Κυκλοφοριακό: Σε χρηματοδοτικό κενό τα έργα που θα έδιναν ανάσα στην Αττική

Εντείνεται το κυκλοφοριακό αδιέξοδο στην Αττική, με την πρωτεύουσα να βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πρόβλημα που εδώ και χρόνια γιγαντώνεται, χωρίς να βρίσκει λύσεις. Βαρόμετρο του επερχόμενου κυκλοφοριακού κραχ της Αθήνας αποτελεί η λεωφόρος Κηφισού, η οποία έχει προ πολλού ξεπεράσει τα όριά της εμφανίζοντας συμφόρηση τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Μόνο το 2024 εκτιμάται από τους συγκοινωνιολόγους ότι χάθηκαν στην κίνηση 6,5 εκατομμύρια ώρες, σχεδόν ο διπλάσιος αριθμός από αυτόν του 2018 όταν είχαν χαθεί 3,5 εκατομμύρια ώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕλλάδα | 23.06.2025 15:41Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αλλάζει τη διοίκηση της ΡΑΣ: Τα νέα πρόσωπα

Παρά τον κρίσιμο ρόλο της για την κυκλοφορία στο λεκανοπέδιο όμως, η λεωφόρος Κηφισούδεν αποτελεί τον μοναδικό κόμβο που εμφανίζει συχνότατα ακραίο μποτιλιάρισμα. Με τις μεγάλες πολεοδομικές και εμπορικές επεκτάσεις – όπως το έργο του Ελληνικού – να προχωρούν, προβάλλει επιτακτική η ανάγκη αποτελεσματικής διαχείρισης της κυκλοφορίας και προς τα νότια προάστια. Ιδέες και σχέδια εκ μέρους του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών υπάρχουν. Φαίνεται ωστόσο ότι σκοντάφτουν στο μόνιμο πρόβλημα της έλλειψης πόρων.

Το μοναδικό έργο που αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα είναι η αναδιευθέτηση του ανισόπεδου κόμβου Μεταμόρφωσης της Αττικής Οδού. Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος την Τετάρτη στο περιθώριο ημερίδας για τα ΣΔΙΤ, η παρέμβαση αποσκοπεί στην αύξηση της χωρητικότητας του κόμβου που σήμερα βρίσκεται στα όρια της λειτουργικότητάς του.

Αφορά τη διάνοιξη δύο εξόδων σε απόσταση 150 μέτρων μεταξύ τους, ώστε να αποσυμφορηθεί η έξοδος προς Ελευσίνα, όπου εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ο σχεδιασμός βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ η διάρκεια του έργου εκτιμάται σε 3 έως 4 μήνες, με στόχο να ολοκληρωθεί εντός του 2025. «Ο σχεδιασμός που κάνουμε πρέπει να είναι προσεκτικός γιατί θα απαιτηθούν κάποιες διακοπές κυρίως στην έξοδο προς Ελευσίνα, όπου εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα», σημείωσε ο κ. Ταχιάος.

Σε τροχιά υλοποίησης – αν και χωρίς να έχει ακόμα ξεκινήσει – βρίσκεται και το ...στοιχειωμένο έργο του τριπλού κόμβου Σκαραμαγκά. Αφορά την κατασκευή τριών ανισόπεδων κόμβων στην ευρύτερη περιοχή με το σχέδιο να περιλαμβάνει επίσης την ολοκλήρωση της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω, η οποία πρόκειται να συνδεθεί με την Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου μέσω ενός ημικόμβου.

Το συνολικό μήκος του έργου ανέρχεται σε 7,4 χλμ. και περιλαμβάνει την ανακατασκευή της Εθνικής Οδού, τη δημιουργία κόμβου στα Ναυπηγεία και νέο δίκτυο απορροής ομβρίων, ενώ πρόσφατα εγκρίθηκε από το υπουργείο η έναρξη της διαδικασίας δημοπράτησης.

Ο άξονας Ελευσίνα - Οινόφυτα

Ειδικό βάρος αποδίδει το υπουργείο και στον οδικό άξονα ΕλευσίναΟινόφυτα, ο οποίος παραμένει σε στασιμότητα από το 2013. Η συγκεκριμένη διαδρομή, αν υλοποιηθεί, θα αποτελέσει κρίσιμο κρίκο για την παράκαμψη της Αττικής, συμβάλλοντας στην αποσυμφόρηση τόσο της Εθνικής όσο και της Αττικής Οδού.

Το έργο των 45 χιλιομέτρων είχε προταθεί για πρώτη φορά την δεκαετία του ΄80. Βρίσκεται επί χρόνια στο τραπέζι των συζητήσεων, χωρίς όμως να έχει εξασφαλιστεί καμία πρόβλεψη για την υλοποίησή του. Η κατασκευή του είναι άμεσα συνδεδεμένη με το θεσμό των πρότυπων προτάσεων, ο οποίος ενώ έχει θεσμοθετηθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ, δεν έχει εφαρμοστεί. Το υπουργείο έχει εξαγγείλει εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο την ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου, χωρίς όμως να την έχει προχωρήσει ακόμα. Να σημειωθεί ότι επειδή πρόκειται για ένα «εργαλείο» το οποίο δεν σχεδιάστηκε για την Ευρώπη όπου έχει ελάχιστα δοκιμαστεί (μόνο στην Ιταλία), υπάρχει διάχυτη η ανησυχία ότι χωρίς αλλαγές στο πλαίσιο ενδέχεται να προσκρούει στο ευρωπαικό δίκαιο.

Παραμένει σε χρηματοδοτικό κενό η Λεωφόρος Κύμης

Η ολοκλήρωση της Λεωφόρου Κύμης και η σύνδεσή της με τον κόμβο Καλυφτάκη στην Εθνική Οδό ΑθηνώνΛαμίας συνολικού μήκους 4,2 χιλιομέτρων κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για την αποσυμφόρηση τόσο του κομβικού τμήματος της Αττικής Οδού μεταξύ Μεταμόρφωσης και Δουκίσσης Πλακεντίας, όσο και του κυκλοφοριακά επιβαρυμένου Κηφισού. Σε περίπτωση που τεθεί σε λειτουργία, θα προσφέρει εναλλακτική διαδρομή για τα οχήματα που κινούνται προς και από τα βόρεια προάστια, μειώνοντας την πίεση στον ανισόπεδο κόμβο της Μεταμόρφωσης.

Μέχρι τώρα, πάντως και παρά το γεγονός ότι το υπουργείο δεν την ...ξεχνά, παραμένει ακόμα μία κρίσιμη αλλά μη χρηματοδοτούμενη παρέμβαση.

Αβέβαιη και η επέξταση του μετρό προς το Ιλιον

Αγνωστο είναι και το μέλλον της επέκτασης της γραμμής 2 του Μετρό προς το Ίλιον, η οποία προβλέπει τη δημιουργία τριών σταθμών: Παλατιανή, Ίλιον και Άγιος Νικόλαος. Η γραμμή, μήκους περίπου 4 χιλιομέτρων, εκτιμάται ότι θα εξυπηρετήσει δεκάδες χιλιάδες επιβάτες καθημερινά από τα δυτικά προάστια, προσφέροντας σημαντική μείωση του φόρτου και στον Κηφισό.

Ωστόσο αν και η διαγωνιστική διαδικασία για το έργο, προϋπολογισμού 550 εκατομμυρίων ευρώ, ξεκίνησε το 2023, ουδέποτε πέρασε στη δεύτερη φάση. Πρόσφατα έλαβε τις απαραίτητες περιβαλλοντικές εγκρίσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά παραμένει σε αναμονή χρηματοδότησης. Στόχος είναι να ενταχθεί στο επόμενο ΕΣΠΑ, χωρίς όμως να θεωρείται βέβαιη η ένταξή της, δεδομένου ότι σύμφωνα με τον κ. Ταχιάο σε αυτήν τη χρηματοδοτική περίοδο θα πρέπει να «χωρέσουν» και άλλα μεγάλα έργα και συγκεκριμένα η Γραμμή 4 της Αθήνας και η επέκταση του μετρό της Θεσσαλονίκης στα βορειοδυτικά προάστια.

Αλυτος ο γρίφος του Ελληνικού

Στο μεταξύ νέες απαιτήσεις για την κυκλοφοριακή διαχείριση των νοτίων προαστίων δημιουργεί η πρόοδος της επένδυσης του Ελληνικού. Η δημιουργία μίας πόλης μέσα στην πόλη, δημιουργεί κατεπείγουσες ανάγκες σε μεταφορικές συνδέσεις και αστικές υποδομές.

Η αρχική πρόταση για τη σήραγγα Ηλιούπολης που θα ξεκινούσε από τον Καρέα και θα κατέληγε στην Λ. Βουλιαγμένης με ανισοπεδοποίηση της λεωφόρου μέχρι το Ελληνικό. Πρόκειται και σε αυτή την περίπτωση για πρότυπη πρόταση εκ μέρους κατασκευαστικού σχήματος, η οποία έχει «παγώσει» λόγω κόστους.

Μια ακόμα σπαζοκεφαλιά που ζητά λύση είναι και η εξυπηρέτησης της περιοχής της επένδυσης από τη δημόσια συγκοινωνία. Από την πλευρά της Lamda Development έχει εκφραστεί ενδιαφέρον για ενίσχυση της σύνδεσης με το μετρό, καθώς και για την παραχώρηση χώρου για κατασκευή σταθμού εντός της επένδυσης. Οι συζητήσεις με το υπουργείο Υποδομών είναι σε εξέλιξη, αλλά παραμένουν στο επίπεδο της διερεύνησης τεχνικών λύσεων, χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με τον κ. Ταχιάο, βασική προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση των απαραίτητων μελετών, πριν ανοίξει η συζήτηση για χρηματοδότηση. Η επιλογή του τραμ, το οποίο αποτελεί σαφώς οικονομικότερη και ταχύτερη λύση παραμένει ανοιχτή ως εναλλακτική, δεδομένου ότι ήδη υπάρχει διαθέσιμο αμαξοστάσιο εντός της έκτασης του Ελληνικού.

Διαβάστε ακόμη

Πώς οι καταγγελίες των αγροτών έδειξαν τον δρόμο στους Ευρωπαίους εισαγγελείς για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ -Η πληρωμή… φιλοδώρημα έφερε την οργή

9c8944bd-1839-4f6b-b724-61741bd119d4.jpg

Πύρινη κόλαση στο Λασίθι: Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες - Μήνυμα του 112 για εκκένωση πέντε οικισμών

90dee8ea-3924-4a06-903d-e651356700e9.jpg

Δημοσκόπηση Pulse: Πόσο επηρεάζει τα κόμματα το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ

8ada4654-8d9b-4be9-9a4d-ad88f8b143df.jpg

Μέρκελ: Με εντυπωσίασε η αντοχή των Ελλήνων στα χρόνια της κρίσης - Τι δήλωσε για Τσίπρα, Παπανδρέου και δημοψήφισμα

3caa397b-ffe4-4ae6-89cf-2a46e64cd529.jpg