Χαλά ξανά ο καιρός στη χώρα τις επόμενες ημέρες καθώς η νέα κακοκαιρία Κάρμελ βρίσκεται προ των πυλών. Η νέα κακοκαιρία θα έχει σαν κύρια χαρακτηριστικά βροχές, καταιγίδες, χιονοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΜΥ, η ονομασία της νέας κακοκαιρίας βρίσκεται στον κατάλογο των ονομάτων που προαποφασίστηκε από τους εταίρους ΝΑ Ευρώπης και είναι το τρίτο όνομα του καταλόγου. Η ονομασία δόθηκε από την #Ισραηλινή Μετεωρολογική Υπηρεσία και το όνομα #Carmel παραπέμπει στο αντίστοιχο βιβλικό όρος @GSCP_GR.

Η οροσειρά Κάρμελ

Η Κάρμηλος ή αλλιώς Κάρμελ είναι παράκτια οροσειρά και εκτείνεται από τη Μεσόγειο θάλασσα προς τα νοτιοανατολικά, ενώ η οροσειρά έχει χαρακτηριστεί απόθεμα βιόσφαιρας της UNESCO. Η οροσειρά έχει πλάτος περίπου 6,5 με 8 χιλιόμετρα, με ομαλή κλίση προς τα νοτιοδυτικά, αλλά σχηματίζει μια απότομη κορυφογραμμή στη βορειοανατολική πλευρά, ύψους 546 μέτρων.

Η ετυμολογία και το ακριβές νόημα του ονόματος Κάρμηλος αμφισβητείται, αλλά μεγάλη πλειοψηφία των ενδιαφερόμενων μελετητών θεωρούν ότι προέρχεται από τη σημιτική ρίζα krm, το οποίο το φέρνει κοντά στο ουσιαστικό κέρεμ, μια λέξη που σημαίνει «αμπελώνας».

Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Αναλυτικά: Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν:

  1. Το πρωί του Σαββάτου τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.
  2. Από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής, τις Σποράδες, την Εύβοια, τα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας καθώς και την ανατολική Στερεά.
  3. Από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου μέχρι το πρωί της Κυριακής θα επηρρεαστεί η ανατολική Πελοπόννησος και κατά τόπους οι Κυκλάδες.
  4. Από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και το πρωί της Δευτέρας ισχυρά φαινόμενα θα εκδηλωθούν και στη βόρεια Κρήτη τα οποία βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Β. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και βαθμιαία και της Κρήτης. Οι χιονοπτώσεις θα είναι πιο πυκνές στα ορεινά της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της ανατολικής Πελοποννήσου ενώ σταδιακά θα επηρεαστούν και περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 600-900m).Σταδιακή εξασθένηση αναμένεται από τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής.

Γ. Τους ισχυρούς βορειοανατολικούς ανέμους στο Αιγαίο εντάσεως 7 με 8 και από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου τοπικά 9 μποφόρ.