Κλειστό θα παραμείνει - τουλάχιστον για φέτος - το Μουσικό Γυμνάσιο Λασιθίου στο Καβούσι.

Το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την αναστολή έναρξης λειτουργίας του σχολείου για τη φετινή σχολική χρονιά, λόγω του μικρού αριθμού των αιτήσεων για εγγραφή που είχαν γίνει στο σχολείο. «Τα χέρια μας είναι δεμένα», λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, κ. Μανώλης Καρτσωνάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μόλις έξι μαθητές έκαναν αίτηση για να εγγραφούν στο σχολείο ενώ το όριο που τίθεται για να μπορέσει να λειτουργήσει είναι 15 παιδιά. Ο κ. Καρτσωνάκης εξηγεί πως από πλευράς υπηρεσίας αλλά και του Δήμου Ιεράπετρας είχαν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να ξεκινήσει η σχολική χρονιά στο Μουσικό Γυμνάσιο Λασιθίου ομαλά. Όμως, το γεγονός ότι δεν στηρίχτηκε από την τοπική κοινωνία, οδήγησε σε αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του σχολείου, κ. Τάσος Χατζημανώλης, αναφέρει στην «Πατρίδα» πως οι μαθητές που έκαναν αίτηση για εγγραφή είναι 11 και τονίζει πως υπάρχουν σχολεία που λειτουργούν με λιγότερα παιδιά. Θα ασκηθεί πίεση προς το Υπουργείο Παιδείας να δοθεί παράταση στην προθεσμία των εγγραφών γιατί, όπως λέει, οι ενδιαφερόμενοι δεν είχαν το χρόνο να ενημερωθούν για τη λειτουργία του σχολείου. Σημειώνει πως η έγκριση δόθηκε μόλις στις 29 Αυγούστου και οι αιτήσεις για τις εγγραφές γίνονταν ως την περασμένη Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου. Συνεπώς, ο χρόνος που είχαν στη διάθεσή τους οι υποψήφιοι μαθητές ήταν ελάχιστος.

Σε ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου αναφέρονται τα εξής: «Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από απαίτηση του Υπουργείου Παιδείας, δεν θα λειτουργήσει φέτος το Μουσικό Γυμνάσιο Λασιθίου στο Καβούσι, λόγω μικρού αριθμού μαθητών. Ένα σχολείο που με τόσο κόπο και κόστος προετοιμάστηκε, καταργείται ουσιαστικά πριν να ξεκινήσει. Ένα παλιό όνειρο όλων των Λασιθιωτών, που πραγματοποιήθηκε τον τελευταίο χρόνο, γκρεμίζεται στους πρώτους δύο μήνες της νέας διακυβέρνησης. Είναι το πρώτο χτύπημα στην Δημόσια Εκπαίδευση του νομού μας και είμαστε σίγουροι ότι θα ακολουθήσουν και άλλα. Το Μουσικό Γυμνάσιο Λασιθίου δημιουργήθηκε στο γεωγραφικό κέντρο του νομού, στο Καβούσι, για να μπορεί να έχει μαθητές και από τους τρεις δήμους και να αποκτήσει επαρκή αριθμό μαθητών. Όλοι ξέραμε ότι το ξεκίνημά του θα ήταν δύσκολο και ότι χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και προσπάθεια για να ριζώσει αυτή η νέα σχολική μονάδα. Οι ιδιαιτερότητες του νομού μας έχουν και εδώ την αντανάκλασή τους, όμως η σημασία που έχει η καλλιέργεια της πλούσιας μουσικής παράδοσης του τόπου στη νέα γενιά επιβάλλει την ξεχωριστή προσπάθεια. Το Λασίθι διεκδικεί τη δημιουργία Μουσικού Σχολείου από το 2000 περίπου. Μπόρεσε να γίνει πράξη μόλις το 2018, καθώς μόνο τότε υπήρξε η πολιτική βούληση. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που όλα τα προηγούμενα χρόνια αδιαφόρησε για αυτό το αίτημα, όχι μόνο δεν στήριξε την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει αλλά την καταργεί ουσιαστικά στην γέννησή της. Η μαζική αντίδραση όλων των πολιτών και των φορέων του Λασιθίου πρέπει να αναγκάσει την κυβέρνηση να ξανασκεφτεί τη στάση της απέναντι στο νομό μας και να δώσει την αναγκαία ολιγοήμερη παράταση των εγγραφών ώστε να μπορέσουν οι γονείς, που ακόμα δεν έχουν πληροφορηθεί την έναρξη λειτουργίας του σχολείου, να εγγράψουν τα παιδιά που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μουσική».