Κατά της άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο η Ένωση Αποφοίτων ΕΣΔΔΑ

Κατά της άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιοπου επιχειρεί η κυβέρνηση τάσσεται η Ένωση Αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης τονίζοντας ότι «η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων δεν αποτελεί προνόμιο, αλλά ανάγκη» και ότι «στοχεύει στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος».

Όπως τονίζει η άρσης της μονιμότητας θα οδηγούσε «σταδιακά σε ένα σύστημα βασισμένο σε μετακλητούς, συμβασιούχους και εργαζομένους με ημερομηνία λήξης, χωρίς εργασιακή προστασία, χωρίς θεσμικά αντίβαρα και με απόλυτη εξάρτηση από την εκάστοτε κυβέρνηση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕλλάδα | 28.05.2025 07:54 Με «άρωμα» τρομοκρατίας η ληστεία στα ΕΛΤΑ Καλαβρύτων - Το χρονικό

 Η ανακοίνωση

Η Ένωση Αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία, αλλά όχι έκπληξη, τη νεότερη προσπάθεια απαξίωσης του δημοσίου τομέα, όπως αυτή εκφράστηκε με τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού και ανώτατων κυβερνητικών στελεχών, αναφορικά με την προτεινόμενη από την κυβέρνηση άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο. Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον θεσμικό της ρόλο, δηλώνει την κατηγορηματική της αντίθεση σε κάθε πρόταση που αποδομεί τον πυρήνα της ανεξαρτησίας και της λειτουργικής ουδετερότητας της Δημόσιας Διοίκησης.

Η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων δεν αποτελεί προνόμιο, αλλά ανάγκη. Είναι θεσμικά κατοχυρωμένη στο άρθρο 103 του Συντάγματος της Ελλάδας και στοχεύει στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος, τη διασφάλιση της πολιτικής ουδετερότητας της δημόσιας διοίκησης, τη συνέχεια της κρατικής λειτουργίας και την προστασία των δημοσίων υπαλλήλων από αυθαίρετες ή κομματικά υποκινούμενες απομακρύνσεις. Ο συνταγματικός νομοθέτης αντιλήφθηκε εγκαίρως ότι η Δημόσια Διοίκηση δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο πολιτικών σκοπιμοτήτων, ούτε να μεταβάλλεται κατά το δοκούν κάθε κυβέρνησης. Η μονιμότητα εξυπηρετεί, λοιπόν, τη διαρκή και αμερόληπτη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, με όρους αξιοκρατίας και θεσμικής συνέχειας ενώ παράλληλα επιτρέπει στον δημόσιο υπάλληλο να λειτουργεί σύμφωνα με την αρχή της νομιμότητας κατά την άσκηση των καθηκόντων του και όχι υπό το καθεστώς φόβου πιθανώς σύμφωνα με μη σύννομες εντολές πολιτικών προϊσταμένων. Γι’ αυτό, άλλωστε, ισχύει στην συντριπτική πλειονότητα των κρατών με δημοκρατικούς θεσμούς και ισχυρό Κράτος Δικαίου.

Ως απόφοιτοι της ΕΣΔΔΑ, έχουμε εκπαιδευτεί με αυστηρά και αξιοκρατικά κριτήρια, ώστε να υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον, με επαγγελματισμό και διαφάνεια. Ποιος θα ήταν ο λόγος ύπαρξης φορέων όπως το ΑΣΕΠ και η ΕΣΔΔΑ σε περίπτωση άρσης της μονιμότητας στο δημόσιο; Ποιο θα είναι το νόημα λειτουργίας ανεξάρτητων θεσμών που εγγυώνται, σε μεγάλο βαθμό, την αξιοκρατία και τη διαφάνεια στις προσλήψεις, όταν οι θέσεις που καλύπτονται μέσω αυτών παύουν να έχουν μόνιμο χαρακτήρα; Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σταδιακά σε ένα σύστημα βασισμένο σε μετακλητούς, συμβασιούχους και εργαζομένους με ημερομηνία λήξης, χωρίς εργασιακή προστασία, χωρίς θεσμικά αντίβαρα και με απόλυτη εξάρτηση από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Τη στιγμή που, αναμφισβήτητα, ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων είναι μεγαλύτερος από ποτέ και αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων είναι οι χαμηλότεροι σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η δραματική υποστελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών πρώτης γραμμής επιδεινώνεται, οι αξιοκρατικές και διαφανείς κρίσεις σε όλα τα επίπεδα του δημοσίου δεν εχουν γίνει εδώ και 15 χρόνια και η κομματοκρατία ζει και βασιλεύει, είναι τουλάχιστον υποκριτικό να κατηγορείται ο θεσμός της μονιμότητας για όλα τα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης. Οι ειλικρινείς μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Δημόσιας Διοίκησης οφείλουν να στοχεύουν στην θεραπεία των ανωτέρω παθογενειών και όχι στην αποδόμηση θεσμών που προστατεύουν τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Η ΕΝΑΠ-ΕΣΔΔΑ στέκεται απέναντι σε διαχρονικές ιδεοληψίες για τον ρόλο του κράτους και των δημοσίων υπαλλήλων,  προσπάθειες   μεταρρυθμιστικού λαϊκισμού και «λαφυραγώγησης» της δημόσιας διοίκησης από το πολιτικό σύστημα. Η συζήτηση για την “ευελιξία” στο Δημόσιο, όσο κι αν παρουσιάζεται ως μεταρρύθμιση, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως Δούρειος Ίππος για τη διάλυση ενός από τους βασικούς πυλώνες του κοινωνικού κράτους και της δημοκρατικής διοίκησης. Η οποιαδήποτε πρόθεση άρσης της μονιμότητας, σε καμία περίπτωση δε συνιστά μεταρρύθμιση, αλλά θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την θεσμική σταθερότητα και την ποιότητα της Δημόσιας Διοίκησης, υπονομεύοντας την αξιοπιστία της απέναντι στους πολίτες και ενισχύοντας φαινόμενα αυθαιρεσίας και πελατειακών σχέσεων.

Καλούμε την Πολιτεία να επαναπροσδιορίσει το πλαίσιο του διαλόγου και να επενδύσει στη θεσμική θωράκιση και την ποιοτική αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, στη βάση της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και του επαγγελματισμού και δεσμευόμαστε ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να αναδειχθεί η κρίσιμη σημασία του θεσμού της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων σε όλα τα κόμματα.

Διαβάστε ακόμη

Η αθώωση του Κώστα Αχ. Καραμανλή για τα Τέμπη, οι τέσσερις υπουργοί του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ και «παλιός γνώριμος» Νίκος Σαλάτας

ea4ec54f-553c-4664-90fd-a74adcd03130.jpg

Συνήγορος του Πολίτη: Οδηγός πέρασε με ψηφιακό δίπλωμα ενώ του είχαν αφαιρέσει το φυσικό - Νέες οδηγίες

358b5578-c0b0-4f06-a4fb-0493cdb34cf7.jpg

Μεγαλώνει το κύμα οργής για τις φρικαλεότητες του Ισραήλ στη Γάζα - 180.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί μέσα σε 10 μέρες

dc2565a1-d2e9-489c-b459-32a26bd5315c.jpg

Προανακριτική για Τέμπη: Τι προβλέπει η πρόταση της ΝΔ για Καραμανλή - Το χρονοδιάγραμμα και οι επόμενες κινήσεις

b600e88d-833b-44a6-b1c8-e2cddaa35603.jpg