Κινητοποιήσεις δασκάλων και νηπιαγωγών στα Χανιά

Κινητοποιήσεις δασκάλων και νηπιαγωγών στα Χανιά

Το ΔΣ του ΣΕΠΕ Χανίων διαμαρτύρεται έντονα και καταγγέλλει τις συγχωνεύσεις τμημάτων στα 6ο και 19ο Δημοτικά Σχολεία Χανίων (και όπου αλλού μεθοδεύονται) και τις υποχρεωτικές μετακινήσεις μαθητών από τα σχολεία της γειτονιάς τους, με βάση τον νόμο της κυβέρνησης που προβλέπει να στοιβαχτούν τα παιδιά μας σε 25άρια τμήματα. Για το σκοπό αυτό κηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας 8:00-11:00, την Πέμπτη 5/6/2025 και ώρα 9:00, ώστε να συμμετέχουν οι συνάδελφοι στην κινητοποίηση που θα γίνει στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως έχει ανακοινώσει η Ένωση Γονέων.

Την ίδια στιγμή που με ιδιαίτερη θέρμη και αντιμετωπίζοντας τους μαθητές/τριες ως απλούς αριθμούς, στριμώχνουν τα παιδιά σε τμήματα των 25 μαθητών, κράτος-κυβέρνηση-υπουργείο παιδείας και οι υπηρεσίες του συνειδητά δεν υλοποιούν τους δικούς τους νόμους για μείωση του αριθμού των μαθητών σε τμήμα με 3 διαγνώσεις ή για τήρηση των όρων πυροπροστασίας που ισχύει για όλα τα υπάρχοντα δημόσια κτίρια και προβλέπει 2τ.μ. ανά άτομο και μάλιστα αφαιρουμένων των σταθερών επίπλων.

Πέρα όμως από τους τύπους η ουσία είναι ότι σήμερα κανένας από τους εκπαιδευτικούς μας, που με το φιλότιμο και το μεράκι τους κρατάνε τα σχολεία μας όρθια, δεν είναι δυνατόν να στηρίξει παιδαγωγικά, όπως απαιτείται και αρμόζει τον 21ο αιώνα ένα τμήμα 25 μαθητών, με τόσες διαφορετικές ανάγκες, ιδιαιτέρως στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, ούτε να φέρει την ευθύνη ασφάλειάς τους στην εκάστοτε αίθουσα που δεν πληροί καν τις προϋποθέσεις του κανονισμού πυρασφάλειας για τόσο μεγάλο αριθμό παιδιών.

Καλούμε όλους τους συλλόγους γονέων, τα σωματεία εργαζομένων, τους πολιτιστικούς-αθλητικούς συλλόγους, τους μαζικούς φορείς της πόλης μας, το δημοτικό συμβούλιο Χανίων να στηρίξουν τις διεκδικήσεις μας ώστε:

  • Να μη συγχωνευτούν τα τμήματα της Α’ δημοτικού στα 6ο και 19ο Δημοτικά Σχολεία και σε κανένα άλλο σχολείο των Χανίων.
  • Να μη μετακινηθεί κανένα παιδί από το σχολείο της γειτονιάς του.
  • Κανένα τμήμα να μην υπερβαίνει τους 15 μαθητές.
  • Από την 1η Σεπτεμβρίου να είναι καλυμμένα όλα τα κενά στα σχολεία μας με όλο το αναγκαίο εκπαιδευτικό, ειδικό επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό.
  • Τα παιδιά μας να φοιτούν σε σύγχρονα και ασφαλή δημόσια σχολικά κτίρια με αναβαθμισμένο παρεχόμενο επίπεδο μόρφωσης.