Σε δύο μέτωπα συνεχίζεται ο αγώνας δρόμου που ξεκίνησε για τον δήμο Χερσονήσου μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας στις 10 Νοεμβρίου. Από την μια η διαχείριση των εκατοντάδων αιτήσεων για αποζημιώσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων και από την άλλη η προώθηση της διαδικασίας ανάθεσης μελετών για την οριοθέτηση και διευθέτηση ρεμάτων.

Όσον αφορά στις μελέτες, η εκπόνηση των οποίων αποτελεί άμεση προτεραιότητα ώστε ο δήμος να «θωρακιστεί» απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα και το «φούσκωμα» των ρεμάτων που παρασέρνει ότι βρίσκεται εντός της ακτίνας πλημμύρας, τα χέρια του δήμου είναι τώρα … λυμένα.

Η κήρυξή του ως δήμου που τελεί σε καθεστώς «έκτακτης ανάγκης», έχει δώσει «το ελεύθερο» στη δημοτική αρχή να παρακάμψει τη χρονοβόρα διαδικασία της διενέργειας ανοικτού διαγωνισμού, επιτρέποντας της τις απευθείας αναθέσεις. Με τη διαδικασία πλέον της «διαπραγμάτευσης» ο δήμος είναι σε θέση άμεσα να ξεκινήσει τις αναθέσεις, σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννη Σέγκο και τα όσα είπε στο ekriti.gr.

Στο πεδίο των αποζημιώσεων, μέσα στην εβδομάδα, δηλαδή πάνω από 20 ημέρες μετά το κτύπημα της κακοκαιρίας, θα αρχίσουν να κατατίθενται τα πρώτα 600 ευρώ, που είχαν θεσπιστεί ως έξοδα «άμεση επιβίωσης» . Τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσει να κατατίθεται και η αποζημίωση για τον οικιακό ηλεκτρικό εξοπλισμό, που ανάλογα την περίπτωση, θα φθάνει έως και τις 6.000 ευρώ.

Ακόμη και σήμερα- αν και έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής των σχετικών δηλώσεων- αυτές συνεχίζονται να κατατίθενται, με τον δήμο να εξετάζει και τις εκπρόθεσμες από την τριμελή επιτροπή που έχει συστήσει. Υπολογίζεται ότι εν τέλει μόνο οι αιτήσεις αποζημίωσης από τα νοικοκυριά θα ξεπεράσουν τις 700, ενώ άλλες τόσες είναι και αυτές που θα κατατεθούν από επιχειρήσεις και καταστήματα στη Περιφέρεια Κρήτης.