Τι λεει για τις πληροφορίες περί παρέμβασης γραφείων με παράνομο λογισμικό και της ταρίφας που ζητούν

Οι καταγγελίες για το αδιάβλητο της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα Εξοικονομώ - Αυτονομώ 2020 συνεχίζονται από μηχανικούς οι οποίοι εκφράζουν την πεποίθησή τους ότι γραφεία στην Αθήνα και την περιφέρεια χρησιμοποίησαν λογισμικό και παρενέβησαν παράνομα στη λειτουργία της ιστοσελίδας και δέσμευσαν ποσά στα πρώτα δευτερόλεπτα.

Μηχανολόγος - Μηχανικός στο Ρέθυμνο κατέθεσε στην Εισαγγελία Ρεθύμνου καταγγελία στην οποία αναφέρεται στην πληροφόρηση που υπάρχει για τη λειτουργία τέτοιων γραφείων και στην…. ταρίφα που ζητούν από τους πελάτες τους. Ζητά τελος να διερευνηθεί το θέμα σε βάθος.

Θυμίζουμε ότι παρόμοια καταγγελία είχε εκφραστεί και από άλλους μηχανικούς μετά το άδοξο κλείσιμο της πλατφόρμας μέσα σε λίγα λεπτά.

Αναλυτικά όπως αναφέρει στην καταγγελία του:

Ρέθυμνο 22/12/2020

Καταγγελία για την ύπαρξη προγράμματος λογισμικού που παρεμβαίνει παράνομα στη λειτουργία της ιστοσελίδας του προγράμματος Εξοικονομώ - Αυτονομώ 2020 και ακυρώνει το αδιάβλητο της λειτουργίας, της ισονομίας και ίσης ευκαιρίας των ενδιαφερόμενων πολιτών και μηχανικών για την ένταξή τους στο πρόγραμμα για χρηματοδότησης της ενεργειακής αναβάθμισης της κατοικίας τους.

“Ονομάζομαι Φ.Μ. και είμαι Μηχανολόγος Μηχανικός Α.Μ. ΤΕΕ…. , με άδεια Ενεργειακού Επιθεωρητή Τάξης Α΄1.605, Ενεργειακού Ελεγκτή Τάξης Γ¨…, Ελεγκτή Δόμησης Τάξης Γ΄2… και Επικεφαλής Επιθεωρητής Ελέγχου Διαχείρησης Συστημάτων Ενέργειας για κτήρια και Βιομηχανία ISO50.001/2018. Επίσης συμμετέχω ως σύμβουλος στην Ευρωπαϊκή ομάδα QUALITEE οποία συντάσσει προτάσεις για την έκδοση Ευρωπαϊκών Οδηγιών για την ποιότητα των Ενεργειακώ Υπηρεσιών στην Ε.Ε.

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε την εξέλιξη του προγράμματος του ΥΠΕΝ/ΥΠΕΚΑ ¨ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΑΥΤΟΝΟΜΩ 2020¨. Μου προξένησε μεγάλη εντύπωση το ότι η ιστοσελίδα του προγράμματος ενώ τις προηγούμενες χρονιές ήταν ανοικτή για 30΄-50΄και προλαβαίναμε να καταθέσουμε τους φακέλλους των ενδιαφερομένων, ξαφνικά φέτος με τον ίδιο προυπολογισμό η πλατφόρμα κλείνει στα 10-12΄.

Αυτό είναι αποτέλεσμα όχι γρήγορης πληκτρολόγησης των χρηστών, αλλά γραφείων στην Αθήνα και στην περιφέρεια τα οποία έχουμε πληροφορίες ότι χρησιμοποιούν παράνομο λογισμικό που παρεμβαίνει στην βάση της ιστοσελίδας του προγράμματος “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΑΥΤΟΝΟΜΩ 2020” με αποτέλεσμα όσοι των ενδιαφερομένων έχουν καταβάλλει σε αυτούς το ζητούμενο τίμημα 1.000-2.000 € κατά περίπτωση, να φορτώνουν τα στοιχεία τους στην πλατφόρμα της σελίδας σε μερικά δευτερόλεπτα μετά τις 10:00 που ανοίγει για το κοινό.

Αυτό με την σειρά του συνεπάγεται την άμεση δέσμευση πόρων του προγράμματος και αποκλεισμό των νομοταγών πολιτών οι οποίοι ακολουθώντας την νόμιμη διαδικασία πληκτρολογούν τα στοιχεία τους την στιγμή εκείνη και τελειώνουν την αίτηση τους στον λογικό χρόνο των 12΄-17΄ αλλά δεν βρίσκουν πόρους να δεσμεύσουν και μένουμε εκτός ένταξης στο πρόγραμμα χρηματοδότησης (αφού έχουν προηγηθεί οι εταιρείες με το παράνομο λογισμικό που δέσμευσαν τα ποσά στα πρώτα δευτερόλεπτα έναρξης του προγράμματος για λογαριασμό όσων πλήρωσαν το αντίτιμο της απάτης).

Αφού επικοινώνησα με την υπηρεσία σας ΔΙΩΞΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΓΛΗΜΑΤΟΣ με συμβούλεψε να καταθέσω μηνυτήρια αναφορά ώστε να διερευνήσει την παραπάνω περιγραφόμενη πιθανή απάτη της λειτουργείας των εταιρειών που χρησιμοποιούν το λογισμικό που παρεμβαίνει στην ηλεκτρονική βάση της κρατικής ιστοσελίδας exoikonomo2020.gov.gr. Τέλος επιθυμώ την ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου.”