Ελλάδα Κόσμος ΑΡΘΡΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Καμία δέσμευση για τον απεχθή όρο των Πρεσπών.

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.

Δημοσιεύθηκε στην Εστία, 9.3.2021

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων απέσυρε νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο η ψευδώς λεγόμενη «Μακεδονική Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών» θα άλλαζε το όνομά της. Παραμένει λοιπόν με το ψευδές όνομα. Κατά δήλωσή του, μόνο εκείνοι οι δημόσιοι οργανισμοί άμεσα σχετιζόμενοι με το κράτος οφείλουν να φέρουν το όνομα «της Βόρειας Μακεδονίας». Όλοι οι άλλοι, πρόσωπα, σύλλογοι, οργανισμοί, μπορούν ελεύθερα, λέει ο Ζάεφ, να χρησιμοποιούν το επίθετο «μακεδονικός/ή/ό», αλλά και το σκέτο «Μακεδονία».

Ασφαλώς δεν έχει δίκιο, διότι το σκέτο «Μακεδονία» και «Μακεδονικός» είναι προφανώς παραπλανητικά. Έχει όμως ένα δίκιο, ως προς το ότι η δέσμευση από τη Συμφωνία των Πρεσπών αφορά στους επίσημους φορείς και μόνο. Από αυτό, θα έπρεπε να πάρουμε ένα μάθημα στην στην Ελλάδα, που η πλειονότητα των ΜΜΕ υϊοθέτησε άκριτα τον απεχθή όρο.

Είναι τραγικό να διαβάζει κανείς άρθρα σε εφημερίδες και ηλεκτρονικές σελίδες να περιγράφουν ότι «στη Βόρεια Μακεδονία» ο πρωθυπουργός «προκαλεί» λέγοντας ότι δεν δεσμεύεται κανένας πολίτης από τη Συμφωνία. Μα ούτε κι εμείς δεσμευόμαστε. Γι’ αυτό και επιμένουμε και θα επιμένουμε για πάντα, να χρησιμοποιούμε αυτό που χρησιμοποιούσαμε επί 27 χρόνια, δηλαδή τους όρους «Σκόπια» και «Σκοπιανοί».

Καμία δέσμευση ή υποχρέωση, ούτε νομική, ούτε πολιτική, δεν υφίσταται για τη χρήση του προσβλητικού για τον ελληνισμό όρου σε τρίτους.

Ενώ εμείς λοιπόν συνεχίζουμε με τον απεχθή όρο, στα Σκόπια, η Ακαδημία παραμένει ως είχε, δηλώνοντας μάλιστα ως έδρα «Σκόπια, Μακεδονία», και παρουσιάζοντας χάρτες με «Μακεδόνες» σε άλλες χώρες συμπεριλαμβάνοντας την Ελλάδα. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Πρόεδρος των Σκοπίων στις 27.1.2021 δήλωσε ευθαρσώς ότι «δεν εγκαταλείπει τους Μακεδόνες της Ελλάδας»!

Ταυτόχρονα, το Οικονομικό Επιμελητήριο, το Εμπορικό Επιμελητήριο, η ένωση Δημοσιογράφων και ο όρος «Κρασιά της Μακεδονίας», παρότι επίσημοι φορείς του κράτους, εν τούτοις συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το σκέτο «Μακεδονία».

Το παράδοξο λοιπόν είξναι ότι στην Ελλάδα, τα ΜΜΕ υιοθετούν τον ψευδή όρο, ενώ στα Σκόπια ούτε καν οι επίσημοι φορείς δεν έχουν τροποποιήσει την ορολογία τους και παραμένουν στο ίδιο ακραίο εθνικιστικό και αλυτρωτικό μοτίβο.

Ευτυχώς, που οι Έλληνες πολίτες στην καθημερινότητά τους παραμένουν ακλόνητοι στον όρο Σκόπια. Υπήρξε μάλιστα και σχετικό συμβάν σε σχολείο της Δράμας προ μηνός. Η δασκάλα δήλωσε στα παιδιά πριν από διαγώνισμα ότι όποιος δεν χρησιμοποιήσει τον όρο της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα το εκλάβει ως λάθος. Τελικά, όλα τα παιδιά χρησιμοποίησαν τον όρο «Σκόπια», και υποχρεώθηκε και η ίδια να το εκλάβει ως σωστό.

Το 2021 είναι έτος απογραφής όμως και για τα Σκόπια. Εκεί, θα καταγραφούν οι εθνότητες στα Σκόπια και πιθανώς θα αρχίσει να αποκαλύπτεται στον χρόνο, μία ομάδα που θα ονομάζει τον εαυτό της εθνικά Βούλγαρο. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε την εξέλιξη των σχέσεων Σκοπίων – Βουλγαρίας, όπως ασφαλώς και Σκοπίων – Αλβανίας.

Πηγή – https://www.antibaro.gr/article/29625

Σχετικές εικόνες