Γραφείο ρεπορτάζ: Romfea.gr

Στο τηλεοπτικό κανάλι “Ρωσία24” μίλησε για ακόμη μια φορά ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Σεβ. Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής η δημοσιογράφος, ασχολήθηκε και με το εκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας.

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας ερωτηθείς να σχολιάσει την ανασύσταση του λεγόμενου “Πατριαρχείου Κιέβου” από τον Φιλάρετο Ντενισέκο, τόνισε ότι “ο Φιλάρετος εξαπατήθηκε”.

“Πρώτον ο Φιλάρετος εξαπατήθηκε από τον Ποροσένκο και δεύτερον από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Σήμερα, όμως είδε ότι εξαπατήθηκε και από τον άνθρωπο που ορίστηκε για την θέση του επικεφαλής της νέας ψευτοδομής που δημιουργήθηκε στην Ουκρανία” - πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ.

Επίσης ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας πρόσθεσε ότι “ο “Τόμος”, ο οποίος δόθηκε από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, περιορίζει σημαντικά τα δικαιώματα της νεοσυσταθείσας δομής που στην πραγματικότητα δεν μπορεί να αποκαλείται αυτοκεφαλία”.

Ο Πρόεδρος των Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, σχολιάζοντας την όλη κατάσταση στην Ουκρανία, τόνισε ότι “όλα αυτα δείχνουν πόσο λάθος ήταν το σχέδιο του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος κιόλας “αποκατέστησε” τον Φιλάρετο στις τάξεις των Επισκόπων.”

“Επομένως, αποδεικνύεται ότι η δομή που δημιουργήθηκε στην Ουκρανία από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, δεν είναι βιώσιμη και ήδη έχει αρχίσει να χωρίζεται σε τμήματα” - πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας.