Η ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ παραχώρησε σήμερα Παρασκευή 20/12 συνέντευξη τύπου, με θέμα «ΒΟΑΚ σύγχρονος και ασφαλής, δωρεάν για όλο τον λαό» και ομιλητή τον Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Κρήτης με τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Ακολουθούν αποσπάσματα από το κείμενο της συνέντευξης:
“Η ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για το ΒΟΑΚ, που συζητήθηκε στις 13-12-2019, ήταν αφορμή για να ανακοινώσει επίσημα η κυβέρνηση νέα αναβολή καθώς καμία εργασία δεν θα γίνει μέχρι την επόμενη προεκλογική περίοδο το 2022! Επίσης η κυβέρνηση της ΝΔ εξετάζει την παραχώρηση διοδίων άλλου αυτοκινητόδρομου για την χρηματοδότηση του νέου ΒΟΑΚ. Με παρόμοιο τρόπο προγραμμάτιζε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την κατασκευή του έργου. Η ουσία δεν αλλάζει. Αυτό που αλλάζει είναι το ποιος μεγαλοεργολάβος θα ωφεληθεί σε βάρος του λαού.
Η συζήτηση έδωσε αφορμή παράλληλα για ένα νέο κύκλο αλληλοκατηγοριών ανάμεσα σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για τις ευθύνες των κυβερνήσεών τους, εδώ και 30 χρόνια, που συνεχώς αναβάλλουν τις εργασίες στο ΒΟΑΚ. Όλοι καλύπτουν τις δικές τους ευθύνες και λένε πως οι ίδιοι είναι «καθαροί» και ένοχοι οι άλλοι.
(…) Ο λαός της Κρήτης πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του.
Όλοι είναι υπεύθυνοι: Κεφάλαιο, αστικά κόμματα, οι εκπρόσωποί τους ως τώρα σε κυβερνήσεις, περιφέρειες, δήμους.
Δεν τους ενδιαφέρει η άθλια κατάσταση του ΒΟΑΚ και του υπόλοιπου οδικού δικτύου, οι δεκάδες θάνατοι κάθε χρόνο από τροχαία.
Δεν ήταν, ούτε είναι αντικειμενικό δεδομένο το να μη δίνουν κρατικό χρήμα για τις λαϊκές ανάγκες, αλλά το καθόρισαν οι ίδιοι με την πολιτική τους.
Μόνοι τους αποφάσισαν, με όλη την ευθύνη δική τους, να περνούν τα χρόνια και αυτοί να ψάχνουν σε ποια εταιρεία θα κάνουν δώρο την κατασκευή του ΒΟΑΚ, που θα την χρυσοπληρώνει με διόδια ο λαός.
Νομίζουν πως όσο πιο άθλιος καταντήσει ο ΒΟΑΚ, τόσο πιο εύκολα θα πείσουν τον κόσμο να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για πληρωθεί η εταιρεία που δήθεν θα μας απαλλάξει από την αθλιότητά του.
Τα υπόλοιπα - ποιος άρχισε ή ποιος σταμάτησε μελέτες, έρευνες, διαγωνισμούς, αναζήτηση χρηματοδότη κλπ - είναι για να κοροϊδεύουν το λαό όλοι μαζί. Ταιριάζει ότι «όποιος δε θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει.
(…) Η πολιτική για το ΒΟΑΚ είναι έγκλημα με θύματα αθώους ανθρώπους.
Με αυτή την πολιτική, αυτών των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, θα περάσουν πολλές τετραετίες κοροϊδίας ακόμα, χωρίς να γίνει ένας ΒΟΑΚ για το λαό.
Είναι άμεση ανάγκη ο λαός, οι εργαζόμενοι της Κρήτης να ορθώσουν το ανάστημά τους. Μαζί με όλα τα άλλα προβλήματα της καθημερινής τους ζωής που έχουν να αντιμετωπίσουν, με δυνάμωμα του ΚΚΕ, να οργανώσουν την πάλη τους και να απαιτήσουν την κατασκευή ενός σύγχρονου ασφαλή αυτοκινητόδρομου, ελεύθερης πρόσβασης, χωρίς διόδια ή άλλης μορφής εκμετάλλευση και δανεισμό, με προστασία του περιβάλλοντος και με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό”.