Και να ήθελε… δεν μπορεί! Ο αποκλεισμός του Δήμου από τον Αγ. Ματθαίο και το χρέος των ιερωμένων

Και να ήθελε… δεν μπορεί! Ο αποκλεισμός του Δήμου από τον Αγ. Ματθαίο και το χρέος των ιερωμένων

Δεν λέει να πέσει ο “κουρνιαχτός” για την διακήρυξη του πλειοδοτικού διαγωνισμού εκμίσθωσης για το οικοτροφείο στον Άγιο Ματθαίο από την Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου.

Στην ανάγνωση και μόνο της περίληψης της διακήρυξης υπήρξαν τα πρώτα “γιατί” και οι συζητήσεις στην πόλη ήταν αρκετές.

Η δημοσιοποίηση της διακήρυξης στο σύνολό της από το PARAKRITIKA.GR έβαλε αρκετά πράγματα στη θέση, κυρίως ως προς το ποιοι μπορούν να συμμετέχουν στον συγκεκριμένο διαγωνισμό και γιατί αποκλείστηκε ουσιαστικά η όποια πιθανότητα συμμετοχής του Δήμου Χανίων.

Στοιχείο που προκάλεσε και τις έντονες εκφράσεις του Δημάρχου Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της περασμένης Τετάρτης.

Με τον κ. Σημανδηράκη να τονίζει -δικαίως- ότι δεν μπορεί να ανταγωνιστεί ο Δήμος τον όποιο ιδιώτη, η απάντηση για τον αποκλεισμό του Δήμου Χανίων έρχεται στο άρθρο 6 της διακήρυξης, όπου αναφέρεται ότι στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα.

Γιατί, με ένα μηνιαίο μίσθωμα της τάξης των 5.000 για τα τρία πρώτα χρόνια, μέχρι να γίνει η ανακαίνιση του ακινήτου, και εν συνεχεία με 13.000 ευρώ το μήνα, ο Δήμος θα μπορούσε κάλλιστα να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Αρκεί να αναρωτηθεί κανείς ότι το μίσθωμα για το κτίριο Παπαδόπετρου αγγίζει τις 11.000 ευρώ. Δεν θα μπορούσε δηλαδή να βρει 2.000 παραπάνω ο Δήμος και μάλιστα μετά από τρία χρόνια; Ανετα, θα απαντήσει ο οποιοσδήποτε!

Το που οδηγούνται τα πράγματα είναι πλέον ξεκάθαρο. Κι αν η ευκαιρία για να γίνει στον Αγιο Ματθαίο το Πειραματικό Λύκειο χάθηκε πριν από δύο χρόνια, με ευθύνες ένθεν και ένθεν, άλλη μία ευκαιρία δείχνει να χάνεται και τώρα.

Η παραίνεση του Δημάρχου Χανίων προς τον Μητροπολίτη να ερχόταν σε διάλογο, είτε ο ίδιος, είτε ο Πρωτοσύγκελός του, είτε το όποιο συμβούλιο διαχειρίζεται τα ακίνητα της Μητρόπολης, για την καλύτερη αξιοποίηση προς όφελος της τοπικής κοινωνίας… ειδικά για τον Άγιο Ματθαίο, πέφτει στο κενό! Και σε αυτό φέρει ευθύνη και ο Δήμος με τη στάση του στο ζήτημα του Πειραματικού Λυκείου, που δεν προσήλθε ποτέ σε συζήτηση για τους όρους παραχώρησης τότε και εμφανίστηκε κάποιους μήνες αργότερα με το τεχνικό συμπέρασμα ότι ένα πρώην σχολείο… δεν κάνει για να φιλοξενήσει σχολείο.

Δεν είναι όμως μόνο ο Άγιος Ματθαίος και ο διαγωνισμός που “ξεχείλισαν το ποτήρι”…

  • Το παλιό Επισκοπείο που φτιάχτηκε με ευρωπαϊκά κονδύλια για να γίνει μουσείο και κατέληξε να γίνει AirBnB
  • Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών στην παλιά πόλη, που ανακαίνισε το ακίνητο με ιδίους πόρους ο Δήμος Χανίων και έγινε τόσος ντόρος με την ενορία Αγίων Αναργύρων
  • Τα οικόπεδα στον Άγιο Ονούφριο, που δεν έχει καμία απάντηση ο Δήμος για το αν θα γίνει τελικά εκεί σχολείο
  • Το ενοριακό κέντρο στα Κουνουπιδιανά και το τι στεγάζει τελικά σήμερα
  • Οι εξώσεις του Κοινωνικού Ιατρείου και του Κοινωνικού Παντοπωλείου, που αν και δεν αφορούν την Μητρόπολη, αποτελούν γενικότερο ζήτημα με την εκκλησία

Κανείς δεν λέει να μην διαχειρίζεται την περιουσία της η Εκκλησία όπως νομίζει αυτή καλύτερα, πάντα με γνώμονα όμως την κοινωνική προσφορά και προφανώς και με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να σταθεί στα πόδια της οικονομικά… Κανείς όμως δεν θέλει την εκκλησία μας να αποτελεί… κτηματομεσιτικό γραφείο!

Και ευτυχώς υπάρχουν πολλοί -αν όχι η μεγάλη πλειοψηφία- ιερωμένοι στα Χανιά που τιμούν το ράσο και προσφέρουν ακόμη και από το υστέρημά τους. Είναι αυτοί που οφείλουν να μιλήσουν στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Δαμασκηνό και να του εξηγήσουν. Είναι αυτοί που πρέπει να του εξηγήσουν ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται την καλοσύνη του. Είναι αυτοί που θα του πουν δύο λόγια συμπαράστασης και στήριξης, γιατί υπάρχει μία πορεία ετών του ιδίου που τίμησε το ράσο, αλλά και μία υστεροφημία. Είναι αυτοί που στο τέλος-τέλος τον σέβονται και τον αγαπούν… έτσι απλά!

Διανύουμε την περίοδο της Σαρακοστής, οδεύοντας προς τη Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών, με την ελπίδα στην Ανάσταση του Κυρίου μας. Και ο νοών νοείτω…