Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, με τον Βούλγαρο ομόλογο του Ιβάν Ντεμερτζίεφ, στον Έβρο.

«Η συνάντησή μας εκπέμπει ένα ισχυρό μήνυμα ενίσχυσης της συνεργασίας μας και συντονισμού των προσπαθειών μας προκειμένου να προασπίσουμε το Διεθνές Δίκαιο, να προασπίσουμε τα σύνορα της ΕΕ, να προασπίσουμε την ανθρώπινη ζωή και μέσα απ’ όλα τα τελευταία γεγονότα αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι ο Έβρος δεν είναι απλώς ένα γεωγραφικό σύνορο, αλλά είναι και το σύνορο μεταξύ του σεβασμού της ανθρώπινης ζωής από εδώ και της εργαλειοποίησης δυστυχισμένων ανθρώπων από την άλλη πλευρά. Είναι ένα σύνορο ανάμεσα στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και ανάμεσα στην καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου από την άλλη πλευρά», δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος μετά την συνάντηση.

Ερχονται νύχτα με Bayraktar οι Τούρκοι «Επιλέξαμε να συναντηθούμε εδώ στην Αλεξανδρούπολη γιατί μεταξύ άλλων η Ελλάδα και η Βουλγαρία αντιμετωπίζουμε μία πολύ σημαντική κοινή πρόκληση, το πολύ μεγάλο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, καθώς Ελλάδα και Βουλγαρία έχουμε τα σύνορά μας με την Τουρκία τα οποία είναι σύνορα της Ε.Ε. με την Τουρκία, θα έλεγα ότι είναι γενικότερα τα σύνορα του δυτικού κόσμου με την Τουρκία και δυστυχώς όλο το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε μία οργανωμένη επιχείρηση εργαλειοποίησης δυστυχισμένων ανθρώπων των παράνομων μεταναστών η οποία εξελίσσεται και στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και στα σύνορα της Βουλγαρίας με την Τουρκία», συμπλήρωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Εμείς συνεχίζουμε να ενισχύουμε με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα την φύλαξη των συνόρων μας με όλους τους δυνατούς τρόπους, προχωράμε στην κατασκευή του φράχτη κατά μήκος όλου του ποταμού Έβρου, αυξάνουμε τα ηλεκτρονικά μέσα επιτήρησης, συνεργαζόμαστε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, συνεργαζόμαστε με τους γείτονές μας πάντοτε με σεβασμό στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και πάνω απ’ όλα οι Έλληνες ενωμένοι θ’ αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση όπως το έχουμε κάνει για μεγάλο χρονικό διάστημα με πολύ αποτελεσματικό τρόπο με τη στήριξη και τη συνεργασία και των Βουλγάρων φίλων μας» πρόσθεσε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο πλήρους ένταξης της γειτονικής χώρας στη Ζώνη Σέγκεν, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα στηρίζει απολύτως το αίτημα της Βουλγαρίας.

«Θεωρούμε ότι είναι απολύτως έτοιμη να ενταχθεί στη ζώνη Σέγκεν, γι’ αυτό στις σχετικές διαδικασίες που θα διεξαχθούν η θέση μας θα είναι σαφής και ξεκάθαρη υπέρ της ένταξης της Βουλγαρίας στη ζώνη Σέγκεν», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Βούλγαρος υπουργός δήλωσε ότι οι δύο χώρες φυλάνε όχι μόνο τα δικά τους σύνορα αλλά και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οπότε οφείλουν να συνεργάζονται από κοινού σε αυτό το ζήτημα.

«Δεν μπορούμε με επιτυχία ν’ αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα αν δεν βοηθάμε η μία την άλλη και μαζί να τ’ αντιμετωπίσουμε. Είμαστε έτοιμοι για πολύ στενή συνεργασία με την Ελλάδα κι έχουμε την επιθυμία να παίζουμε το ρόλο του μεσάζοντα με την τουρκική πλευρά, η οποία επίσης θα έπρεπε να ενταχθεί σ’ αυτή τη διαδικασία», τόνισε.

Κοροναϊός: 36.146 κρούσματα την τελευταία εβδομάδα – 82 διασωληνωμένοι και 111 θανάτοι Ακολουθήστε tanea130.pngστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από tanea130.png