Καθηγητής Οικονομικών ΑΠΘ: Μας γυρίζει έναν αιώνα πίσω η πολιτική Τραμπ - Οι συνέπειες στην ελληνική οικονομία από τους δασμούς
Περίπου εκατό χρόνια πίσω, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, γυρίζει την παγκόσμια οικονομία η πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ, αναφορικά με την επιβολή δασμών στα εισαγόμενα προϊόντα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομίας του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκο Βαρσακέλη.
Ο ίδιος σημειώνει στο ethnos.gr ότι είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία και κυρίως στις ιδιαίτερα αναπτυγμένες βιομηχανικά χώρες, όπως τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Ωστόσο, υποστηρίζει ότι η παγκόσμια εικόνα μπορεί μεν να αντιμετωπίσει ύφεση αλλά αυτή δεν θα είναι ακραία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚόσμος | 05.04.2025 16:30Στα όρια «κραχ» οι αγορές μετά τους δασμούς του Τραμπ: Είμαστε κοντά σε παγκόσμια οικονομική ύφεση - Πόσο πρέπει να ανησυχούμε;Κόσμος | 05.04.2025 20:24ΗΠΑ: «Κρατάτε γερά» λέει στους Αμερικανούς ο Τραμπ και υπόσχεται «οικονομική επανάσταση»
Σε ό,τι αφορά την οικονομία της χώρας μας, ο κ. Βαρσακέλης υπογραμμίζει ότι κάποιες αρνητικές συνέπειες θα γίνουν αισθητές, ωστόσο, δεν θα είναι εκτεταμένες. Αυτό διότι οι ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ δεν ξεπερνούν το 2% του συνόλου.
«Η πολιτική του Τραμπ με τους δασμούς μας γυρίζει πάρα πολλά χρόνια πίσω, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Οι προσπάθειες που έγιναν μετά το 1945 για την απελευθέρωση του εμπορίου βοήθησαν όλες τις χώρες να αναπτυχθούν. Μεταξύ αυτών και τις ΗΠΑ, οι οποίες δεν θα ήταν σήμερα τόσο δυνατές, αν δεν είχε απελευθερωθεί το εμπόριο. Να μην ξεχνάμε ότι οι δασμοί ήταν εκείνοι που σε μεγάλο βαθμό οδήγησαν στο οικονομικό κραχ του 1929. Δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες του 1929, διότι οι οικονομίες σήμερα είναι πολύ οργανωμένες. Στη χειρότερη περίπτωση θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του 2008», λέει στο ethnos.gr ο κ. Βαρσακέλης.
Θα πληγούν περισσότερο οι ΗΠΑ και οι αναπτυγμένες βιομηχανικά χώρες - Μικρότερες οι συνέπειες στην Ελλάδα
Κατά τον καθηγητή του ΑΠΘ, οι αρνητικές επιπτώσεις θα είναι περισσότερο αισθητές στις ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες αλλά και στις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Μετά την επιβολή των δασμών οι τιμές των προϊόντων στην αγορά των ΗΠΑ θα αυξηθούν, με αποτέλεσμα να μειωθεί η ζήτηση. Αναπόφευκτα και οι εταιρείες θα μειώσουν τις εξαγωγές των προϊόντων τους στις ΗΠΑ.
«Δεν μπορώ να δω μία λογική στην πολιτική που ακολουθεί ο Τραμπ αναφορικά με τους δασμούς. Τους επιβάλλει ακόμα και στις πρώτες ύλες. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθεί το κόστος παραγωγής στις ΗΠΑ, θα μειωθούν οι πωλήσεις και άρα πιθανότατα θα έχουμε απολύσεις εργαζομένων», σημειώνει ο καθηγητής Οικονομικών
Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι συνέπειες στην οικονομία μας θα είναι μικρότερες.
«Θα υπάρξει κάποια επίπτωση στις τσέπες των Ελλήνων καταναλωτών αλλά αυτές δεν θα είναι σημαντικές. Θα επηρεαστούν οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και πετρελαιοειδών προς τις ΗΠΑ αλλά δεν θα υπάρχει καμία ιδιαίτερη επίδραση στην οικονομία μας. Οι Έλληνες παραγωγοί θα ψάξουν να βρουν εναλλακτικές αγορές για να εξάγουν τα προϊόντα τους. Ο όγκος των εξαγωγών μας προς τις ΗΠΑ είναι μικρός και άρα μπορούμε να βρούμε άλλες αγορές, για να τις διοχετεύσουμε. Ήδη οι ελληνικές εταιρείες που εξάγουν κρασί, ξεκίνησαν επαφές με τον Καναδά, ο οποίος σταμάτησε να αγοράζει καλιφορνέζικα κρασιά. Αυτή η κίνηση αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα και μπορούν να το ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες. Βέβαια, θα χρειαστεί χρόνος γι' αυτές τιςενέργειες», σημειώνει ο κ. Βαρσακέλης.
Ο ίδιος υποστηρίζει, ωστόσο, ότι μπορεί να προκύψει και μία θετική εξέλιξη για τους Έλληνες καταναλωτές. Όπως υποστηρίζει, η υποτίμηση του δολαρίου μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές της ενέργειας.
«Η Ευρώπη αντιλαμβάνεται ότι οι ΗΠΑ δεν θα είναι αξιόπιστος εταίρος»
Όπως αναφέρει ακόμα ο καθηγητής Οικονομίας του ΑΠΘ, από όλη αυτήν την κατάσταση που βρίσκεται σε εξέλιξη, η Ευρώπη θα αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι μάλλον οι ΗΠΑ στο μέλλον δεν θα αποτελούν έναν αξιόπιστο εταίρο.
«Άρα η Ευρώπη θα αρχίσει να αναπροσαρμόζει την οικονομική πολιτική της και κατά συνέπεια και την αμυντική πολιτική της. Άρα, αν ο Τραμπ ελπίζει ότι θα αναγκάσει την Ευρώπη να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες, η Ευρώπη δεν θα πάει προς τα αμερικανικά όπλα. Τα χρήματα που ανακοίνωσε η Φον Ντερ Λάιεν για τις αμυντικές δαπάνες της Ευρώπης, δεν θα καταλήξουν στις ΗΠΑ. Μακροπρόθεσμα βλέπω ότι η θέση των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία θα μειώνεται και ουσιαστικά θα πληγεί η δική της οικονομία, η οποία είναι πολύ σημαντική για τη χώρα», σημειώνει ο κ. Βαρσακέλης.
Διαβάστε ακόμη«Λες και είμαι κλεισμένη σε κλουβί»: Παλεύοντας με το long Covid, την αμφισβήτηση και το στίγμα - Μια ιστορία που πρέπει να διαβάσεις

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Βροχές, καταιγίδες και χιόνια την Κυριακή - Πόσο θα κρατήσουν

Σαφάρι για εντοπισμό ιδιοκτητών ακαθάριστων οικοπέδων: 100.000 καταγγελίες στην Αττική - Απειλή το Πάσχα

Μπαϊράμι με φτωχό τραπέζι: Ο πληθωρισμός εξαφανίζει το «Πάσχα» των Τούρκων
