«Ψήνεται» η πιο ζεστή χώρα στον κόσμο, το** Κατάρ.** Η αφόρητη ζέστη στη χώρα της δυτικής Ασίας ανάγκασε τις αρχές να λάβουν έκτακτα μέτρα.

Η κυβέρνηση του Κατάρ θα εγκαταστήσει υπαίθρια κλιματιστικά στους δρόμους, προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να κυκλοφορούν και να μην κινδυνεύει η υγεία τους.

Στη διάρκεια του καλοκαιριού, ο υδράργυρος άγγιξε σε περιοχές της χώρας τους 46 βαθμούς Κελσίου και, λαμβάνοντας υπόψη ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου θα πραγματοποιηθεί στη χώρα το 2022, οι αρχές κάνουν τα πάντα για να είναι πανέτοιμες για το μεγάλο αθλητικό γεγονός. Όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CNN, οι αρχές του** Κατάρ** θα τοποθετήσουν υπαίθρια κλιματιστικά σε γήπεδα ποδοσφαίρου, καθώς και στους δρόμους αλλά και τις υπαίθριες αγορές.

Στόχος των αρχών του Κατάρ είναι οι πόλεις τους να είναι κατοικήσιμες τα επόμενα χρόνια. Για το λόγο αυτό θα εγκατασταθούν γιγαντιαία κλιματιστικά κατά μήκος των πεζοδρομίων και σε υπαίθριους εμπορικούς χώρους, έτσι ώστε οι πολίτες να κυκλοφορούν αντιμετωπίζοντας τις υψηλές θερμοκρασίες.

Παρά το γεγονός ότι για ορισμένους τα μέτρα αυτά είναι δραστικά, πολλοί ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι άκρως απαραίτητα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Η Γιουσέφ αλ Xορ, ιδρύτρια του Οργανισμού Έρευνας και Ανάπτυξης του Κόλπου, δήλωσε στην εφημερίδα «The Washington Post»: “Αν δεν ενεργοποιήσουμε αυτά τα** κλιματιστικά**, η κατάσταση θα είναι αφόρητη.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Ζέκε Χαουσφάδερ, επιστήμονας ειδικός σε θέματα πληροφοριών για το κλίμα στο «Berkeley Earth», μια μη κερδοσκοπική οργάνωση για την ανάλυση της θερμοκρασίας: «Το Κατάρ είναι μία από τις περιοχές του πλανήτη που θερμαίνεται ταχύτατα, τουλάχιστον εκτός της Αρκτικής… Οι αλλαγές εκεί μπορούν να μας δώσουν μία γεύση για το τι μπορεί να αναμένει ο υπόλοιπος κόσμος εάν δεν αναλάβουμε δράση για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», υποστηρίζει.

Κι ενώ τα κλιματιστικά μπορούν να λειτουργήσουν ως μία προσωρινή λύση για να εξασφαλιστεί ότι, όσοι ζουν στο Κατάρ θα μπορέσουν να αντέξουν τις υψηλές θερμοκρασίες, ορισμένοι εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι κάποιες πόλεις θα είναι κατοικήσιμες.