«Εσπασε» κάθε ρεκόρ ο κορονοϊός στην Ελλάδα. Μέσα σε μόλις 24 ώρες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το νέο ρεκόρ κρουσμάτων (293 την Πέμπτη) και πέντε ακόμη θανάτους, κάτι που προκαλεί έντονη ανησυχία. Αυτό που μπορεί, όμως, να διαπιστώσει κανείς, παρατηρώντας την κατανομή των κρουσμάτων κορονοϊού, όπως αυτή αποτυπώνεται από την επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, είναι ότι από τα 293 κρούσματα κορονοϊού που καταγράφονται σε όλη τη χώρα, τα 22 σε Αττική και Θεσσαλονίκη προέρχονται από ταξίδια στο εσωτερικό της χώρας (δηλαδή, διακοπές σε νησιά και επαρχία).

Ας δούμε αναλυτικά την κατανομή των κρουσμάτων κορονοϊού

Σύμφωνα, με την επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, στην Αττική καταγράφηκαν 103 κρούσματα κορονοϊού με τα 18 από αυτά να προέρχονται από διακοπές στα νησιά και στη Θεσσαλονίκη να έχουμε 4 κρούσματα από ταξίδια, επίσης, στο εσωτερικό της χώρας.

Αυτό δείχνει αυτό για το οποίο προειδοποιούσαν οι λοιμωξιολόγοι: Οτι δηλαδή τα πραγματικά κρούσματα θα φανούν με την επιστροφή όλων των εκδρομέων στα μεγάλα αστικά κέντρα. Οσο, δηλαδή, πλησιάζουμε προς το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου οι ειδικοί θα έχουν πιο σαφή εικόνα για το πόσοι έχουν μολυνθεί από τον ιό και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις συσκέψεις που θα έχει με τους ειδικούς θα αποφασίσει ποια μέτρα θα ληφθούν για να περιοριστεί η πανδημία του κορονοϊού.

Δεν είναι τυχαίο, όπως προκύπτει και από το ρεπορτάζ του ethnos.gr, ότι γίνονται εντατικές προετοιμασίες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ώστε να είναι όλα έτοιμα γιατί οι Αρχές φοβούνται έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού. Όπως σημείωσε και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης: «Θα περιμέναμε μια αυξητική τάση προς το τέλος Σεπτεμβρίου λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας, γιατί ο κόσμος θα σταματήσει να συγχρωτίζεται σε ανοιχτούς χώρους και θα αρχίσει να μπαίνει σε κλειστούς χώρους. Όταν έρθει αυτή η στιγμή θα πρέπει να δούμε ποια μέτρα μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε. Νομίζω ότι με τη χρήση της μάσκας θα πάμε καλά».

Κορονοϊός και γρίπη φονικός συνδυασμός

Και βέβαια η ανησυχία αυτή δεν είναι τυχαία, αφού προς τα τέλη Σεπτεμβρίου και μετά αναμένεται να ξεκινήσει και το κύμα της γρίπης. Η συνύπαρξη των δύο ιών φοβίζει τους ειδικούς, κυρίως επειδή μπορεί να χρειασθεί να νοσηλευθούν στα νοσοκομεία πολλοί συμπολίτες μας με επιπλοκές. Τη φονική συνύπαρξη κορονοϊού και γρίπης είχε επισημάνει με δηλώσεις της και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία, μιλώντας στο OPEN TV, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Θα πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε και θα πρέπει να το λέμε συνέχεια. Κορονοϊός και γρίπη είναι επικίνδυνος συνδυασμός».

Είναι προφανές ότι αν συνεχιστούν αυτοί οι υψηλοί αριθμοί κρουσμάτων (παρά την πτώση το διήμερο 24 και 25 Αυγούστου) το άνοιγμα των σχολείων δεν θα γίνει την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου αλλά θα πάει τουλάχιστον μια εβδομάδα πίσω, καθώς - παρά τις όποιες εξαγγελίες από πλευράς του υπουργείου Παιδείας ότι τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου (η ημερομηνία θα ανακοινωθεί την 1η Σεπτεμβρίου) η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ακούσει ότι πουν οι λοιμωξιολόγοι. Κι αυτό φαίνεται τόσο από τις ανακοινώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, για το πώς θα γίνει η εργασία στο Δημόσιο (τηλεργασία και ειδικοί κανόνες για ευπαθείς ομάδες) αλλά και τις συζητήσεις που γίνονται για την εργασία στον ιδιωτικό τομέα.

Μένει, όλα, να φανούν, πάντως, για τα όποια μέτρα αποφασίσει τελικά να πάρει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας τα επόμενα 24ωρα. Κι αυτό θα φανεί από τις ανακοινώσεις που θα κάνουν ξανά την Παρασκευή, 28 Αυγούστου, για δεύτερη φορά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, αλλά και ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας, αρμόδιος για τον κορονοϊό,Σωτήρης Τσιόδρας, την επόμενη εβδομάδα στο πρώτο του comeback έπειτα από σχεδόν, έπειτα από το «αντίο» στην ενημέρωση για τον κορονοϊό στα τέλη Μαΐου.