Με σύστημα 90% - 60% - 40% θα γίνεται η κρατική επιδότηση δόσεων στα ενήμερα στεγαστικά δάνεια σε πληττόμενους αλλά και «κόκκινους» δανειολήπτες στεγαστικού δανείου με υποθήκη την πρώτη κατοικία.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, το πρόγραμμα μπορεί να διαρκέσει ακόμη και εννέα μήνες. Ειδικά για τους ενήμερους δανειολήπτες θα προβλέπει επιδότηση δανείου η οποία θα υπερβαίνει κατά πολύ το 50%, ενώ το ποσοστό της επιδότησης θα μειώνεται ανά τρίμηνο.

Τα κριτήρια για την υπαγωγή των δικαιούχων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα είναι εισοδηματικά και περιουσιακά, πιθανώς ίδια ή και καλύτερα, είπε ο Σταϊκούρας, σε σχέση με τα κριτήρια που ισχύουν στο υπάρχον πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Κλιμακωτή επιδότηση, που θα ξεκινά από το 90% για εξυπηρετούμενα στεγαστικά ή επαγγελματικά δάνεια κορωνόπληκτων, προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες. Ειδικότερα, στα δάνεια με εγγύηση την πρώτη κατοικία, θα ενεργοποιηθεί μέσα στον Ιούνιο πρόγραμμα επιδότησης των μηνιαίων δόσεων, τουλάχιστον έως και το τέλος του 2020.
Οι οφειλέτες θα λαμβάνουν κάθε μήνα μία ενίσχυση για την πληρωμή των δόσεών τους βάσει κριτηρίων που θα οριστούν. Εάν όμως δεν καταβάλλουν τη δική τους συμμετοχή, αυτόματα θα χάνουν την επιδότηση των επόμενων δόσεων και θα καλούνται να επιστρέψουν τη βοήθεια που θα έχουν λάβει έως τότε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι τα ποσοστά της επιδότησης στα πράσινα δάνεια να ανέρχονται στο 90% για το πρώτο τρίμηνο, στο 60% το δεύτερο τρίμηνο και στο 40% το τρίτο τρίμηνο.
Για παράδειγμα, για δόση δανείου 500 ευρώ, το πρώτο τρίμηνο το κράτος θα δίνει επιδότηση 450 ευρώ, το δεύτερο τρίμηνο 300 ευρώ και το τελευταίο τρίμηνο του προγράμματος 200 ευρώ. Συνολικά δηλαδή στους 9 μήνες από το ποσό των 4.500 ευρώ το κράτος θα επιδοτεί τα 2.850 ευρώ, δηλαδή ποσοστό 63%.

Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν και προβληματικά δάνεια, ανεξάρτητα από το πότε κοκκίνισαν. Ωστόσο τα παραπάνω ποσοστά θα είναι χαμηλότερα γι’ αυτά, ενώ αυστηρότερα θα είναι και τα κριτήρια για την επιλογή των δικαιούχων.
Σε κάθε περίπτωση βασική προϋπόθεση για ένταξη στο πρόγραμμα είναι ο δανειολήπτης, ιδιώτης ή ελεύθερος επαγγελματίας, να ανήκει σε ΚΑΔ που πλήττεται. Τα κριτήρια για τους δικαιούχους θα καθοριστούν μέσα στον Μάιο, ύστερα από διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς, και οι πληρωμές θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο.