Με δύο ανακοινώσεις οι δήμοι Θάσου και Παγγαίου επιβεβαίωσαν την Τρίτη το βράδυ τα κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν σε τουρίστες που κάνουν τις διακοπές τους στην περιοχή. Τα τέσσερα κρούσματα στο νησί της Θάσου έχουν ήδη εντοπιστεί και τέθηκαν σε περιορισμό στο ξενοδοχείο καραντίνας, ενώ για τα δυο κρούσματα στο δήμο Παγγαίο πρόκειται γα επισκέπτες που πέρασαν το Σαββατοκύριακο σε παραθαλάσσιες περιοχές και επέστρεψαν στην πατρίδα τους.

Την Τρίτη το απόγευμα πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη την οποία οργάνωσε ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Κώστας Αντωνιάδης και συμμετείχαν οι τέσσερεις δήμαρχοι της περιφερειακής ενότητας και ο διευθυντής τη διεύθυνσης Υγείας Χρήστος Παπαδόπουλος. Στους δημάρχους έγινε ενημέρωση για τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στην περιοχή. Η επιβεβαίωση των κρουσμάτων στο νησί της Θάσου έγινε από δείγματα που ελήφθησαν κατά την είσοδό τους στη χώρα μας από Σέρβους και Βούλγαρους τουρίστες. Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω τουρίστες είναι ασυμπτωματικοί και έχουν μεταφερθεί σύμφωνα με τις οδηγίες και την επίβλεψη του ΕΟΔΥ στο ξενοδοχείο καραντίνας.

ΕΛΛΑΔΑ 08.07.2020 12:10Καβάλα: Δωρεάν διακοπές σε γιατρούς - νοσηλευτές για τη μάχη τους με τον κορονοϊό Καβάλα: Δωρεάν διακοπές σε γιατρούς - νοσηλευτές για τη μάχη τους με τον κορονοϊό

Ο δήμαρχος του νησιού Λευτέρης Κυριακίδης τόνισε ότι «διανύουμε μια διαφορετική τουριστική περίοδο για τη Θάσο. Η προσέλευση τουριστών στο νησί της Θάσου, καθιστά επιτακτική την τήρηση από όλους των μέτρων ατομικής προστασίας και την πιστή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Με ψυχραιμία και υπευθυνότητα αντιμετωπίζουμε κάθε ιδιαίτερη συγκυρία». Ο δήμος Παγγαίου με ανακοίνωσή του ζητάει από τους επαγγελματίες και τους πολίτες να τηρούν αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία τους και την προστασία των επισκεπτών της περιοχής.

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας Αναστασία Αντωνίου – Πούγγουρα μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ επισημαίνει ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με όλες τις εμπλεκόμενες διοικητικές και υγειονομικές αρχές . «Η περιοχή μας,ανέφερε, στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό και ήταν επόμενο να υπάρξουν κάποια κρούσματα, παρά το γεγονός ότι όλους αυτούς τους μήνες τόσο η Καβάλα όσο και η Θάσος δεν είχαν παρουσιάσει κανένα. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση αυτή η κατάσταση που διαμορφώνεται δεν θα πρέπει να μας επηρεάσει και να μας πανικοβάλει. Νομίσω ότι με ψυχραιμία, με ετοιμότητα κι αν όλοι τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε πρόβλημα. Ο καθένα μας αν τηρεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας προστατεύει πρώτα την υγεία του και κατ’ επέκταση την υγεία των γύρω του. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις. Επιβάλλεται να μη βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους που υπάρχουν πολλά άτομα και οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού δηλαδή ηλικιωμένοι και συμπολίτες μας με χρόνια νοσήματα να φορούν μάσκες σε κλειστούς κυρίως χώρους και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί».

Η κ. Αντωνίου επισημαίνει ακόμα ότι η χρήση μάσκας θα πρέπει να είναι απαραίτητη στα μέσα μαζικής μεταφοράς και ιδιαίτερα στα πλοία καθώς οι αποστάσεις είναι μικρές και πάντα υπάρχει ο κίνδυνος της μετάδοσης. Σε κάθε περίπτωση υπογραμμίζει πάντως ότι «αν είμαστε προσεχτικοί, τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα από όλους τους επαγγελματίες και επιχειρηματίες αλλά και από τους πολίτες τότε πραγματικά πιστεύω πως δεν πρέπει να φοβόμαστε».

Σε ξενοδοχείο καραντίνας οι Σέρβοι τουρίστες

Στο ξενοδοχείο καραντίνας της Θάσου διαμένουν πλέον οι Σέρβοι, μαζί με τις οικογένειές τους, που εντοπίστηκαν θετικοί στον κορονοϊό και εκεί θα κάνουν τις διακοπές τους, έχοντας όλες τις ανέσεις αλλά μην έχοντας τη δυνατότητα να βγουν από αυτό και να περιηγηθούν στις ομορφιές του νησιού. Την ίδια στιγμή ο εντοπισμός των θετικών κρουσμάτων προκάλεσε ανησυχία στη Θάσο, όμως, έχει αποφευχθεί ο όποιος πανικός.

Όπως όλοι οι τουρίστες που έρχονται οδικώς στην Ελλάδα μέσω του τελωνείου του Προμαχώνα, οι πέντε Σέρβοι που εντοπίστηκαν θετικοί στον ιό, έδωσαν δείγμα, μόλις πέρασαν τα ελληνικά σύνορα. Δήλωσαν ότι πηγαίνουν για διακοπές στη Θάσο κι έδωσαν τα τηλέφωνά τους, προκειμένου να ενημερωθούν, σε περίπτωση που είναι ασθενείς. Μετά από δύο μέρες βγήκαν τα αποτελέσματα των δειγμάτων και οι θετικοί ενημερώθηκαν ότι πρέπει να μπουν σε καραντίνα. Ο ένας από αυτούς ζήτησε να επιστρέψει στην πατρίδα του μαζί με την οικογένειά του, αίτημα που έγινε δεκτό. Οι άλλοι τέσσερις μεταφέρθηκαν στο ξενοδοχείο καραντίνας, όπου κάνουν οικογενειακές διακοπές, τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας.

«Το ξενοδοχείο φιλοξενίας επισκεπτών θετικών στον κορονοϊό στη Θάσο βρίσκεται περίπου τρία χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα του νησιού, τον Λιμένα, σε μία πανέμορφη περιοχή μέσα στο δάσος και διαθέτει όλες τις υποδομές. Εκεί πλέον οι θετικοί στον κορονοϊό Σέρβοι κάνουν τις διακοπές τους μαζί με τις οικογένειές τους. Δεν μπορούν, βέβαια, να βγουν έξω από αυτό, ωστόσο, το ξενοδοχείο έχει πισίνα και όλες τις απαραίτητες υποδομές«, αναφέρει στο ethnos.gr και τον Ρωμανό Κοντογιαννίδη ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Θάσου, Πάρης Παρασχούδης.

Ανησυχία αλλά όχι πανικός

Κατά τον ίδιο προκλήθηκε ανησυχία στην τοπική κοινωνία του νησιού, μόλις έγινε γνωστός ο εντοπισμός των κρουσμάτων και το θέμα συζητιέται αρκετά μεταξύ κατοίκων και τουριστών, αλλά δεν έχει σημειωθεί κάποιος πανικός. Η ανησυχία έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι οι θετικοί στον κορονοϊό τουρίστες, μέχρι να εξεταστούν τα δείγματα και να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, κυκλοφόρησαν για περίπου δύο μέρες στο νησί και κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά, με ποιους και πόσους ανθρώπους ήρθαν σε επαφή και κατά συνέπεια να εκτιμηθεί το μέγεθος της διασποράς.

«Υπάρχει ανησυχία και αυτό είναι απολύτως λογικό, ωστόσο, δεν έχει σημειωθεί πανικός και αυτός με κάθε τρόπο πρέπει να αποφευχθεί. Είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι και μπορούμε να κάνουμε πολύ καλή διαχείριση του ζητήματος. Επίσης, οι δομές υγείας του νησιού μας διαθέτουν όλες τις υποδομές, ενώ δεν είναι δύσκολη η μεταφορά ατόμου στην ηπειρωτική Ελλάδα, αν υπάρξει ανάγκη. Δυστυχώς, δεν μπορεί να υπάρξει πουθενά αποκλεισμός μετάδοσης του ιού. Οι Σέρβοι είναι πολύ καλοί πελάτες του νησιού μας και κάποιοι παραπονέθηκαν που απαγορεύθηκε η είσοδός τους στη χώρα μας, όμως, δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Πρέπει να προσέξουμε. Η ισορροπία μεταξύ της διαφύλαξης της υγείας μας και του ανοίγματος του τουρισμού είναι πολύ δύσκολη, όμως, πρέπει να την τηρήσουμε», λέει ο κ. Παρασχούδης.

Πρώτο «εισαγόμενο» κρούσμα και στη Νάξο

Το πρώτο εισαγόμενο κρούσμα κορονοϊού εμφανίστηκε και στη Νάξο. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το naxostimes.gr, πρόκειται για Έλληνα γιατρό που ζει στην Αγγλία και επισκέφτηκε το νησί με την ανήλικη κόρη του για διακοπές.

Ο Έλληνας γιατρός έφτασε στη χώρα μας το Σάββατο αεροπορικώς από την Αγγλία, μέσω Σερβίας και στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος έκανε τεστ για τον κορονοϊό και ενημερώθηκε αργότερα τηλεφωνικά από τον ΕΟΔΥ ότι το τεστ ήταν θετικό. Αμέσως ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές και ο 45χρονος Έλληνας γιατρός μετέβη με αυτοκίνητο που είχε ενοικιάσει στο ξενοδοχείο καραντίνας της Νάξου, μαζί με την κόρη του. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του naxostimes ο γιατρός βρίσκεται στο δωμάτιο του και είναι καλά στην υγεία του ενώ πρόκειται να δώσει δείγμα και να υποβληθεί και σε νέο τεστ για τον κορονοϊό.