Ιστορικό ορόσημο: Το LightSail 2 απέδειξε πως ο ηλιακός “άνεμος” μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κινητήρια δύναμη

LightSail2_hliakos_anemos.png

Το LightSail 2 εκτοξεύτηκε στα τέλη Ιουνίου, με τη βοήθεια του πυραύλου Falcon Heavy της SpaceX για να επιβεβαιώσει (οριστικά) στη πράξη πως ο ηλιακός “άνεμος” μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κινητήρια δύναμη σε διαστημόπλοια.

Αντίθετα με τα παραδοσιακά διαστημικά σκάφη που χρησιμοποιούν καύσιμα, το LightSail 2 κινείται με τα φωτόνια του Ήλιου.

Η συσκευή, βάρους 5 κιλών, ανέπτυξε ένα ηλιακό ιστίο εμβαδού 32 τετραγωνικών μέτρων και “δάμασε” τα φωτόνια του ηλιακού “ανέμου” για να τον χρησιμοποιήσει ως κινητήρια δύναμη για το σκάφος.



mYZxuUt8_normal.jpg

Planetary Society
@exploreplanets
SAIL DEPLOYMENT COMPLETE! We're sailing on SUNLIGHT!!!!!

EALt1ZrUwAAekxg?format=jpg&name=small
5.55810:17 μ.μ. - 23 Ιουλ 2019Πληροφορίες και απόρρητο για τις Διαφημίσεις του Twitter

1.692 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Η Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία (JAXA) είχε πραγματοποιήσει το Μάιο του 2010 τη πρώτη επιτυχή επίδειξη “πλεύσης” στο διάστημα με τη βοήθεια του ηλιακού “ανέμου”, με το σκάφος Ίκαρος. Μια ανάλογη δοκιμή έχει επιχειρήσει και η NASA την ίδια χρονιά, με το Nanosail-D.

Έκτοτε όμως, οι προσπάθειες χρήσης ηλιακών ιστίων είχαν σχεδόν εγκαταλειφθεί. Στόχος της αποστολής Lightsail 2 ήταν να αλλάξει αυτή τη κατάσταση και να προσφέρει την απόλυτη τεκμηρίωση πως η συγκεκριμένη τεχνολογία αξίζει περισσότερης προσοχής. Για να το πετύχει αυτό, θα περάσει ένα ολόκληρο χρόνο σε τροχιά γύρω από τη Γη, χρησιμοποιώντας ως καύσιμο τίποτα περισσότερο από φωτόνια, δηλαδή σωματίδια φωτός προερχόμενα από τον ήλιο.


Η επιτυχία του προγράμματος πιθανώς να αλλάξει τα δεδομένα στον τρόπο που σκεφτόμαστε για τα διαστημικά ταξίδια και ίσως αποτελέσει μία βιώσιμη εναλλακτική στην κίνηση των σκαφών στο διάστημα.


ptisidiastima.com