Λίγα 24ωρα έχουν απομείνει μέχρι την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία και ο κορονοϊός παραμονεύει. Ήδη τα τελευταία 24ωρα έχουν εμφανιστεί κρούσματα σε σχολεία της χώρας με πιο πρόσφατα αυτά που εντοπίστηκαν σε σχολεία του Περιστερίου. Πάντως, η κυβέρνηση και οι λοιμωξιολόγοι είναι κατηγορηματικοί: Τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά στις 14 Σεπτεμβρίου. Την ίδια ώρα σάλος έχει ξεσπάσει με το κίνημα της αντιμάσκας καθώς υπάρχουν γονείς που αντιδρούν στη χρήση της από τα παιδιά τους εντός των σχολείων. Μάλιστα την Κυριακή διοργανώθηκαν συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας, ενώ υπήρξε και παρέμβαση εισαγγελέα.

Τα πιο πρόσφατα κρούσματα βρέθηκαν στο 30ο δημοτικό σχολείο και στο 16ο Γυμνάσιο, όπου εντοπίστηκαν θετικοί στον κορονοϊό μια καθαρίστρια και ένας εκπαιδευτικός αντίστοιχα. Με την εύρεση των δυο κρουσμάτων οΔήμος Περιστερίου προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες βάσει του υγειονομικού πρωτοκόλλου ενημερώνοντας τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Παιδείας.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου, υπήρξαν κρούσματα κορονοϊού σε παιδικό σταθμό και Γυμνάσιο των Τρικάλων. «Ο Δήμος Τρικκαίων από την πρώτη στιγμή βρίσκεται σε συνεχή σε επαφή με τον ΕΟΔΥ, εφαρμόζοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα. Με πιστή τήρηση των προβλεπομένων, των νόμων, των πρωτοκόλλων, έγινε ήδη από το πρωί της Τρίτης, απολύμανση στους χώρους του σχολείου και του βρεφονηπιακού σταθμού. Επίσης γίνεται πρόσθετη ιχνηλάτηση και ειδοποιήθηκαν οι γονείς – κηδεμόνες, οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό των δύο μονάδων», τόνισε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος της πόλης Δημήτρης Παπαστεργίου.

Ο βρεφονηπιακός σταθμός παραμένει κλειστός για 14 ημέρες ενώ και στο Γυμνάσιο ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία. Με οδηγίες που έδωσε ο ΕΟΔΥ, τηρείται κάθε πρωτόκολλο σχετικά με τη λειτουργία των δύο μονάδων αλλά και όλων των σχολείων, όπου εντοπίζεται κρούσμα κορονοϊού. Παράλληλα την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι ένας δάσκαλος σε δημοτικό σχολείο της Καλλιθέας βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, ενώ η ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας) κατήγγειλε την ύπαρξη δύο κρουσμάτων σε μεγάλο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο.

Ποια είναι τα μέτρα για τη λειτουργία των σχολείων

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον τρόπο που θα λειτουργήσουν τα σχολεία. Πρόκειται για μια δέσμη 33 άρθρων, στα οποία εξηγείται τι θα ισχύει για τις μάσκες -στις οποίες αναφέρθηκαν τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τις μετακινήσεις μαθητών και τις εκδηλώσεις, τα κυλικεία, τα αντισηπτικά και τα γενικότερα μέτρα ασφαλείας. Να σημειωθεί ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο έδωσε το «πράσινο φως» για την παραγωγή των μασκών για τα σχολεία.

Μεταξύ άλλων η ΚΥΑ προβλέπει ότι η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς, σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και στους εξωτερικούς όταν υπάρχει συνωστισμός, όπως επίσης και στα μέσα μεταφοράς μαθητών ενώ οι μαθητές που δεν θα φορούν μάσκα θα παίρνουν απουσία.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας – Απουσία στους ανυπάκουους

Σε ό,τι αφορά στη χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για μαθητές, εκπαιδευτικούς σε όλες τις τάξεις, καθώς και το λοιπό προσωπικό.

Η λειτουργία των κυλικείων

Τα κυλικεία λειτουργούν σύμφωνα με τις οδηγίες της από 3.9.2020 εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19,
οι οποίες επικαιροποιούνται και εξειδικεύονται με οδηγίες του ΕΟΔΥ που κοινοποιούνται με εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Σε κάθε περίπτωση:

Σύψας: Θα έχουμε κρούσματα στα σχολεία

Την ύπαρξη κρουσμάτων στα σχολεία, με αφορμή και το άνοιγμά τους στις 14 Σεπτεμβρίου, είχε εξηγήσει με δηλώσεις του στο OPEN TV και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας: «Σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα, ανοίγουμε τα σχολεία με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Απόλυτοι δεν μπορούμε να είμαστε, αλλά πιστεύω ότι τα σχολεία ανοίγουν με ασφάλεια και γιατί πρέπει να ανοίξουν. Είναι προτεραιότητα του κράτους. Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε μηδενικά κρούσματα, αλλά δεν μπορούμε να πάμε σε κλείσιμο ολόκληρων σχολικών μονάδων, παρά μόνο τάξεων και θα προχωρήσουμε σε ιχνηλατήσεις κι όλες τις ενδεδειγμένες διαδικασίες για να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού», τόνισε ο καθηγητής.

Πώς θα γίνει ο αγιασμός στα σχολεία

Το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε την εγκύκλιο σχετικά με τον αγιασμό στα σχολεία, όταν αυτά θα ανοίξουν τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου. «Σας ενημερώνουμε ότι ο καθιερωμένος Αγιασμός θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020 στον αύλειο χώρο των σχολείων, μετά από συνεννόηση του/της Διευθυντή/ντριας με τους ιερείς του οικείου ναού, με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών και των μαθητών/τριών και στη συνέχεια ο ιερέας θα επισκεφθεί όλες τις αίθουσες της σχολικής μονάδας, όπου θα παρευρίσκονται οι λοιποί μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί. Παρακαλούμε να ενημερώσετε τις σχολικές μονάδες αρμοδιότητάς σας», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Καμπάνια για το άνοιγμα των σχολείων - Νέα ιστοσελίδα και τηλεοπτικό σποτ

Η καμπάνια ενημέρωσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με στόχο την ομαλή έναρξη λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών και την τήρηση όλων των ενδεδειγμένων, από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας, μέτρων προστασίας, έναντι του COVID-19, ενισχύεται με μία νέα ιστοσελίδα -mathainoumeasfaleis**.gov.**org- και νέο τηλεοπτικό spot.

Στην ιστοσελίδα mathainoumeasfaleis**.gov.**org περιλαμβάνονται οδηγίες για εκπαιδευτικούς, φοιτητές και μαθητές, απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις, σχετικοί σύνδεσμοι, υπουργικές αποφάσεις, οδηγίες του ΕΟΔΥ αλλά και άλλες ενέργειες και δράσεις του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την πρόληψη εξάπλωσης του κορονοϊού.

Η νέα τηλεοπτική καμπάνια ξεκινά από σήμερα να προβάλλεται στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, προκειμένου να υπογραμμίσει τα μέτρα προστασίας και πρόληψης, ιδιαίτερα δε την ενδεδειγμένη χρήση μάσκας, αλλά και να αποκρούσει ανυπόστατες θεωρίες που παρακινούν στην παράβαση των κανόνων προφύλαξης από το νέο κορονοϊό.

Η ταυτόχρονη διαφύλαξη της ατομικής και δημόσιας υγείας καθώς και η συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας αποτελούν προτεραιότητα. Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, πάντοτε με γνώμονα το συμφέρον σύσσωμης της εκπαιδευτικής κοινότητας και σύμφωνα με τις οδηγίες της ειδικής ομάδας των επιστημόνων, ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες, ώστε με την προσπάθεια, την επιμονή και την προσαρμοστικότητα όλων μας, να «Μαθαίνουμε Ασφαλείς».