Αποκόπηκε τμήμα του βουνού και βρέθηκε στον επαρχιακό δρόμο προς Ρουκάνι, με τους διερχόμενους οδηγούς να ρισκάρουν καθημερινά τη ζωή τους περνώντας από το συγκεκριμένο σημείο

Ένας τεράστιος βράχος αποκόπηκε από το βουνό και έπεσε στον επαρχιακό δρόμο προς Ρουκάνι Ηρακλείου, κλείνοντας το ένα ρεύμα και καθιστώντας την διέλευσή του άκρως επικίνδυνη για τους διερχόμενους οδηγούς.

Πιο συγκεκριμένα ένα μεγάλο πετρώδες τμήμα του βράχου «ξεκόλλησε» από το βουνό με αποτέλεσμα να πέσει ακριβώς στη μέση του δρόμου και κλείνοντας το ένα ρεύμα, καλύπτοντας μάλιστα και το σήμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, το οποίο ενημερώνει για δύο επικίνδυνες διαδοχικές στροφές.

Σοκάρει το γεγονός ότι οι διερχόμενοι οδηγοί ρισκάρουν καθημερινά τη ζωή τους περνώντας από το συγκεκριμένο σημείο, όπως και το βράδυ, αφού δεν υπάρχει σήμανση που να προειδοποιεί - σε έναν δρόμο όλο στροφές - ότι έχει γίνει κατολίσθηση και ότι το μισό τμήμα του δρόμου είναι κλειστό.

Η επικινδυνότητα του δρόμου «καταγράφεται» σε ανάρτησή του Στέλιου Ματθαιάκη, στην προσωπική του σελίδα στο Facebook και μέσα από ένα βίντεο που έχει τραβήξει, επισημαίνοντας παράλληλα και την αναλγησία των υπευθύνων να παρέμβουν πριν σημειωθεί κάποιο ατύχημα στο σημείο.

Βράχια και κατολισθήσεις που κόβουν την ανάσα στη Κρήτη

Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο ανέδειξε η δημοσιογραφική έρευνα της ΚΡΗΤΗ TV και της εκπομπής «Ώρα Αιχμής» και στο οποίο είχε αναφερθεί και το neakriti.gr, με ανάρτησή του, με σημεία στις περιοχές του Φόδελε, των Σισσών, της Σκεπαστής και του Βραχασίου να χαρακτηρίζονται άκρως επικίνδυνα.

Ειδικότερα, υπενθυμίζεται ότι κατολισθήσεις, καθιζήσεις, βράχια που κρέμονται στον αέρα, κρυμμένες πινακίδες μέσα σε χόρτα και δέντρα, επικίνδυνες στάσεις στον ΒΟΑΚ και καταστροφές από προηγούμενα πλημμυρικά φαινόμενα.

Ο Σύλλογος Προστασίας Ανθρώπινης Ζωής-Ανθρώπινη Ασπίδα ανέδειξε μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά σημεία του οδικού δικτύου της Κρήτης, με βράχια να κρέμονται στη κυριολεξία στον αέρα, κόβοντας την ανάσα των οδηγών που τις βροχερές μέρες, παίζουν με την ασφάλειά τους όταν διέρχονται το δρόμο.

Στις περιοχές του Φόδελε, των Σισσών, της Σκεπαστής και του Βραχασίου εντοπίζονται εκείνα τα σημεία του ΒΟΑΚ, τα οποία - παρά τις παρεμβάσεις με συρματόπλεγμα που έχουν πραγματοποιηθεί - εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται πολύ επικίνδυνα.

Ο πρόεδρος της Ανθρώπινης Ασπίδας, Φραγκίσκος Δασκαλάκης, αλλά και το μέλος του συλλόγου, Νίκος Κασαπάκης, από το στούντιο της εκπομπής παρουσίασαν στους τέσσερις αντιπεριφερειάρχες, Ηρακλείου, Νίκο Σιριγωνάκη, Χανίων, Νίκο Καλογερή, Ρεθύμνου, Μαίρη Λιονή και Λασιθίου, Γιάννη Γουλιδάκη, εικόνες που κόβουν την ανάσα και θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την ανθρώπινη ζωή.

Χαρακτηριστικές είναι και οι εικόνες και από τα επικίνδυνα βράχια στο οδικό δίκτυο του Προφήτη Ηλία, αλλά και στην επαρχιακή οδό προς τις τρεις εκκλησίες.

Μάλιστα, όπως τονίστηκε, όλα αυτά τα σημεία που παρουσιάστηκαν, συνιστούν μέρος από το σύνολο των επικίνδυνων σημείων τόσο στο οδικό δίκτυο του ΒΟΑΚ όσο και σε αυτό της κρητικής ενδοχώρας.

Στα θετικά στοιχεία συγκαταλέγεται καταρχήν το γεγονός ότι οι αντιπεριφερειάρχες της Κρήτης ήδη προωθούν ένα σχέδιο με στόχο την θωράκιση των συγκεκριμένων σημείων, έχοντας γίνει κάποια βήματα.

Σοκ προκαλούν και οι εικόνες στα λιμανάκια της Χερσονήσου, όπου τα τουριστικά πούλμαν κινούνται σε απόσταση αναπνοής από τους λουόμενους. Υπενθυμίζεται πως στο σημείο, μετά από πολλές δημοσιογραφικές έρευνες, έχουν υλοποιηθεί παρεμβάσεις από την δημοτική αρχή.