Κατανομή αρμοδιοτήτων στους περιφερειακούς συμβούλους

Κατανομή αρμοδιοτήτων στους περιφερειακούς συμβούλους

Το νέο σχήμα διοίκησης στην Περιφέρεια Κρήτης δίνει ρόλο και έργο σε όλα τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου που ανήκουν στην πλειοψηφούσα παράταξη. Το μεγάλο ποσοστό που έλαβε ο Σταύρος Αρναουτάκης στις εκλογές (78,31%) και ως συνέπεια ο πρωτοφανής αριθμός περιφερειακών συμβούλων για την πλειοψηφούσα παράταξη (37 στους 45 του Περιφερειακού Συμβουλίου) και μάλιστα με ισχυρά πρόσωπα σε κάθε τοπική κοινωνία, προκαλούσε εξαρχής πονοκέφαλο στον επικεφαλής, γιατί υπήρχαν μεγάλες φιλοδοξίες για όλα τα μέλη της πλειοψηφούσας παράταξης. Το δεδομένο αυτό και η τάση του Περιφερειάρχη να αποδώσει στο μέγιστο η ικανότητα και η γνώση που ο κάθε περιφερειακός σύμβουλος έχει σε συγκεκριμένο αντικείμενο, οδήγησαν στην πλήρη αξιοποίηση με την τοποθέτηση σε διάφορες θέσεις όλων των εκλεγμένων μελών της παράταξης.

Οι Αντιπεριφερειάρχες

Το νέο σχήμα διοίκησης παρουσιάστηκε σταδιακά από τον Περιφερειάρχη ξεκινώντας λίγο πριν από τα Χριστούγεννα με την άτυπη ανακοίνωση των χωρικών Αντιπεριφερειαρχών, όπου επέλεξε να συνεχίσει με τα ίδια πρόσωπα που υπηρετούσαν πριν τις εκλογές και τα οποία πρώτευσαν και στο εκλογικό αποτέλεσμα στις περιπτώσεις του Ηρακλείου, των Χανίων, του Λασιθίου. Γιάννης Ανδρουλάκης στο Λασίθι, Νίκος Συριγωνάκης στο Ηράκλειο και Νίκος Καλογερής στα Χανιά κέρδισαν με διαφορά τη μάχη του σταυρού και την ευθύνη της χωρικής Αντιπεριφέρειας. Στην περίπτωση του Ρεθύμνου η Μαίρη Λιονή, αν και αναδείχτηκε τρίτη σε σταυρούς προτίμησης, επελέγη να συνεχίσει στην Αντιπεριφέρεια λόγω της μεγάλης εμπειρίας της.

Το νέο δεδομένο που προκύπτει από την πρόβλεψη του νόμου είναι η θεσμοθέτηση αναπληρωτή περιφερειάρχη, θέση την οποία αναλαμβάνει ο Γιώργος Πιτσούλης, από τους παλαιότερους περιφερειακούς συμβούλους. Ο κ. Πιτσούλης έχει διατελέσει στο παρελθόν πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Κρήτης και γνωρίζει τα θέματα της περιφερειακής αυτοδιοίκησης από την αρχή της θητείας το 2011.

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις των Αντιπεριφερειαρχών που έχουν θεματικό χαρακτήρα, θα πρέπει να θεωρηθεί μάλλον αναμενόμενη η ανάθεση, που έκανε για ένα έτος ο Σταύρος Αρναουτάκης.

Χρόνος και έργο

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι τοποθετήθηκαν με βάση τις γνώσεις, τις εμπειρίες, την επαγγελματική πορεία σε θέσεις ευθύνης και με στόχο να έχουν το χρόνο και την ικανότητα να αποδώσουν στο πλαίσιο της θητείας τους. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο Περιφερειάρχης ακολούθησε στον ορισμό την πρόβλεψη του νόμου και αποφάσισε να ξεκινήσει με το μικρότερο χρόνο ανάθεσης στις θέσεις ευθύνης, προκειμένου να δώσει ένα κίνητρο δημιουργικότητας, αλλά και γρήγορης αποτελεσματικότητας σε όλους τους Αντιπεριφερειάρχες. Αλλά και τους εντεταλμένους συμβούλους, που αναλαμβάνουν έργο είτε σε επίπεδο Κρήτης, είτε σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας. Η αλήθεια είναι βέβαια πως είναι αρκετά δύσκολο να αποδώσει πολλά και να παράξει έργο, ένας Αντιπεριφερειάρχης ή εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος σε επίπεδο Κρήτης, σε χρονικό διάστημα ενός έτους. Σε αντίθεση με τους εντεταλμένους περιφερειακούς συμβούλους που αναλαμβάνουν σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας που έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν αμεσότερα και αποτελεσματικότερα. Τέσσερις θεματικοί εντεταλμένοι στα Χανιά, δύο στο Ρέθυμνο, δύο στο Λασίθι και δύο στο Ηράκλειο, αναλαμβάνουν να κινηθούν για επιμέρους θέματα στις περιφερειακές ενότητες.

Από το Ν. Λασιθίου

Στο πλαίσιο αυτό το Λασίθι έχει αναλογικά την δική του εκπροσώπηση και ρόλο σε θέματα που αφορούν τη λειτουργία της περιφερειακής ενότητας, αλλά και το σύνολο της περιφέρειας.

Ο Λεωνίδας Τερζής αναλαμβάνει άμισθος Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, σ’ ένα τομέα με μεγάλη κινητικότητα στο Ηράκλειο, αλλά και στα Χανιά, λόγω των πολλών και μεγάλων διοργανώσεων, ενώ είναι ξεκάθαρο πως δεν λείπουν και στις άλλες περιοχές τα σημαντικά αθλητικά γεγονότα.

Στη νέα Περιφερειακή Επιτροπή συμμετέχει ο παλαιότερος όλων πλέον, Νεκτάριος Παπαβασιλείου, ενώ στον κρίσιμο τομέα του τουρισμού στο Λασίθι την ευθύνη αναλαμβάνει ο Μιχάλης Κλώντζας και στον Πολιτισμό η Ελένη Βλάσση, ως εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι. Συνεπώς, υπάρχει μια ενδιαφέρουσα σύνθεση για την παραγωγή έργου στην Περιφερειακή Ενότητα.