Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν συνεχώς οι επιστήμονες για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή και φυσικά ο προβληματισμός τους είναι απόλυτα δικαιολογημένος αν σκεφτεί κανείς πως πολλά σημεία της γης απειλούνται από πρωτοφανείς ξηρασίες και θανατηφόρες πλημμύρες.

Οι εικόνες που τα λένε όλα

Η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει σταθερά, κάτι που εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί για δεκαετίες. Πόσο απειλούνται ελληνικές παραθαλάσσιες πόλεις, όπως ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη από την κλιματική αλλαγή;

Ενώ οι καταστροφικές πυρκαγιές των προηγουμένων μηνών και οι πλημμύρες που ακολούθησαν δείχνουν ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πιο κοντά μας από ό,τι πιστεύουμε, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Climate Central δημιουργεί εικόνες από το μέλλον, θέλοντας να δείξει πώς θα μοιάζουν οι μεγάλες πόλεις εάν η θερμοκρασία του πλανήτη ανέβει κατά 3 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προ-βιομηχανοποίησης επίπεδα.

Οι παραθαλάσσιες πόλεις θα χρειαστεί να υιοθετήσουν πρωτοφανή μέτρα για να αποτρέψουν τα νερά της θάλασσας από το να «καταπιούν» τις πιο κατοικημένες περιοχές τους, τονίζει η έρευνα, που έγινε σε συνεργασία με επιστήμονες από το Princeton University και το Potsdam Institute for Climate Impact Research.

poli.jpg?itok=e7_yUPtkΌμως ακόμα και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, δηλαδή εάν οι εκπομπές ρύπων αρχίσουν να μειώνονται σήμερα και μειωθούν στο μηδέν έως το 2050, η θερμοκρασία του πλανήτη θα αγγίξει το όριο επιφυλακής των +1,5 μονάδων, πριν να αρχίσει να υποχωρεί.

poli_2.jpg?itok=MzXkG2bGΑντίθετα, εάν οι εκπομπές ρύπων συνεχίσουν να αυξάνονται και πέραν του 2050, ο πλανήτης θα μπορούσε να θερμανθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου από τη δεκαετία του 2060 ή του 2070 και η στάθμη των ωκεανών θα συνεχίσει να ανεβαίνει τις επόμενες δεκαετίες.

Από την έρευνα του Climate Central προκύπτει ότι μικρά νησιωτικά κράτη θα χάσουν σχεδόν όλη τη γη τους, ενώ 8 στις 10 περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας βρίσκονται στην Ασία. Στο σενάριο της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου, οι πλημμύρες θα επηρεάσουν περίπου 600 εκατ. άτομα.

Όλες οι ειδήσεις

Γονείς Κατσίφα αποκλειστικά στο ethnos.gr: Ζητάμε δικαιοσύνη - Δεν υπάρχει πόρισμα

Το «ραντεβού» Μητσοτάκη - Καραμανλή και η παρουσία Σαμαρά

Φώφη Γεννηματά: Η πιο μεγάλη μάχη της – Κύμα συμπαράστασης από τον πολιτικό κόσμο

Πλημύρες: Σε ποιες περιοχές είναι μεγάλος ο κίνδυνος

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης απομονώθηκε και ψάχνει διέξοδο για τις λίστες Πέτσα στο 2015