Κακοκαιρία στη Μάνη: Η επόμενη ημέρα μετά την καταστροφική νεροποντή - Οι πρώτες εικόνες

Δέκα φορές πάνω σε σχέση με τις ποσότητες νερού που πέφτουν κατά μέσο όρο στην περιοχή τον Αύγουστο ήταν η νεροποντή που χτύπησε χθες τη Μάνη, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα και καταστροφές.

Kακοκαιρία Μάνη/INTIME

Σύμφωνα με το meteo, μέσα σε μόλις τέσσερις ώρες έπεσαν 141 χιλιοστά βροχής, με αποτέλεσμα δρόμοι να μετατραπούν σε επικίνδυνους χειμάρρους, κάτοικοι να παγιδευτούν από τα ορμητικά νερά μέσα στα αυτοκίνητά τους και μία γυναίκα να χτυπηθεί από κεραυνό και να οδηγηθεί στο νοσοκομείο.

Oι καταιγίδες που προκάλεσαν τη βροχόπτωση, ήταν ιδιαίτερα ισχυρές και συνοδεύονταν από μεγάλο αριθμό ηλεκτρικών εκκενώσεων.

Meteo

Πάνω από 2.000 εκκενώσεις καταγράφηκαν από τις 14:00 έως τις 20:00, με τις μισές περίπου να σημειώνονται κατά τις ώρες 16:30-17:30, διάστημα στο οποίο έπεσαν και οι ισχυρότερες βροχοπτώσεις (68 χιλιοστά).

Meteo

Μάλιστα, με χρήση κατάλληλων αλγορίθμων, υπολογίστηκε ότι οι κορυφές των νεφών ξεπερνούσαν τα 13 με 14 χιλιόμετρα ύψος.

Για «πρωτοφανές φαινόμενο» έκανε λόγο, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ,  ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Εξαρχάκος.

«Είναι μια κατάσταση πρωτόγνωρη για την περιοχή μας» ανέφερε και πρόσθεσε: «Έχουν πληγεί οι κοινότητες Νύμφη, Εξωνύμφη Κοκάλα και Λάγια. Υπάρχουν αναφορές για σημαντικές ζημιές σε σπίτια και κυρίως στο οδικό δίκτυο, όπου σε συγκεκριμένες περιοχές έχει υποστεί καταστροφή. Ευτυχώς δεν κινδύνευσαν άνθρωποι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚαιρός | 16.08.2026 06:58Εξασθένηση των ανέμων από το μεσημέρι και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας την Κυριακή

Σοβαρές ζημιές σε σπίτια και δρόμους

Σοβαρές ζημιές έχουν προκληθεί σε Οίτυλο, Καραβοστάσι και Αλύπα όπου αυτοκίνητα παρασύρθηκαν στη θάλασσα ενώ το οδικό δίκτυο έχει υποστεί ζημιά. Στην Οίτυλο, σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι κάτοικοι βγήκαν από νωρίς με φτυάρια και εργαλεία, προσπαθώντας να καθαρίσουν τους δρόμους από τα φερτά υλικά.

Σε αρκετά σημεία, μάλιστα, το οδόστρωμα έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ σε ένα από τα σημεία που καταγράφηκαν οι εικόνες ο δρόμος έχει ουσιαστικά ανοίξει στα δύο.

Kακοκαιρία Μάνη/INTIME

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες κατοίκων, περισσότερα από 100 οχήματα εγκλωβίστηκαν στην Οίτυλο, ενώ αρκετά από αυτά παρέμεναν μέχρι το πρωί ακινητοποιημένα και χρειάστηκε η συνδρομή συνεργείων για να απομακρυνθούν.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε περίπου 50 κλήσεις, με την πλειονότητα να αφορά προβλήματα σε οδηγούς που εγκλωβίστηκαν λόγω των πλημμυρισμένων δρόμων, ενώ χρειάστηκε να επέμβουν σε τουλάχιστον 10 περιπτώσεις, μεταφέροντας με ασφάλεια οδηγούς σε ασφαλή σημεία. Σε αρκετές άλλες περιπτώσεις, οι οδηγοί κατάφεραν να απομακρυνθούν μόνοι τους όταν τα φαινόμενα άρχισαν να υποχωρούν.

Παράλληλα, συνεργεία του Δήμου Δυτικής Μάνης και της Περιφέρειας Πελοποννήσου επιχειρούσαν μέχρι αργά το βράδυ για την αποκατάσταση των δρόμων. Στο Καραβοστάσι, μάλιστα, εγκλωβίστηκαν και επισκέπτες, καθώς η περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο της τουριστικής κίνησης του καλοκαιριού.

Καλά στην υγεία της η γυναίκα τραυματίστηκε από κεραυνό

Σοβαρό ήταν και το περιστατικό με γυναίκα που τραυματίστηκε από κεραυνό, ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό της.

Σύμφωνα με την EΡΤ, η γυναίκα δεν διατρέχει κίνδυνο για τη ζωή της και η κατάσταση της υγείας της είναι καλή. Παρέμεινε στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους και περαιτέρω εξετάσεις, ενώ εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, αναμένεται να πάρει εξιτήριο σήμερα.

Από την πρώτη στιγμή τέθηκε σε ετοιμότητα ολόκληρος ο μηχανισμός αντιμετώπισης της έκτακτης ανάγκης, με το ΕΚΑΒ, το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης και τις υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης να επιχειρούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Οι κάτοικοι περιέγραψαν το φαινόμενο ως πρωτόγνωρο για την εποχή.

Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονταικαταχώρησηΔιαβάστε ακόμη

Έλληνας ήταν εκείνος που εγκατέλειψε πρώτος τη Σμύρνη στο έλεος των Τούρκων – Οι Μικρασιάτες δεν του το συγχώρησαν ποτέ!

e6bb15a3-e3fa-4656-85ff-3bb1642c9dd6.jpg

Φωτιά στη Σκύρο: Αισθητά βελτιωμένη η εικόνα - «Αισιοδοξούμε για πλήρη κατάσβεση»

6c49ebc1-dabe-41c9-87b9-c4c71603c818.jpg

Μετρά τις πληγές της η Μάνη από την ξαφνική νεροποντή: Έπεσαν 140 τόνοι νερού μέσα σε δύο ώρες

0185c668-d059-48aa-832a-deab325d7a18.jpg

Πάρος: Δικογραφία σε βάρος του οδηγού ταξί που ξυλοκόπησε ηλικιωμένο για θέση πάρκινγκ - «Επιτέθηκε πρώτος»

44912c95-1895-4ab0-8b2a-6c738c116cbf.jpg