Και φοιτητές αναμένεται να μετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο στις 2 Οκτωβρίου, στην Κρήτη.

Όπως έκαναν γνωστό με ανακοίνωση τους οι φοιτητικοί σύλλογοι που θα μετέχουν στην απεργία είναι από τα τμήματα : Βιολογικού, SCD, Φυσικού, Οικονομικών Επιστημών, ΠΤΔΕ, Ψυχολογίας και ο Σύλλογος Εστιών του Πολυτεχνείου Χανιών.

Όπως αναφέρει αναλυτικά και η ανακοίνωση:

Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες φοιτητές που ένωσαν τη φωνή τους με τους χιλιάδες απεργούς στις 24/09, συμμετέχοντας στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Τα μαζικά μπλοκ των σωματείων, των αυτοαπασχολούμενων, των φοιτητών έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση της ΝΔ: Καμία αναμονή! Η προσπάθεια της να σαρώσει ότι άφησε όρθιο ο ΣΥΡΙΖΑ θα μας βρει απέναντι της, να διεκδικούμε μέχρι τέλους τις σύγχρονες ανάγκες μας!

Τώρα χρειάζεται, περισσότεροι, αποφασισμένοι να συμμετέχουμε στη νέα απεργιακή μάχη στις 2 Οκτώβρη!

Ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για την Εκπαίδευση που σαρώνει τα μορφωτικά και εργασιακά μας δικαιώματα!

«Αυτόνομο», «ευέλικτο» και «εξωστρεφές» Πανεπιστήμιο το έχουμε χρόνια τώρα, είναι το ανοιχτό πανεπιστήμιο στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα και κλειστό στους φοιτητές και τα δικαιώματά τους. Στο όνομα αυτών εδραιώθηκε η κρατική υποχρηματοδότηση, οι ελλείψεις σε καθηγητές και προσωπικό, οι υποδομές του πανεπιστημίου λυμαίνονται από ιδιώτες και οι φοιτητές στερούνται φοιτητικής μέριμνας, χώρων ψυχαγωγίας, αθλητισμού, πολιτισμού.

Οι αλλαγές στα προγράμματα σπουδών που εκτυλίσσονται καιρό τώρα, οδηγούν στην διαμόρφωση παράλληλων κύκλων σπουδών, αντικατάσταση ολοκληρωμένης και αναγκαίας για το επάγγελμα γνώσης από αποσπασματικές δεξιότητες και γνώσεις χωρίς στέρεο θεωρητικό υπόβαθρο. Εξασφαλίζοντας και με αυτό τον τρόπο ότι μετά το πτυχίο θα πρέπει να κυνηγάμε μια ζωή πανάκριβα πιστοποιητικά, μεταπτυχιακά κλπ.

Δεν τσιμπάμε στα παραμύθια τους!

Η ΝΔ παρουσιάζει τα παραπάνω ως «αυτονόητα» που πρέπει να γίνουν και να τα στηρίξουμε. Αυτονόητο για εμάς είναι να μορφωνόμαστε ολοκληρωμένα και σε βάθος στο αντικείμενο που σπουδάζουμε, να βρίσκουμε δουλειά στο αντικείμενό μας με δικαιώματα, να μην πληρώνουμε για να σπουδάσουμε. Δεν θα στερηθούμε τα δικαιώματά μας για να κερδίζουν στις πλάτες μας μια χούφτα επιχειρηματίες.

Επιδιώκει να στρέψει τους φοιτητές τον έναν απέναντι στον άλλο, με φαιδρά επιχειρήματα όπως ότι οι παραπάνω φοιτητές που έχουν ξεπεράσει το ν+2 «είναι βάρος για το πανεπιστήμιο»! Βάρος είναι η πολιτική της που αναγκάζει χιλιάδες φοιτητές να δουλεύουν από το πρώτο έτος για τις σπουδές τους! Βάρος είναι η πολιτική που αφήνει τα ιδρύματα να υπολειτουργούν, ενώ δε δίνει φράγκο για τη δημιουργία εστιών.

Η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο ακριβώς από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ!

Η ΝΔ υλοποιεί κατά γράμμα όλους τους νόμους που ψήφισε που πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα δύο χρόνια και οι φοιτητές έχουμε καταδικάσει με τους αγώνες μας. Το νέο τοπίο του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης έχει ως αποτέλεσμα ολόκληρα τμήματα να υπολειτουργούν με ελάχιστο αριθμό μόνιμου διδακτικού προσωπικού, οι φοιτητές να είναι χαμένοι μέσα σε 2 και 3 προγράμματα σπουδών που τρέχουν παράλληλα και αλλάζουν συνέχεια, να είναι στον αέρα η πρακτική άσκηση, η φοιτητική μέριμνα ακόμα και τα εξάμηνα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ενάντια στο νέο «αναπτυξιακό νόμο» σαρώνει τα δικαιώματα των νέων εργαζόμενων!

Διατηρεί και επεκτείνει τον εργασιακό μεσαίωνα για τους νέους εργαζόμενους. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η ανάπτυξη των κερδών των μονοπωλίων χτίζεται πάνω στα δικά μας διαλυμένα δικαιώματα. Συγκεκριμένα: το 36% των αποφοίτων είναι άνεργοι, το 57% των εργαζομένων που απέκτησαν πτυχίο μετά το 2011 πληρώνονται με λιγότερο από τον κατώτερο μισθό, το 16% των αποφοίτων δουλεύουν με λιγότερα από 400 ευρώ, 1 στις 2 νέες προσλήψεις είναι με σχέσεις υποαπασχόλησης!

Δίνει το οριστικό χτύπημα στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων! Δίνοντας ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες στην εργοδοσία να αλωνίζει στους χώρους δουλειάς, χωρίς κλαδικές συμβάσεις εργασίας, να κατεβάζει το ύψος του μισθού ανάλογα με τις ανάγκες κερδοφορίας της,! Μάλιστα ο μέσος μισθός είχε επίσημα μειωθεί πάνω από 25%, τώρα θέλουν να τον πάνε ακόμα παρακάτω!

Καταργεί την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών του εργαζόμενου από τον εργοδότη, με αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζονται τα ένσημα του εργαζόμενου, άρα και το δικαίωμα του στην ασφάλιση!

Δε θα περάσει η προσπάθεια της ΝΔ να επιβάλλει σιγή νεκροταφείου

στα Πανεπιστήμια και στους χώρους δουλειάς

για να αλωνίζουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα!

Η κυβέρνηση της ΝΔ ξέρει ότι δεν έχει ξεμπερδέψει με τους αγώνες μας! Ενοχλείται από τον οργανωμένο αγώνα φοιτητών, εργαζόμενων που διεκδικούν τις σύγχρονες ανάγκες τους, κόντρα σε κυβέρνηση-κεφάλαιο- ΕΕ!

Για αυτό και ψήφισε την κατάργηση του ασύλου! Για να μπορούν στα πανεπιστήμια ανεμπόδιστα να γίνονται μπίζνες, να προχωράνε οι συνεργασίας με τους δολοφόνους του ΝΑΤΟ, να μπαίνει η έρευνα στα ασφυκτικά όρια της καπιταλιστικής κερδοφορίας, να παρεμβαίνουν όπως θέλουν οι επιχειρηματίες σε αυτά που μαθαίνουμε.

Για αυτό και θεσπίζει το ηλεκτρονικό μητρώο και καθιερώνει την «ηλεκτρονική ψηφοφορία» για τα σωματεία! Αυτοί που κυβερνούν με το 40% του 57%, αυτοί που βγάζουν 9 στις 10 απεργίες παράνομες, δε νοιάζονται για την δημοκρατία και την συμμετοχή των εργαζομένων στα σωματεία. Θέλουν να απομονώσουν τους εργαζόμενους, να αντικαταστήσουν τη ζωντανή συζήτηση και συλλογική απόφαση με ένα «κλικ» πίσω από τον υπολογιστή! Την ίδια στιγμή που με το πάτημα ενός κουμπιού η εργοδοσία θα φακελώνει ηλεκτρονικά κάθε εργαζόμενο, θα απολύει κάθε αγωνιστή που της χαλάει τα σχέδια!

Δεν τους χαρίζουμε τα δικαιώματά μας!

Θα μας βρουν μπροστά τους!

Απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα στους φοιτητικούς συλλόγους, σε όλους τους φοιτητές: