσκολο είναι για τους συναδέλφους να απεργούν, σαν να ήταν ποτέ εύκολο, και σαν να μην κερδήθηκε το δικαίωμα της απεργίας με αγώνες και αίμα! Έχουν μεγάλη ευθύνη, καθώς τέτοιες παρατάξεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού, έχουν στρώσει το έδαφος, είτε με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είτε με κυβέρνηση της ΝΔ, να περνούν μέτρα που χτυπούν τα εργασιακά δικαιώματα.

Στη συγκεκριμένη μάλιστα περίπτωση ξεπέρασαν και τον εαυτό τους, γιατί ενώ η ΟΛΜΕ αποφάσισε από τις 17/9 τη συμμετοχή στην απεργία, οι παρατάξεις αυτές κώφευαν και στο κάλεσμά μας για νέο ΔΣ στο οποίο θα καθορίζονταν ο τρόπος οργάνωσης της απεργιακής κινητοποίησης αλλά και στο να βγει ανακοίνωση-κάλεσμα για την απεργία ώστε οι συνάδελφοι να ενημερωθούν έγκαιρα, κάτι που έγινε την τελευταία στιγμή!

Και πάλι όμως οι ταξικές δυνάμεις μπήκαν μπροστά και κάλεσαν την ΕΛΜΕ να πάρει απόφαση συμμετοχής στην απεργιακή κινητοποίηση που είχε ήδη αποφασιστεί από άλλα σωματεία του Ηρακλείου για την πλατεία Ελευθερίας. Συγκεκριμένα σχετική απόφαση είχαν πάρει : Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου, το Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου, το σωματείο εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση Ν. Ηρακλείου, η Ένωση συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου, το Συνδικάτο Τύπου Χάρτου Κρήτης, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου μαζί με τη σωματειακή επιτροπή της Ανακύκλωσης, η επιτροπή αγώνα των εργαζομένων στα κοινωφελή προγράμματα Δήμου Ηρακλείου, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Ηρακλείου, το σωματείο εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος», το σωματείο εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Ν. Ηρακλείου, το σωματείο εργαζομένων στη ΔΕΥΑΗ, ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου.

Απέναντι όμως στην πρόταση αυτή για συμπόρευση και κοινό αγώνα όλων των εργαζομένων και μάλιστα για ένα ζήτημα τόσο σημαντικό όσο η ζωή και η υπόσταση των ίδιων των σωματείων οι Παρεμβάσεις (Αγωνιστική, Αριστερή και Αριστ. Κινήσεις) ζήτησαν να γίνει χωριστή πορεία, μακριά από τα άλλα σωματεία, διασπώντας την ενότητα των εργαζομένων. Έδειξαν για άλλη μια φορά ποιοι είναι: αναχώματα του κινήματος που παίζουν το βρώμικο ρόλο που το αστικό σύστημα θέλει για να πετυχαίνει το σκοπό του: να κρατάει τους εργαζόμενους υποταγμένους.

Άδικα όμως πήγε ο κόπος τους. Δεν τους πέρασε το σχέδιο σιγής νεκροταφείου που είχαν καταστρώσει από κοινού το μαύρο μέτωπο Κυβέρνησης – εργοδοσίας - κυβερνητικού συνδικαλισμού. Οι εργαζόμενοι σήμερα τους έδωσαν την καλύτερη απάντηση στην κυβέρνηση και τις εργοδοτικές ενώσεις, τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό. Είναι απάντηση με το όπλο μας και την ίδια μορφή πάλης που θέλουν να καταργήσουν, δηλαδή με τα συνδικάτα μας και την απεργία.