Ανακοίνωση:

Όπως και στο σχολείο, έτσι και στο Πανεπιστήμιο, όλα κατακτιούνται με αγώνες, αφού η προσπάθεια που θα κάνεις για να σπουδάσεις, δεν θα είναι χωρίς εμπόδια. Ήδη, από τις πρώτες σου μέρες στην Κρήτη, έρχεσαι αντιμέτωπος με τον μαραθώνιο αναζήτησης κατοικίας. Τα ενοίκια σε όλες τις πόλεις της Κρήτης έχουν φτάσει στα ύψη, ενώ λόγω της τουριστικής σεζόν, το πρόβλημα διογκώνεται με την βραχυπρόθεσμη μίσθωση κατοικίας πχ AIRBNB.

Η πηγή του προβλήματος όμως βρίσκεται στο ότι η στέγαση των φοιτητών δεν διασφαλίζεται από το κράτος, δεν υπάρχουν δηλαδή αρκετές εστίες, επομένως η ανεύρεση κατοικίας γίνεται υπόθεση ατομική του κάθε φοιτητή, με πολλούς από τους πρωτοετείς να σκέφτονται μέχρι και να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους λόγω του δυσβάστακτου οικονομικού κόστους. Είναι εξωφρενικό ότι στο Πανεπιστήμιο του Ηρακλείου δικαιούνται στέγαση μόλις 20 στους 1217 πρωτοετείς(!), ενώ στο ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ (πρώην ΤΕΙ) ο αριθμός πρωτοετών που θα πάρουν δωμάτιο δεν ξεπερνά το 3,4% και αυτό με ενοίκια…

Και σήμερα συνεχίζεται με ευθύνη της ΝΔ, όπως και της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η απαράδεκτη κατάσταση στο ζήτημα της στέγασης των φοιτητών. Το αποτέλεσμα είναι χιλιάδες οικογένειες, να αναγκάζονται να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για να ανταπεξέλθουν στα πανάκριβα ενοίκια που επικρατούν σε όλη την Κρήτη.

Παράλληλα η κυβέρνηση συνεχίζει να υποβαθμίζει την φοιτητική μέριμνα, παγιώνοντας την υποχρηματοδότηση των ήδη υπάρχοντων εστιών. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση της νέας υπουργού Παιδείας κ Κεραμέως , ότι το πρόγραμμα τους για την ανώτατη εκπαίδευση δεν κοστίζει ούτε ένα ευρώ…άρα η συνεχίζεται η υποχρηματοδότηση και πληρώνουν οι φοιτητές. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, τα βιώνουν στο πετσί τους κάθε χρόνο οι φοιτητές: Εστίες που καλύπτουν πολύ μικρό ποσοστό των φοιτητών, δυσανάλογο με τις τεράστιες ανάγκες σε στέγαση. Εστίες που υπολειτουργούν, με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό συντήρησης και καθαριότητας, με επαναλαμβανόμενα προβλήματα στο ζεστό νερό και την θέρμανση, με τραγικό παράδειγμα της πυρκαγιάς στις εστίες του Πανεπιστημίου Ηρακλείου, που είναι απλά ανύπαρκτες, με τους πυρόπληκτους εστιακούς να βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα, ενώ για τους υπόλοιπους φοιτητές δεν προβλέπεται δωρεάν στέγαση για τα επόμενα 6 χρόνια!

Η δημιουργία εστιών με Σύμπραξη Ιδιωτικού-Δημόσιου Τομέα( ΣΔΙΤ), όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, δεν δίνει καμία λύση στα προβλήματα των φοιτητών που αναζητούν δωρεάν στέγαση! Αντίθετα ενισχύει την επιχειρηματική λειτουργία μέσα στις εστίες, η οποία οξύνει τα προβλήματα των εστιακών όλα αυτά τα χρόνια! Οι φοιτητές ξέρουμε ήδη τα αποτελέσματα της εμπλοκής ιδιωτών στην φοιτητική μέριμνα: Στο ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ, οι εστίες λειτουργούν ήδη με τέτοιους όρους και το αποτέλεσμα είναι η επιβολή ενοικίων στους εστιακούς, για δωμάτια που δεν επαρκούν ούτε για όσους δικαιούνται στέγαση. Ταυτόχρονα, στην σίτιση των φοιτητών, η συνεχόμενη αύξηση της τιμής, η συνεχόμενη περικοπή φοιτητών από το δικαίωμα στην δωρεάν κάρτα, η μείωση της ποσότητας και της ποιότητας του φαγητού, είναι αποτελέσματα της επιχειρηματικής λειτουργίας στην σίτιση σε όλα τα ιδρύματα της Κρήτης τα τελευταία χρόνια.

Δεν θα επιτρέψουμε να μας στερήσουν το δικαίωμα στις σπουδές!

Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε γιατί μαζί είμαστε πιο δυνατοί!

Διεκδικούμε να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης των πρωτοετών φοιτητών που αναζητούν κατοικία:

· Άμεση χορήγηση έκτακτου στεγαστικού επιδόματος για όλους τους πρωτοετείς φοιτητές που δεν θα μπούνε στις εστίες.

· Κάνεις φοιτητής να μην παρατήσει τις σπουδές του λόγω έλλειψης κατοικίας η οικονομικού προβλήματος

· Να ενοικιαστούν δωμάτια για όσους φοιτητές κάνουν αίτηση για την εστία.

· Να αξιοποιηθεί ακίνητη περιουσία των ιδρυμάτων, της περιφέρειας και του Κράτους για εστίες.

· Άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας εισδοχής στις εστίες.

· Άμεση ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο και κατάργηση των δημοτικών τελών στην φοιτητική στέγη

· Άμεση έναρξη των εργασιών για την ανέγερση νέων εστιών με ευθύνη του κράτους χωρίς ενοίκια και εργολάβους

· Άμεση λύση στο πρόβλημα στέγασης των πυρόπληκτων εστιακών φοιτητών για όλη την χρονιά.

Είναι επιτακτική ανάγκη οι φοιτητές να οργανώσουμε τον αγώνα μας!

Με τη συμμετοχή όλων στους φοιτητικούς συλλόγους, που είναι η συλλογική οργάνωση των φοιτητών σε κάθε τμήμα ή σχολή, μπορούμε να δυναμώσουμε τον οργανωμένο αγώνα για δωρεάν σπουδές, δουλειά με δικαιώματα και επιστήμη που θα υπηρετεί το λαό και τις ανάγκες του.

Στην καινούργια αρχή που κάνεις στο Πανεπιστήμιο, δώσε την προσωπική σου μάχη για την κατάκτηση της γνώσης μέσα από τη συλλογική και οργανωμένη διεκδίκηση για τις σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, τη δουλειά και την ζωή! Κόντρα σε κυβερνήσεις, ΕΕ, επιχειρηματικούς ομίλους που σαρώνουν τα δικαιώματά μας!

Μην δεχτείς να εγκαταλείψεις τα όνειρά σου!

Γνώρισε την ΚΝΕ, έλα μαζί μας στον αγώνα για τα σύγχρονα δικαιώματα της νεολαίας στη μόρφωση, στη δουλειά και τη ζωή!