Δεκάδες νεκρούς και μεγάλες καταστροφές αφήνει στο πέρασμά του ο ισχυρός κυκλώνας Tauktae, ο οποίος τις τελευταίες ώρες θερίζει στο πέρασμά του τη δυτική Ινδία. Τουλάχιστον 33 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κυκλώνα, ενώ 77 αγνοούνται στα ανοιχτά του Μουμπάι καθώς βυθίστηκε το πλοίο στο οποίο επέβαιναν. Το πλοίο μετέφερε 261 εργαζόμενους από την πετρελαιοπηγή Bombay High στα ανοικτά του Μουμπάι, όπου βρίσκονται οι μεγαλύτερες υπεράκτιες πετρελαϊκές πλατφόρμες της Ινδίας, και βυθίστηκε τη Δευτέρα. Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ραγδαία αύξηση των θανάτων από κορονοϊό, εξαιτίας της ινδικής μετάλλαξης.

Συνολικά 184 άνθρωποι έχουν διασωθεί από το πλοίο P305 «υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες», όπως διευκρίνισε το πολεμικό ναυτικό στο Twitter. Οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται με τρία πλοία και ένα αεροσκάφος να εξακολουθούν να αναζητούν τυχόν επιζώντες. Εξάλλου, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού κατάφεραν να διασώσουν 137 ανθρώπους που επέβαιναν σε άλλο πλοίο στην περιοχή. Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι αναμένεται να πετάξει πάνω από τις περιοχές που επλήγησαν από τον κυκλώνα στο κρατίδιο Γκουζαράτ, γενέτειρά του.

200.000 έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους

Ο κυκλώνας, που ανάγκασε περισσότερους από 200.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, έπληξε τη Δευτέρα το κρατίδιο Γκουζαράτ με ριπές ανέμου που έφταναν τα 185 χιλιόμετρα την ώρα, σύμφωνα με την ινδική μετεωρολογική υπηρεσία. Επτά νέοι νεκροί εντοπίστηκαν, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμό των θυμάτων να φτάσει τους 33. Οι περισσότεροι σκοτώθηκαν από την κατάρρευση τοίχων ή σπιτιών, σύμφωνα με τον επικεφαλής της κυβέρνησης του Γκουζαράτ, τον Βιτζάι Ρουπάνι.

Μεταξύ των θυμάτων είναι ένα παιδί το οποίο καταπλακώθηκε από τοίχο που κατέρρευσε, μια έφηβη που σκοτώθηκε όταν έπεσε πάνω της μια σκεπή και μια 80χρονη γυναίκα η οποία σκοτώθηκε από την πτώση στύλου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο Γκουζαράτ περισσότερα από 16.500 σπίτια υπέστησαν ζημιές, 40.000 δέντρα ξεριζώθηκαν και σχεδόν 6.000 χωριά παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Παράλληλα υπήρξαν καταστροφές στις καλλιέργειες της περιοχής. Από την τροπική καταιγίδα, την πιο ισχυρή που έχει πλήξει την περιοχή εδώ και δεκαετίες, αναφέρθηκαν θύματα στα κρατίδια Κεράλα, Γκόα, Μαχαράστρα και Γκουζαράτ.

Σαρώνει την Ινδία και ο κορονοϊός

Ο κυκλώνας αύξησε την πίεση στις ινδικές αρχές την ώρα που είναι αντιμέτωπες με τη ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων και των θανάτων λόγω covid-19, όπως και με ελλείψεις σε οξυγόνο και κλίνες στα νοσοκομεία. Η Ινδία, με 1,3 δισεκατομμύριο κατοίκους, κατέγραψε το προηγούμενο 24ωρο ρεκόρ 4.529 θανάτων από Covid-19 και 267.334 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 283.248 και των μολύνσεων σε 25,5 εκατομμύρια.

Το Γκουζαράτ, το οποίο επισήμως έχει καταγράψει 9.000 θανάτους λόγω του κορονοϊού, ανέστειλε για δύο ημέρες την εκστρατεία εμβολιασμού, ενώ το Μουμπάι, πρωτεύουσα του κρατιδίου Μαχαράστρα, έπραξε το ίδιο για μία ημέρα.

Σύμφωνα με ειδικούς, στην Αραβική Θάλασσα παρατηρούνται ολοένα και περισσότεροι ισχυροί κυκλώνες σε σχέση με το παρελθόν λόγω της κλιματικής αλλαγής. «Η Αραβική Θάλασσα είναι μία από τις λεκάνες που θερμαίνονται πιο γρήγορα μεταξύ των ωκεανών παγκοσμίως», δήλωσε ο Ρόξι Μάθιου Κολ του ινδικού ινστιτούτου τροπικής μετεωρολογίας.