Ισχυροί άνεμοι στην Αττική: Κλειστός ο Εθνικός Κήπος και ο Λυκαβηττός - Απαγορευτικό απόπλου

Σε συναγερμό βρίσκονται οι αρχές υπό το φόβο εκδήλωσης μεγάλων πυρκαγιών καθώςκίνδυνος είναι ακραίος σε πολλές περιοχές της χώρας, λόγω των δυνατών μποφόρ και της ζέστης που δημιουργούν «εκρηκτικό κοκτέιλ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚαιρός | 28.06.2025 21:28Προειδοποίηση Κολυδά για νέα θερμή εισβολή – Πόσο ζεστός θα είναι ο Ιούλιος

Κλειστός ο Εθνικός Κήπος και ο Λυκαβηττός

Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων συνεχίζουν να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς και ισχυρών ανέμων. Λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα που προβλέπονται σε καταστάσεις συναγερμού, όπως αυτή που ισχύει σήμερα, Κυριακή 28 Ιουνίου, στην Αττική (Κατηγορία Κινδύνου 5), ο Λόφος του Λυκαβηττού θα παραμείνει κλειστός για κάθε δραστηριότητα έως νεότερης ενημέρωσης. Η απαγόρευση κυκλοφορίας έχει τεθεί σε εφαρμογή από χθες τα μεσάνυχτα. Επιπλέον, και ο Εθνικός Κήπος έκλεισε λόγω των ισχυρών ριπών ανέμων που πνέουν και στην Αττική. Ο χώρος θα μείνει κλειστός για τους πολίτες μέχρι νεωτέρας.

24ωρη παρακολούθηση με drones λόγω κινδύνου φωτιάς

Βάσει του σχεδίου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αθηναίων, κλιμάκια επιφυλακής από εργαζόμενους του Δήμου των υπηρεσιών Καθαριότητας και Πρασίνου θα πραγματοποιούν περιπολίες σε 24ωρη βάση. Η Διεύθυνση Δημοτικής Αστυνομίας βρίσκεται σε επιφυλακή από εδάφους και από αέρος με drones για τον έλεγχο των λόφων και των περιοχών αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς.

Σε ετοιμότητα Ένοπλες Δυνάμεις και Πυροσβεστική

Στο μεταξύ, συναγερμός υπάρχει και σε Πυροσβεστική και Ένοπλες Δυνάμεις λόγω των ισχυρών ανέμου και του χάρτη για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Σε γενική επιφυλακή είναι το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στις περιοχές που αναμένεται ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 5) σήμερα, όπως ανακοίνωσε το Πυροσβεστικό Σώμα. Επιπλέον, σε μερική επιφυλακή τίθενται οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες όπου αναμένεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4) σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια εκπέμπονται με μέριμνα των Ενόπλων Δυνάμεων εποχούμενες περίπολοι και επανδρώνονται πυροφυλάκια για να αποτραπούν πυρκαγιές. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου, οι εποχούμενες περίπολοι είναι εφοδιασμένες με θερμικές κάμερες και έχουν ως σκοπό την αποτροπή. Διέρχονται από τους ορεινούς όγκους και συνδράμουν στην επιτήρηση. Παράλληλα, κατάλληλα μηχανήματα Μηχανικού (δηλαδή προωθητές γαιών, ισοπεδωτές και φορτωτές) βρίσκονται σε διασπορά (σε συγκεκριμένα σημεία) και σε ετοιμότητα κινήσεως εντός 20 λεπτών, εάν απαιτηθεί μαζί με τους αντίστοιχους φορείς για τη μεταφορά τους.

Το σχέδιο δράσεων της Πολιτικής Προστασίας

Ταυτόχρονα, για τις ανωτέρω περιοχές, εφαρμόζεται το Σχέδιο Δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και "ευπαθείς" περιοχές.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι περιφέρειες και δήμοι των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες:

1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως

i. το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού,

ii. η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης,

iii. η χρήση υπαίθριων ψησταριών,

iv. το κάπνισμα μελισσών,

v. η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά.

2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Τέλος, η Πυροσβεστική καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Ο χάρτης

Σήμερα, Κυριακή (29/06) σύμφωνα με τον χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, οι περιοχές: Αττική, Κορινθία, Νότια Εύβοια, Λακωνία, Κρήτη και νησιά του Β/Α Αιγαίου, θα βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό.

Συγκεκριμένα ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται σε: Αττική, Κύθηρα, περιοχές της Λακωνίας και της νότιας Εύβοιας, την Κρήτη, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τα Ψαρά και την Ικαρία.

Ακολουθεί ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για σήμερα Κυριακή 29 Ιουνίου.

Χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που ισχύει για Κυριακή (29/06/2025)

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας – πλην νήσου Σκύρου)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αχαΐας, ΠΕ Ηλείας)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Θάσου, ΠΕ Ροδόπης, ΠΕ Έβρου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λήμνου)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Διαβάστε ακόμη

Εκρηκτικό καιρικό κοκτέιλ: Σε ετοιμότητα λόγω του ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς - Κλειστός ο Λυκαβηττός, σε επιφυλακή ο Δήμος Αθηναίων

1124d992-15f9-47d7-a317-988b6fff92a3.jpg

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Τα επόμενα βήματα μετά τις εξελίξεις – Ποιες ποινές θα επιβληθούν σε όσους εμπλέκονται

9a9993b3-8875-4936-bba0-e695b19eae16.jpg

Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Αποτύχαμε - Όποιος έλαβε ευρωπαϊκούς πόρους που δεν δικαιούται θα τους επιστρέψει»

3790f3ca-85fb-489a-b371-072c48567eab.jpg

Έγραψε ιστορία: Ο ΛΕΞ έβαλε «φωτιά» στο ΟΑΚΑ - Εικόνες και βίντεο από τη συναυλία της χρονιάς

8390dfd7-9e49-4f62-b7fb-9f227ab6e357.jpg