Είναι ένας από τους γιατρούς σε νοσοκομείο του Λονδίνου που δίνει καθημερινά μάχη με τον κορονοϊό. Μιλώντας στη Daily Mail εξηγεί ότι το ιατρικό προσωπικό βρέθηκε απροετοίμαστο, ενώ οι ασθενείς παρακολουθούν τρομοκρατημένοι την εξέλιξη του ιού. «Έχετε δει ποτέ κάποιον να πασχίζει για την τελευταία του ανάσα; Εκείνοι που το έχουν βιώσει δεν ξεχνούν ποτέ τη φρίκη. Θα ήθελα να ξεχάσω όλα τα πρόσωπα του θανάτου που είδα την περασμένη εβδομάδα» λέει αρχικά ο γιατρός του NHS.

«Το βλέμμα του πανικού σε κάθε πρόσωπο, ο βραχνός ήχος που κάνουν οι άνθρωποι καθώς προσπαθούν απεγνωσμένα και αποτυγχάνουν να πάρουν οξυγόνο στους πνεύμονές τους. Αυτό δεν σας αφήνει. Είμαι γιατρός για περισσότερο από μια δεκαετία» προσθέτει.

ΚΟΣΜΟΣ 22.03.2020 11:30«Παντού υπάρχουν ανεύθυνοι…»: Το γράμμα-μαχαιριά Σέρβου κατοίκου για τον κορονοϊό «Παντού υπάρχουν ανεύθυνοι…»: Το γράμμα-μαχαιριά Σέρβου κατοίκου για τον κορονοϊό

«Νόμιζα ότι τα έχω δει όλα αλλά τίποτα δεν μπορούσε να με προετοιμάσει για την τρομοκρατία που θα μπορούσε να εξαπολύσει ο κοροναϊός: Ήταν λίγο μετά το μεσημέρι του Σαββάτου όταν άρχισε ο εφιάλτης. Ειδοποιήθηκα ότι είχε φτάσει ένας ασθενής γύρω στα 70 με τον Covid-19, του οποίου η καρδιά είχε σταματήσει να χτυπάει. Αυτό που είδα όταν έφτασα ήταν ο πανικός. Το προσωπικό, χωρίς καμιά δική του υπαιτιότητα, ήταν διστακτικό για το πώς θα έπρεπε να αντιδράσουμε. Ήταν μια πρώιμη ένδειξη για το πόσο ανεπαρκώς προετοιμασμένοι είμαστε ως χώρα για την αντιμετώπιση αυτού του ιού.

Οι προσπάθειές μας να σώσουμε τον ασθενή ήταν μάταιες. Μαζί με δύο νοσοκόμες, έναν ανώτερο γιατρό και έναν αναισθησιολόγο, ήμασταν ανίσχυροι καθώς ο Covid-19, βασάνιζε σκληρά το θύμα του ακριβώς μπροστά μας. Πάσχιζε να αναπνεύσει… μπορούσα να δω τον τρόμο στα μάτια του. Ήξερε» συνεχίζει ο γιατρός.

Στη συνέχεια της αφήγησής του σημειώνει πως τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του βρέθηκαν απροετοίμαστοι για να αντιμετωπίσουν τον ιό. «Λίγο μετά τον πρώτο θάνατο που είδα, κλήθηκα να πάω σε ένα ασθενή, που είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο για κάτι εντελώς άσχετο και τώρα, ήταν σαφές ότι είχε νοσήσει από κοροναϊό εδώ, στο σημείο που πίστευε ότι θα τον βοηθούσαμε να γίνει καλύτερα» τονίζει.

«Κοίταγα στον θάλαμο. Ο ασθενής ήταν περιτριγυρισμένος από άλλα κρεβάτια γεμάτα ασθενείς, καθώς και από νοσηλευτές και γιατρούς που δεν προστατεύονταν. (…) Σχεδόν ταυτόχρονα οι πάσχοντες άρχισαν να πολλαπλασιάζονται και με κάθε νέα ανακάλυψη άκουγ την εσωτερική μου φωνή να κραυγάζει «Όχι, όχι, όχι, όχι. Σε παρακαλώ Θεέ μου, όχι» προσθέτει.

Σύμφωνα με τον γιατρό ο κορονοϊός είναι χειρότερος από την εποχική γρίπη. «Έχασα τον αριθμό των περιπτώσεων που βρήκα τους πάσχοντες σε διαφορετικούς θαλάμους. Κάθε ελπίδα που είχαμε να διατηρήσουμε τους ασθενείς με Covid-19 ξεχωριστά από τους υπόλοιπους, εξανεμίστηκε καθώς διαρκώς εμφανίζονταν νέοι πάσχοντες» υπογραμμίζει.

«Είμαι ασυμπτωματικός, αλλά έχω εκτεθεί στον κορονοϊό συχνά. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό να το μεταφέρω, όπως και οι περισσότεροι γιατροί σε όλη τη χώρα. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό ώστε κάποιος από εμάς να αυτοαπομονωθεί πριν εμφανίσει συμπτώματα. Για πρώτη φορά στην καριέρα μου πρέπει να αντιμετωπίσω τον φόβο ότι ως γιατρός θα μπορούσα να είμαι ένας σιωπηλός δολοφόνος. Δεν έχω άλλη επιλογή παρά να αποκλείσω αυτόν τον φόβο και απλά να συνεχίσω», λέει ακόμη.

«Προς το τέλος της περασμένης εβδομάδας, έγινε φανερό ότι μπορούμε να κάνουμε πολύ λίγα πράγματα για να σταματήσουμε την εξάπλωση αυτού του επιθετικού και αδυσώπητου ιού. Πολλοί ασθενείς απλά δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία και τις μάσκες οξυγόνου και δεν έχουμε άλλη επιλογή από το απλά να τους κάνουμε να νιώθουν “άνετα”. Ακόμη και με τη μορφίνη για το μούδιασμα του πόνου, οι θάνατοι ήταν βασανιστικοί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εύχομαι να ξεχάσω την περασμένη εβδομάδα, να προσποιούμαι ότι είναι ένας εφιάλτης. Αλλά δεν είναι. Είναι πλέον η νέα μας πραγματικότητα», επισημαίνει ο γιατρός του NHS.

ΚΟΣΜΟΣ 22.03.2020 12:10Επιδημιολόγος του Γέηλ στο ethnos.gr: Έξι μήνες το ελάχιστο σε καραντίνα Επιδημιολόγος του Γέηλ στο ethnos.gr: Έξι μήνες το ελάχιστο σε καραντίνα

«Ο ιός έχει αναγκάσει τους γιατρούς να κάνουν το Θεό» υποστηρίζει και συμπληρώνει πως «για τέτοιου είδους αποφάσεις χρειάζεται χρόνος. Όμως όλα έγιναν πολύ γρήγορα, μέσα σε μια εβδομάδα… Κανείς γιατρός δεν πρέπει να επιλέγει μεταξύ ασθενών… Όμως τώρα δεν έχουμε επιλογή».

«Πολλές φορές αυτή την εβδομάδα, οι οικογένειες δεν αποδέχονται τη μοίρα των αγαπημένων τους και μας παρακαλούσαν να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε τον ιό. Αυτές οι συζητήσεις παραμένουν μαζί σου.

Υπάρχουν τώρα περίπου 150 επιβεβαιωμένα κρούσματα στο νοσοκομείο, αλλά υποψιάζομαι ότι θα μπορούσε να είναι πολλές φορές περισσότερο από αυτό. Βρισκόμαστε σε σημείο που δεν υπάρχει χώρος για να θεραπεύσουμε αυτούς που υποφέρουν. Και αυτό είναι μόλις η κορυφή του παγόβουνου» τονίζει ακόμη.

Την ίδια ώρα καταγγέλλει ότι υπάρχει έλλειψη προστατευτικού ρουχισμού. «Δεν έχουμε καν αρκετό προστατευτικό ρουχισμό. Για κάποιο άγνωστο λόγο, μας είπαν ότι είναι καλό να φοράμε μια χειρουργική μάσκα με κενά αέρα και όχι μια μάσκα πλήρους προστασίας με σύστημα φίλτρου αέρα, πλαστική ποδιά και ζευγάρι γάντια» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Μην έχετε αυταπάτες. Είμαστε σε κρίσιμο σημείο. Πόσο χειρότερο θα γίνει; Τρέμω να το σκεφτώ» καταλήγει ο γιατρός του NHS.