“Χρειάζεται άμεσα έλεγχος στατικής επάρκειας για τα σχολικά κτίρια και συντήρησή τους”

Για τις σοβαρές ελλείψεις αντισεισμικής θωράκισης και τα προβλήματα σχολικής στέγης στα σχολεία του Ν. Χανίων κατέθεσαν στη βουλή ερώτηση οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Κομνηνάκα Μαρία, Μανωλάκου Διαμάντω.

Όπως αναφέρουν:

Μετά τον σεισμό των 6,1 ρίχτερ τον Νοέμβρη του 2019, ήρθε ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της αντισεισμικής προστασίας των δημοσίων κτιρίων και ιδιαίτερα των σχολείων και γενικότερα η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σε πολλά σχολεία του Νομού Χανίων, ως αποτέλεσμα της πολιτικής διαχρονικά των κυβερνήσεων, που οδηγεί τη δημόσια παιδεία σε συνεχή υποβάθμιση και δεν εξασφαλίζει ούτε τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις για τη λειτουργία της. Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε με τρανταχτό τρόπο αυτό που για χρόνια φώναζαν και διεκδικούσαν οι μαθητές, οι καθηγητές και οι γονείς της Κισσάμου- Βάμου και άλλων περιοχών του Νομού ότι, δηλαδή, χρειάζεται άμεσα έλεγχος στατικής επάρκειας για τα σχολικά κτίρια και συντήρησή τους.

Συγκεκριμένα, το σχολικό συγκρότημα του Λυκείου και ΕΠΑΛ Κισσάμου κρίθηκε ακατάλληλο, με συνέπεια τα σχολεία να διακόψουν την λειτουργία τους, να αποφασιστεί η κατεδάφισή τους και η ανέγερση νέων. Έως τότε και μέχρι την τοποθέτηση κοντέινερ για τη στέγασή τους τα μαθήματα πραγματοποιούνται απόγευμα σε άλλες σχολικές μονάδες, με όποιες επιπτώσεις έχει αυτό στη ζωή των μαθητών και των οικογενειών τους. Αν και εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία οι μαθητές των σχολείων της Κισσάμου με δυναμικές κινητοποιήσεις είχαν επισημάνει το πρόβλημα, απαιτούσαν με τους αγώνες τους να συντηρηθεί το κτήριο, να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αντισεισμικής προστασίας, το μόνο που άκουγαν από τους αρμόδιους φορείς ήταν υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις ότι το κτήριο είναι ασφαλές.

Τα σχολεία της Κισσάμου δεν είναι η εξαίρεση, είναι ο κανόνας. Είναι κοινά διαπιστωμένο ότι τα σχολικά κτήρια στον Νομό Χανίων δεν πληρούν τους σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς, άλλωστε εδώ και 20 χρόνια σε κανένα σχολικό κτίριο δεν έχει γίνει αντισεισμική μελέτη και ενισχύσεις, σύμφωνα με τον υπάρχοντα αντισεισμικό κανονισμό και Κανονισμό Επεμβάσεων (ΚΑΝΕΠΕ), ενώ έχει χρόνια να πραγματοποιηθεί ολοκληρωμένη συντήρηση των σχολικών κτιρίων στον Νομό, πέρα από κάποιες εμβαλωματικές- πρόχειρες λύσεις.

Ενδεικτικά μόνο αναφέρονται:

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε άμεσα ώστε:

Να σταματήσει το αίσχος των κοντέινερ ως μόνιμη λύση στέγασης των σχολείων