Υπουργός κατηγόρησε τους Ισπανούς ότι καταναλώνουν πολύ κρέας και άνοιξε θέμα για την ποιότητα του διάσημου ζαμπόν

Ο υπουργός Προστασίας των Καταναλωτών στην Ισπανία επιχείρησε να στρέψει τους συμπατριώτες του σε πιο υγιεινές επιλογές αλλά αυτό που κατάφερε τελικά ήταν να ξεκινήσει «πόλεμο» για την ποιότητα των περίφημων ισπανικών ζαμπόν.

Η αυτόνομη περιφέρεια Καστίλλη-Λεόν είναι γνωστή για το ζαμπόν Σεράνο, ένα παραδοσιακό αλλαντικό εξαιρετικής ποιότητας και με ιδιαίτερη διαδικασία προετοιμασίας και παραγωγής, ακόμη και σε αυτούς που δεν είναι και πολύ γκουρμέ.

Στοχοποιήθηκε όμως με αποτέλεσμα να προκληθεί κανονική πολιτική θύελλα στην Ισπανία. Αφορμή οι δηλώσεις του υπουργού Προστασίας των Καταναλωτών Αλμπέρτο Γκαρθόν, που τόλμησε να κλονίσει τα θεμέλια της ισπανικής γαστριμαργικής ταυτότητας, να αμφισβητήσει την ποιότητα των ισπανικών αλλαντικών και κρεάτων και να επιπλήξει τους Ισπανούς για την τάση τους στην κρεατοφαγία.

«Τρώνε πολύ κρέας οι Ισπανοί»

Ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς αποστασιοποιήθηκε από τον υπουργό του, προερχόμενο από τους Unidas Podemos, ένα μικρό αριστερό κόμμα, τονίζοντας ότι θέλει να κάνει την Ισπανία βιώσιμη χώρα. Βέβαια, φυτοφάγος δήλωσε ότι δεν είναι «εξυμνώντας» μάλιστα τη μοσχαρίσια μπριζόλα Τ-μπον.

Τα έλεγε βέβαια όλα αυτά για να υποστηρίξει τους Ισπανούς από τις κατηγορίες του υπουργού του που είπε ότι «στην Ισπανία οι άνθρωποι τρώνε πολύ κρέας την εβδομάδα και ανά κεφαλή, ενώ η οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι 200 με 400 γραμμάρια. Είναι ανθυγιεινό και κακό για το κλίμα εξ αιτίας των αερίων του θερμοκηπίου που εκλύονται από τη μαζική κτηνοτροφία».

Ήταν η δεύτερη φορά που ο Γκαρθόν καταφέρονταν εναντίον της κρεατοφαγίας, αλλά για τον κλαδικό τύπο ήταν αρκετό για να περάσει στην αντεπίθεση και βάζοντας και λίγη φαντασία «κακοποίησε» δηλώσεις του σε βρετανική εφημερίδα για το πρωτοσέλιδο: «Ο Γκαρθόν δηλώνει στον Guardian ότι η Ισπανία εξάγει κατώτερης ποιότητας κρέας από κακοποιημένα ζώα».

Βέβαια για την συντηρητική αντιπολίτευση ήταν μια πρώτης τάξης ευκαιρία λόγω των επικείμενων περιφεριακών εκλογών να ζητήσει την παραίτηση του Γκαρθόν.

Διαβάστε τη συνέχεια στην Deutsche Welle