Καταρρέει το ΔΙΕΚ Αποκορώνου, δεν στέλνονται καν τα παρουσιολόγια των εκπαιδευτών!

Καταρρέει το ΔΙΕΚ Αποκορώνου, δεν στέλνονται καν τα παρουσιολόγια των εκπαιδευτών!

Μία εκπαιδευτική δομή που “αγκαλιάστηκε” από το Δήμο Αποκορώνου και αποτέλεσε λειτουργικό υπόδειγμα και παράδειγμα προς μίμηση υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Κουκλινού και του υποδιευθυντή Χάρη Παπαδάκη, οδεύει με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμό της.

Πρόκειται για το ΔΙΕΚ Αποκορώνου, οι εκπαιδευτές του οποίου κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι καθώς δεν στέλνονται παρουσιολόγια, όπως ανακοίνωσε το ΙΝΕΔΕΒΙΜ.

Είναι κρίμα για μία δομή η οποία στα πρώτα χρόνια λειτουργίας της κατάφερε με την εξειδίκευση που προσέφερε να δώσει την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους του Αποκόρωνα να στελεχώσουν τα ξενοδοχεία της περιοχής ως σεφ, να εργαστούν ως διασώστες στο ΕΚΑΒ, να εμβαθύνουν στην αμπελουργία και την παραγωγή κρασιού.

Αυτές ήταν μερικές μόνο από τις ειδικότητες που ανέπτυξε το ΔΙΕΚ, που σήμερα κινδυνεύει με κλείσιμο, μη έχοντας την απαραίτητη στήριξη, αλλά, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, να μην έχουν επιθυμία τα παιδιά να φοιτήσουν πλέον σε αυτό, να μην έχουν όρεξη να παρακολουθήσουν όσα πάνε, να φθίνει οργανωτικά και σε επίπεδο υποδομών…

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης

Η νέα διοίκηση τουΙΝΕΔΙΒΙΜ, από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει το στρεβλό σύστημα λειτουργίας των εκπαιδευτών τωνΣΑΕΚ (πρώην ΔΙΕΚ). Με αποτέλεσμα τα δικαιολογημένα παράπονα των ανθρώπων που ταλαιπωρούνται από την μη έγκαιρη υπογραφή των συμβάσεών τους και, φυσικά, την πληρωμή τους.

Η μη έγκαιρη πληρωμή εκπαιδευτών που έχουν ήδη ολοκληρώσει τη δουλειά τους – εκτός από προβληματικό και στενάχωρο για όλους μας – είναι και τελείως έξω από τη φιλοσοφία της νέας διοίκησης τουΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Άλλωστε, η μη έγκαιρη υπογραφή των συμβάσεων με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, επιφέρει και στο ίδιο το ίδρυμα πολύ μεγάλα πρόστιμα από τονΕΦΚΑ.

Κατόπιν αυτών, σας γνωρίζουμε ότι η πρόεδρος τουΙΝΕΔΙΒΙΜκαΆννα Ροκοφύλλου– παρά τις εγγενείς δυσκολίες – κατάφερε να δρομολογήσει τις διαδικασίες, ώστε ναπληρωθεί το 87% των υποχρεώσεών επί του συνόλου των εκπαιδευτών και το 97% όσων υπάγονται στον ΕΦΚΑ,στις27 Απριλίου, πριν το Πάσχα δηλαδή.Σημειώνεται ,ότι οι καταβολές γίνονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών (ΕΑΠ), δύο φορές, στις 13 και στις 27 κάθε μήνα.

Ειδικότερα:

Υπάρχουν 9.000 συμβάσεις που έχουν συναφθεί με7.295εκπαιδευτές. Από αυτούς, οι 6.511 υπάγονται στον ΕΦΚΑ.Οι 6.272 εξ αυτών, ποσοστό σχεδόν 97%,θα πληρωθούν στις 27 Απριλίου.

Από τα εναπομείναντα239άτομα με καθεστώς ΕΦΚΑ, οι 199 έχουν αποστείλει λάθος δικαιολογητικά, ενώ 40 εκπαιδευτές από 2 ΣΑΕΚ (18 άτομα στον Αποκόρωνα Χανίων και 22 στη Νάξο) δεν έχουν αποστείλει τα παρουσιολόγια.

Όσον αφορά στους υπόλοιπους784εκπαιδευτές που πληρώνονται με Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών, επειδή οι διαδικασίες που ακολουθούνται για την πληρωμή τους είναι διαφορετικές, θα ενταχθούν στην δεύτερη δόση πληρωμής της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, στις 13 Μαΐου.

Δρομολογούνται ταυτόχρονα οι διαδικασίες ώστε το επόμενο εξάμηνο να αντιμετωπίσουμε το θέμα της έγκαιρης υπογραφής συμβάσεων ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο, παρά το υπάρχον στρεβλό σύστημα.

Κατόπιν αυτών, καθίσταται σαφές ότι η νέα διοίκηση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ σκύβει με ενσυναίσθηση και επίγνωση πάνω από τα προβλήματα που ανακύπτουν διαρκώς και βρίσκει λύσεις.

Όπως κάναμε πρόσφατα με τηνακύρωση του αντιτίμου στέγασης για τους φοιτητές, το οποίο κυμαίνονται από 5 μέχρι 45 ευρώ τον μήνα, δηλαδή από 60 έως 540 ευρώ τον χρόνο, ελαφρύνοντας τις οικογένειές τους από μια σημαντική επιβάρυνση. Όπως γίνεται και με τηνδιαρκή μέριμνά μας για την βελτίωση της σίτισης αλλά και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων των Εστιών αρμοδιότητας ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Η νέα διοίκηση και η πρόεδρος του Ιδρύματος κα Άννα Ροκοφύλλου, είναι πάντα στην διάθεση φορέων, εκπαιδευτών και φοιτητών για εποικοδομητικό διάλογο μέσα από τον οποίο πάντα προκύπτουν λύσεις. Άλλωστε, κοινός στόχος όλων μας είναι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, με σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων πολιτών.