Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης κάλεσε χθες πανστρατιά και έδωσε προσωπική και επίμονη μάχη επικαλούμενος τον Μιλτιάδη Εβερτ για να κερδίσει οριακά στο Περιφερειακό Συμβούλιο την ψηφοφορία που του επιτρέπει να αγοράσει 8 ώρες πρόγραμμα ημερησίως στον τηλεοπτικό σταθμό Attica TV έναντι 42.000 ευρώ το μήνα.

Η συζήτηση στο χθεσινοβραδινό Περιφερειακό Συμβούλιο χαρακτηρίστηκε από τα στοιχεία της σκληρής αντιπαράθεσης. Από την πλευρά Πατούλη τα ηνία ανέλαβε ο ίδιος μιλώντας για ιστορική απόφαση και καταγραφή με ονομαστική ψηφοφορία εκείνων που θέλουν να υπάρχει η φωνή της περιφέρειας και της αυτοδιοίκησης.

«Να σπάσουν αυγά χωρίς φόβο ότι θα σπάσουν τα μούτρα τους», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επισήμως, εισηγητής του θέματος είχε οριστεί ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρήστος Θεοδωρόπουλος, κάτι που δεν συνηθίζεται καθώς ο ρόλος του αφορά κυρίως την αμερόληπτη τήρηση του κανονισμού.

Ο ίδιος ο κ. Θεοδωρόπουλος απέδωσε την επιλογή στην νομική του κατάρτιση αλλά όταν ήρθε η ώρα της συζήτησης το βάρος έπεσε στον Περιφερειάρχη που απάντησε με ένταση σε όσους ζήτησαν να αποσυρθεί το θέμα.

Η απόφαση αφορά την «έγκριση σύμβασης οριζόντιας συνεργασίας της Περιφέρειας με τον Δήμο Ασπροπύργου και την Δημοτική Επιχείρηση Attica TV». Βάσει της εισήγησης, αντικείμενο της σύμβασης είναι:

Να ενισχυθεί η προβολή της Αττικής μέσω της παρουσίασης των αναπτυξιακών δράσεων της Περιφέρειας Αττικής

Να προβληθεί το πρόγραμμα, η ειδησεογραφία, οι εκδηλώσεις (λόγου, πολιτισμού, αθλητικές), οι αναπτυξιακές δραστηριότητες της Περιφέρειας Αττικής αναφορικά με τις καθ’ ύλην και κατά τόπο αρμοδιότητές της

Να πληροφορηθεί ειδικότερα, το κοινό για την δημιουργία ή εκμετάλλευση αναψυκτήριων, επιμορφωτικών κέντρων, συνεδριακών κέντρων, εκθεσιακών κέντρων, αθλητικών κέντρων, την εκτέλεση επιμορφωτικών και άλλων συναφών προγραμμάτων, την προβολή κάθε δραστηριότητας που σχετίζεται με την αναβάθμιση την ποιότητας ζωής των κατοίκων της Περιφέρειας Αττικής

Να ενισχυθεί η προβολή των αναγκών των κατοίκων όλης της Περιφέρειας Αττικής αλλά και των δράσεων και των 66 δήμων της Περιφέρειας Αττικής.

Ολα τα παραπάνω θα επιτευχθούν με την παραγωγή τηλεοπτικών εκπομπών, την τηλεοπτική κάλυψη εκδηλώσεων και την προβολή σποτ. Στα έξοδα περιλαμβάνονται οι αμοιβές 16 δημοσιογράφων, 3 οπερατέρ, 1 σκηνοθέτη, 1 ηχολήπτη, δύο οδηγών, δύο μοντέρ, αγορά εξοπλισμού 6.500 ευρώ τον μήνα, καύσιμα 8.000 ευρώ, διοικητικές αμοιβές 5.000 ευρώ. Ακόμη και ενοίκια 15.000 και συνδρομή στην Digea 10.000 ευρώ μηνιαίως!

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει συνολικό κόστος 42.000 ευρώ τον μήνα και η σύμβαση έχει προϋπολογισμό 210.000 καθώς καλύπτονται 5 μήνες ενώ, όπως είπε ο κ. Πατούλης, θα συσταθεί επιτροπή που θα αποφασίσει ποια θα είναι η συνέχεια του εγχειρήματος.

Τις εντονότερες αντιρρήσεις εξέφρασε η παράταξη του Γιάννη Σγουρού. Ο ίδιος ανέφερε ότι του είχε προταθεί κάτι αντίστοιχο για σύμπραξη με τον «Αθήνα 984» όταν ήταν Περιφερειάρχης αλλά το απέρριψε, αναρωτήθηκε εάν το κανάλι είναι ιδιωτικό, προειδοποίησε για αντιδράσεις από άλλα μέσα ενημέρωσης και πολιτικό κόστος.

Από την ίδια παράταξη ο Δ. Κατσικάρης μίλησε για εμπλοκή στο κανάλι του εφοπλιστή Καραγιώργη που διώκεται με διεθνές ένταλμα σύλληψης και πρόσθεσε ότι η επιχείρηση επιβίωσε χάρη στην αύξηση κεφαλαίου ύψους 2,3 εκατομμυρίων ευρώ με χρήματα του Δήμου Ασπροπύργου.

Την απόσυρση ζήτησε και ο εκλεγμένος με την ίδια παράταξη Μάκης Γιομπαζολιάς επικαλούμενος την δίωξη που ταλαιπώρησε επί 6 χρόνια και τον ίδιο ως μέλος διοίκησης του «Αθήνα 984».

Από την πλευρά της παράταξης Δούρου μίλησε ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Καραμάνος που σημείωσε ότι η Περιφέρεια «μισοαγοράζει» το Attica Tv χωρίς μελέτη και κοστολόγιο.

Επίσης, ο πρώην Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεόδωρος Σχινάς επικαλέστηκε νομικά κενά που μπορεί να μπλοκάρουν την απόφαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Πάντως, παραδέχθηκε ότι η περιφέρεια έχει επικοινωνιακό έλλειμμα θυμίζοντας τις εποχές που η διοίκηση Δούρου έκανε έργα όπως την νέα παραλιακή λεωφόρο αλλά τα κανάλια έδειχναν μόνον το μποτιλιάρισμα.

Ο Γ. Πρωτούλης (ΚΚΕ) αναρωτήθηκε αν ο κ.Πατούλης έχει ανάγκη πρόσθετης προβολής ενώ είναι κάθε μέρα στα κανάλια, και τόνισε πως σκοπός είναι η δημιουργία προπαγανδιστικού μηχανισμού της διοίκησης.

Ο Κ. Τουλγαρίδης (Αντικαπιταλιστική Ανατροπή) σημείωσε την παρουσία του Περιφερειάρχη την ώρα που απουσιάζει από άλλες συνεδριάσεις όπως εκείνη που οι κάτοικοι από τον Μαραθώνα ήρθαν να διαμαρτυρηθούν.

Η Μαριάννα Τσίχλη (Ανυπότακτη Αττική) τόνισε ότι στην εισήγησή της η Νομική Υπηρεσία δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση για το αν μπορεί να προχωρήσει έτσι η σύμβαση. Ο Θάνος Τζήμερος μίλησε για κανάλι με παράξενη προϊστορία που έχει χρεωκοπήσει δύο φορές και το πλήρωσαν οι δημότες.

Η συζήτηση κράτησε για ώρα χωρίς μεγάλες εντάσεις μέχρι την ώρα που πήρε τον λόγο για δεύτερη φορά ο κ.Πατούλης με εμφανή στόχο να διώξει τον φόβο από όσους θα ψήφιζαν και άκουγαν για νομικά ζητήματα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Πατούλης διαθέτει επισήμως 41 ψήφους σε σύνολο 101 περιφερειακών συμβούλων και θα μπορούσε να χάσει την ψηφοφορία.

Σε μια αποστροφή του λόγου του ο Περιφερειάρχης σχολίασε το γεγονός ότι από την παράταξη του πρώην Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού αποχωρούν συνεχώς στελέχη. Ακολούθησε πανζουρλισμός με τον Γ.Σγουρό να μιλά για «συναλλαγή».

Ο Γ.Πατούλης αποκάλεσε τον Γ.Σγουρό «δοτό». «Ντροπή σου!», «Δική σου ντροπή!», φώναζαν ο ένας στον άλλο. «Δεν είναι εδώ Αρση Βαρών, σε ξέρουμε από το 1982», έλεγε ο Γ.Πατούλης. «Δεν είναι εδώ Δήμος Αμαρουσίου» ανταπαντούσε ο Γ.Σγουρός.

Υπενθυμίζεται ότι τέσσερις εκλεγμένοι με τον Γ.Σγουρό δήλωσαν ανεξαρτητοποίηση και τώρα ανέλαβαν έμμισθες θέσεις ευθύνης από τον Γ.Πατούλη. Τελικώς, ήταν πέντε από τους εκλεγμένους με τον Γ.Σγουρό που ψήφισαν υπέρ της εισήγησης με αποτέλεσμα η πρόταση να λάβει 46 θετικές ψήφους έναντι 43 κατά.

Πάνω στη διαμάχη με τον Γ.Σγουρό, ο κ.Πατούλης επικαλέστηκε τον Μιλτιάδη Εβερτ που αντιμετώπισε, όπως είπε, την ίδια πολεμική το 1986 όταν πήρε την ιστορική απόφαση να ιδρυθούν ελεύθερα δημοτικά ραδιόφωνα.

Κάπου εκεί πολλοί από την αντιπολίτευση του είπαν ότι θα μπορούσε να αξιοποιήσει τα δημοτικά ραδιόφωνα που ακόμη λειτουργούν σε Αθήνα, Πειραιά και αλλού αλλά και την ΕΡΤ και τα διαφημιστικά μηνύματα με κοινωνικό περιεχόμενο που μπορούν να παίζουν όλα τα κανάλια.

Ο Γιάννης Σγουρός ανέφερε την πληροφορία ότι ο κ.Πατούλης είχε προσπαθήσει να περάσει την ίδια συνεργασία με το Attica Tv και ως πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δημων Ελλάδας αλλά συνάντησε αντιρρήσεις μέσα από την παράταξή του και τον Α Αντιπρόεδρο Δημήτρη Καφαντάρη.

Ο Γ.Πατούλης δεν απάντησε σχετικά αλλά τόνισε πολλές φορές ότι η σύμβαση με το Attica Tv θα περάσει από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου ως προς την νομιμότητά του. Σημειώνεται ότι ο Δήμαρχος Ασπροπύργου Νίκος Μελετίου είναι στενός συνεργάτης του Γ.Πατούλη και Β’ Αντιπρόεδρος στην ΚΕΔΕ.