Στα 16.746 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορονοϊού στο Βέλγιο. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων στη χώρα μέσα σε ένα 24ωρο από την αρχή της πανδημίας.

Κατά το διάστημα από 13 μέχρι και 19 Οκτωβρίου ο ημερήσιος μέσος όρος μολύνσεων είναι 10.454 (αύξηση της τάξης του 69% σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο), σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιστημονικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Sciensano. Επισημαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά που ο ημερήσιος μέσος όρος κρουσμάτων ξεπερνάει τις 10.000.

Το σύνολο των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας έχει ανέλθει στα 270.132, το δε ποσοστό των θετικών τεστ είναι 16,6% επί του συνόλου σε επίπεδο επικράτειας. Το τελευταίο 24ωρο υπήρξαν 49 θάνατοι λόγω κορονοϊού, ενώ κατά το ως άνω χρονικό διάστημα (13-19.10) ο ημερήσιος μέσος όρος θανάτων είναι 35 (+13%).

Το σύνολο των θανάτων από την αρχή της υγειονομικής κρίσης είναι 10.588 (5.178 στη Φλάνδρα, 3.753 στη Βαλλονία και 1.657 στις Βρυξέλλες). Τις τελευταίες 24 ώρες εισήχθησαν 498 άτομα σε νοσοκομεία της χώρας. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 3.649 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 573 σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Ο ημερήσιος μέσος όρος εισαγωγών σε νοσοκομεία της χώρας μεταξύ 16 και 22 Οκτωβρίου είναι 350 (+82% σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο).

Υπουργός Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης: «Η εκπαίδευση αποτελεί εθνική πολιτική προτεραιότητα»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης στο RTBF η υπουργός Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης της Ομοσπονδίας Βρυξελλών-Βαλλονίας, Caroline Desir, υπογράμμισε ότι η εκπαίδευση έχει αναδειχθεί σε πολιτική εθνικής προτεραιότητας.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία σκέψη «να αγγίξουν» τα σχολεία, αν και αρκετοί ειδικοί τάσσονται ανοιχτά υπέρ ενός γενικού lockdown. «Δεν υπάρχει ομοφωνία στο θέμα αυτό», εξήγησε και μάλιστα παρατηρούνται σημαντικές διαφοροποιήσεις σε επίπεδο γλωσσικών κοινοτήτων. Γεγονός είναι πάντως ότι το lockdown προκάλεσε μεγάλη ζημιά στα νέα παιδιά τόσο σε επίπεδο παιδαγωγικό όσο και σε επίπεδο συναισθηματικής και ψυχολογικής ευεξίας, τόνισε.

Η ίδια αναγνωρίζει ότι στα σχολεία υπάρχουν πολλές οργανωτικές δυσκολίες που προκύπτουν λόγω των μολύνσεων και της καραντίνας. Σε καθημερινή βάση υπάρχει ένας αυτοσχεδιασμός προκειμένου να αναπροσαρμοστούν τα ωράρια και να βρεθούν αντικαταστάτες. Θα πρέπει να δίνεται μεγαλύτερη ευχέρεια στα σχολεία όσον αφορά τη διαχείριση της κρίσης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την παιδαγωγική συνέχεια για τους μαθητές.

Διχασμένο το Βέλγιο σχετικά με μία επαναφορά του lockdown

Την έλλειψη ομοφωνίας τόσο σε επίπεδο ειδικών όσο και πολιτικών όσον αφορά το ενδεχόμενο επιβολής ενός δεύτερου lockdown στο Βέλγιο, προβάλλει δημοσίευμα των Brussels Times, την ώρα που τα νέα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς.

Ο Βέλγος ιολόγος Marc Van Ranst υποστηρίζει ότι με ένα σύντομο αυστηρό lockdown τεσσάρων εβδομάδων θα μπορούσαμε να αποφύγουμε ένα μερικό lockdown μεγαλύτερης διάρκειας, που μάλλον θα εξαντλήσει και θα εκνευρίσει τον καθένα. Πέραν αυτού, το υγειονομικό και το κοινωνικο-οικονομικό κόστος ενός σύντομου lockdown θα είναι πολύ μικρότερο, τονίζει.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο μικροβιολόγος και πρώην μέλος του Επιστημονικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Sciensano, Emmanuel André, ο οποίος πιστεύει ότι το Βέλγιο οδεύει κατευθείαν σε έναν τοίχο και ότι ένα lockdown είναι η μόνη επιλογή. «Δεν θα πρέπει πλέον να αναρωτιόμαστε τι να κλείσουμε. Θα πρέπει να διερωτώμεθα τι να αφήσουμε ανοιχτό», δήλωσε συμπληρώνοντας ότι πρέπει να τεθεί το θέμα ενός νέου lockdown, της μόνης δηλαδή επιλογής που έχει απομείνει.

Στον αντίποδα, ο ιολόγος και ομοσπονδιακός εκπρόσωπος για θέματα κορονοϊού, Steven Van Gucht, δήλωσε στους Brussels Times ότι δεν είναι πεπεισμένος πως ένα νέο lockdown είναι η καλύτερη λύση**, «αλλά ότι η επιβολή αυστηρότερων μέτρων είναι καλή ιδέα»**, ειδικά σε περιοχές και χώρους, όπου μπορεί να σπάσει η αλυσίδα των μολύνσεων. Επεσήμανε δε ότι τα αποτελέσματα των μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή από την περασμένη Δευτέρα δεν είναι ακόμη ορατά προσθέτοντας ότι η απόφαση για επιβολή πρόσθετων περιορισμών ή όχι «είναι λίγο – πολύ σαν να παίζεις πόκερ».

Πιο αυστηρή στάση υιοθέτησε ο Βart De Wever, επικεφαλής του φλαμανδικού εθνικιστικού N-VA, αλλά και Δήμαρχος Αμβέρσας, ο οποίος δήλωσε πως «αρκετοί στη γαλλόφωνη πλευρά ζητούν ένα νέο lockdown για ολόκληρη τη χώρα. Να προτείνω να δούμε το θέμα σε επίπεδο περιφερειών;»