“Κάποιοι λυμαίνονται τον λιμενίσκο, το παιχνίδι είναι στημένο”

Αναφορικά με τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Πλατανιά με θέμα τον λιμενίσκο, παρουσία του Λιμενικού Ταμείου Χανίων (Λ.Τ.Χ.), έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:

Η διαδικασία ήταν ένα στημένο παιχνίδι από όσους για χρόνια λυμαίνονται τον λιμενίσκο και τον θεωρούν ιδιοκτησία τους. Οι φωνές, οι απειλές και οι ύβρεις επιβεβαίωσαν αυτό που γνωρίζαμε: ότι ο διάλογος ήταν προσχηματικός.
Εμείς, ως ενεργοί πολίτες του Πλατανιά, επιλέξαμε να μην μπούμε σε αντιπαράθεση και αποχωρήσαμε από τη σύσκεψη.
Ξεκαθαρίζουμε πως υποστηρίζουμε πλήρως τη νομιμοποίηση του λιμενίσκου, ώστε να δοθεί επιτέλους τέλος στην ανομία που επικρατούσε για χρόνια. Είμαστε ξεκάθαροι σ’ αυτό.
Δεν δίνουμε όμως λευκή επιταγή σε κανέναν.
Διεκδικούμε:
Να παραμείνει ελεύθερος δημόσιος χώρος το μισό γήπεδο μπροστά από τους χώρους αθλοπαιδιών και την παιδική χαρά, και να μην συμπεριληφθεί στη λιμενική ζώνη, όπως έχει γίνει με την απόφαση (ΑΔΑ: 9ΦΘΑΟΡΕ4-45Ω – 22/12/2033).
Ζητούμε απαντήσεις:
Για τα χρήματα που κατέβαλλαν τα ημερόπλοια προς το Λ.Τ.Χ. για χρόνια, ενώ το Ταμείο δεν ήταν διαχειριστής του λιμενίσκου.
Για τις παράνομες αμμοληψίες που έγιναν με χρήματα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.
Για το σύστημα κάθετων προβόλων ανατολικά του λιμενίσκου, για το οποίο έχει επιβληθεί πρόστιμο 58.000 ευρώ από την Περιφέρεια Κρήτης και που συνέβαλε στην καταστροφή της ανατολικής παραλίας.
Σύμφωνα με το ΕΛΚΕΘΕ (σελ. 172 της μελέτης), το σύστημα των προβόλων είναι ανεπαρκές και ασύμβατο με τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Το αποτέλεσμα; Λεφτά πεταμένα χωρίς ουσιαστικές μελέτες.
Για τη ρευματοκλοπή που συνέβαινε για χρόνια από το ρολόι του Λιμενικού Ταμείου. Τι ενέργειες έχουν γίνει για την επιστροφή των χρημάτων;
Για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΑΔΑ: 9ΦΘΑΟΡΕ4-45Ω) που προβλέπει την επέκταση του προσήνεμου μώλου κατά 68 μέτρα μέσα στη θάλασσα. Αν συγκρατείται το ίζημα στα δυτικά, τι θα γίνει στα ανατολικά;
Για την προβληματική πρόσβαση μέσω της οδού Νεάρχου, την οποία η ΜΑΡΝΕΤ θεωρεί «ικανοποιητική» (σελ. 82), ενώ τα πραγματικά γεωμετρικά χαρακτηριστικά είναι επικίνδυνα.
Σε περίπτωση πυρκαγιάς, από πού θα περάσουν τα πυροσβεστικά οχήματα;
Τι ισχύει με το ρέμα χωρίς οριοθέτηση, που προκαλεί πλημμυρικά φαινόμενα;
Για το αντλιοστάσιο λυμάτων χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση, σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα.
Και τέλος: Στην ΑΕΠΟ γίνεται λόγος για αναβάθμιση του λιμενίσκου Πλατανιά από αλιευτικό καταφύγιο σε μαρίνα για σκάφη αναψυχής, βάσει του ΣΧΟΑΠ. Ο πρόεδρος του Λ.Τ.Χ. χαρακτήρισε το ΣΧΟΑΠ “έργο άσχετων”. Δηλαδή, το ίδιο το ΣΧΟΑΠ που υποτίθεται στηρίζουν και υλοποιούν, το απορρίπτουν;
Οι ενεργοί πολίτες του Πλατανιά είμαστε εδώ και θα παραμείνουμε εδώ. Δεν χαρίζουμε τον δημόσιο χώρο σε κανέναν.