Υγειονομικοί αξιωματούχοι της ΛΔ Κονγκό ανακοίνωσαν χθες Τρίτη ότι εντοπίστηκε νέο κρούσμα του ιού Έμπολα στην Γκόμα, τη μεγαλούπολη στο ανατολικό τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με τη Ρουάντα, μετά το πρώτο, που διαγνώστηκε στα μέσα Ιουλίου.

«Ενημερώθηκα για ένα κρούσμα της ασθένειας που προκαλεί ο ιός Έμπολα στην Γκόμα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Δρ. Αρούνα Αμπέντι, συντονιστής των επιχειρήσεων αντιμετώπισης του Έμπολα στην επαρχία Βόρειο Κίβου, της οποίας η Γκόμα είναι πρωτεύουσα.

Πρόκειται για το δεύτερο κρούσμα της ασθένειας στην πόλη των περίπου δύο εκατομμυρίων κατοίκων μετά την κήρυξη της επιδημίας στις επαρχίες Βόρειο Κίβου και Ιτούρι, την 1η Αυγούστου 2018. Το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε τη 14η Ιουλίου. Ο ασθενής, ένας πάστορας, κατέληξε.

Ανακοίνωση που υπογράφεται από τον κονγκολέζο καθηγητή και επιδημιολόγο Ζαν-Ζακ Μουγέμπε αναφέρει ότι ομάδες αντιμετώπισης του Έμπολα «εντόπισαν και απομόνωσαν» τον δεύτερο ασθενή χθες 30ή Ιουλίου και διαπίστωσαν ότι «δεν υπάρχει καμία σύνδεση με το πρώτο κρούσμα».

Η ανακοίνωση του Μουγέμπε εξηγεί πως ο άνδρας «έφθασε στην Γκόμα τη 13η Ιουλίου 2019 από περιοχή με μεταλλεία στην επαρχία Ιτούρι, χωρίς να έχουν εκδηλωθεί συμπτώματα της ασθένειας· εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα την 22α Ιουλίου 2019».

«Ο ασθενής νοσηλεύεται σε κέντρο θεραπείας του Έμπολα στην Γκόμα», προστίθεται στο κείμενο, που συνυπογράφει ο κυβερνήτης της επαρχίας Βόρειο Κίβου, ο Ενζάνζου Κασιβίτα Καρλί.

Υγειονομικοί εργάζονται για να απολυμανθεί η κατοικία του ανθρώπου που προσβλήθηκε από τον Έμπολα και να εντοπιστούν όλοι όσοι ήλθαν σε επαφή μαζί του. Τα πρόσωπα αυτά «θα αρχίσουν να εμβολιάζονται από αύριο [σ.σ. σήμερα Τετάρτη]», διευκρίνισε ο Μουγέμπε.

Οι δύο αξιωματούχοι προτρέπουν τον πληθυσμό να συνεργάζεται με τις ομάδες αντιμετώπισης της επιδημίας και διαβεβαιώνει «τις γειτονικές χώρες ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα για να ενισχυθούν η επιτήρηση στα σημεία εισόδου και οι υγειονομικοί έλεγχοι».

Η δέκατη επιδημία του Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό πλήττει τις επαρχίες Βόρειο Κίβου και Ιτούρι τον τελευταίο χρόνο όπου έχει στοιχίσει τη ζωή σε 1.790 ανθρώπους, κατά επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες Τρίτη. Πρόκειται για τη δεύτερη χειρότερη επιδημία του ιού στην ιστορία.

Ο εντοπισμός του πρώτου κρούσματος στην Γκόμα ώθησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να προειδοποιήσει ότι η εξάπλωση της επιδημίας υπάρχει κίνδυνος να επιταχυνθεί.