«Εάν αποδειχθεί σοβαρή τότε θα φέρει ύφεση», υπογράμμισε ο πρώην Πρόεδρος του ΣΕΒ – Δεν θα τελειώσει ως το ερχόμενο καλοκαίρι, εκτιμά ο ισχυρός άνδρας της Chipita: «Την άνοιξη θα μπορούμε να ξέρουμε το βάθος και το εύρος της», τονίζει

Ένα ηχηρό καμπανάκι για τις συνέπειες που μπορεί να έχει στις επιχειρήσεις, την αγορά και εν τέλει την ελληνική οικονομία η τρέχουσα ενεργειακή κρίση έκρουσαν δύο απ’ τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ελληνικού επιχειρείν, ο πρώην Πρόεδρος του ΣΕΒ και Πρόεδρος του ομίλου Quest κ. Θεόδωρος Φέσσας και ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ και διευθύνων σύμβουλος της Chipita κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

«Βρισκόμαστε ενώπιον μιας κρίσης που δεν είναι απλώς ενεργειακή, είναι γενικότερη», υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρόπουλος κατά την τοποθέτηση του στο συνέδριο που διοργάνωσε ο «Κύκλος Ιδεών».

«Δεν ξέρουμε ακόμα το βάθος και το εύρος της, θα χρειαστεί να περάσουν μήνες ώστε να καταλάβουμε τι συμβαίνει. Και είμαι σίγουρος πως εάν δεν υπήρχε αυτή η κρίση, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα ήταν πολύ δυνατή τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο αυτή η κρίση θα μας επηρεάσει αρνητικά. Σε ποιο βαθμό, αυτό θα μπορούμε να το πούμε την ερχόμενη άνοιξη», σημείωσε εκτιμώντας μάλιστα πως αυτή δεν είναι μία κατάσταση που θα έχει ξεπεραστεί ως το ερχόμενο καλοκαίρι, όπως εκτιμούν μερικοί.

«Αυτή η κρίση έχει μερικά χαρακτηριστικά που ποτέ δεν είχαμε πριν στην παγκόσμια οικονομία. Είμαστε μετά από πανδημία, υπάρχουν συσσωρευμένα χρήματα, υπάρχει διάθεση να ζήσει ο κόσμος λόγω πανδημίας, ταυτόχρονα όμως βρίσκεται ενώπιον μίας οικονομικής κρίσης που δεν ξέρουμε το μέγεθος της. Αυτά είναι αντίρροπες δυνάμεις και νομίζω ότι κάπου στην άνοιξη θα μπορεί να ξέρει κάποιος για το που πάμε», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο ισχυρός άνδρας του Ομίλου Quest κ. Θεόδωρος Φέσσας υπογράμμισε ότι ιστορικά οι ενεργειακές κρίσεις πάντα είχαν αρνητική επιρροή στην οικονομία και έφερε ως παράδειγμα τις κρίσεις της δεκαετίας του ’70.

«Εάν κι αυτή η ενεργειακή κρίση αποδειχθεί σοβαρή τότε θα φέρει ύφεση», σημείωσε ο ίδιος. «Και η αλήθεια είναι πως χρειαζόμαστε και λίγη τύχη να μην είναι βαρύς ο χειμώνας και να μην έχουμε προβλήματα στην τροφοδοσία με καύσιμα», υπογράμμισε ο ίδιος.

Διαβάστε περισσότερα

UBS: Έρχεται ο παγκόσμιος εταιρικός φόρος – Τι σημαίνει για τους επενδυτές και τις μεγαλύτερες εταιρείες του πλανήτη

Γιατί η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη αξιοποιείται ως «χρυσή ευκαιρία» από τον Πούτιν (upd)

ΔΟΕ: Ο στόχος για μηδενικές εκπομπές ρύπων απαιτεί πρόσθετες επενδύσεις $4 τρισ.