Εντονες αντιδράσεις ακολούθησαν την απόφαση της κυβέρνησης Τζόνσον να κατατάξει επτά ελληνικά νησιά στην κόκκινη λίστα κορονοϊού, που υποχρεώνει σε καραντίνα 14 ημερών όσους επιστρέφουν από αυτά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Daily Mail, περίπου 60.000 Βρετανοί τουρίστες είναι αυτή τη στιγμή στη χώρα μας και είναι έξαλλοι με την απόφαση. Μάλιστα όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας, προσπαθούν να βρουν τρόπους να επιστρέψουν μέχρι στις 16:00 της Τετάρτης – καθώς τότε τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο της καραντίνας- προκειμένου να το αποφύγουν.

Οι Βρετανοί που βρίσκονται σε Λέσβο, Τήνο, Σέριφο, Μύκονο, Κρήτη, Σαντορίνη και Ζάκυνθο, σε μερικές ώρες δεν θα εξαιρούνται πλέον από την υποχρέωση να μπουν σε καραντίνα επιστρέφοντας σπίτι και αναζητούν εισιτήρια επιστροφής, τα οποία όπως αποκαλύπτουν έχουν υπερκοστολογηθεί από τις αεροπορικές εταιρείες, που θέλουν να εκμεταλλευτούν την ανάγκη των τουριστών για άμεση επιστροφή στην πατρίδα τους.

ΚΟΣΜΟΣ 06.09.2020 18:53Βρετανία: 2.988 νέα περιστατικά μόλυνσης μέσα σε 24 ώρες Βρετανία: 2.988 νέα περιστατικά μόλυνσης μέσα σε 24 ώρες

«Ήταν σοκαριστικό να βλέπεις τις τιμές να εκτοξεύονται μπροστά στα μάτια σου. Πετάχτηκα μια στιγμή να πάρω την πιστωτική μου κάρτα και μέχρι να επιστρέψω η τιμή είχε αυξηθεί κι άλλο, ήταν απίστευτο…» λέει Βρετανίδα τουρίστρια στην Daily Mail, που αυτήν την περίοδο ανακαινίζει το σπίτι της και έχει προγραμματισμένες πολλές εργασίες. «Ευτυχώς στην περίπτωσή μας οι επιπτώσεις δεν είναι τόσο σοβαρές, αλλά σίγουρα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θα πρέπει να χάσουν μεροκάματα δύο εβδομάδων εξαιτίας αυτής της εξέλιξης», σημειώνει η ίδια.

Εν τω μεταξύ η TUI και η Jet2 έχουν ακυρώσει τα πακέτα διακοπών σε Κρήτη (μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου η Jet2), Σαντορίνη, Ζάκυνθο και Μύκονο λόγω των νέων κανόνων καραντίνας και η EasyJet ανακοίνωσε ότι περικόπτει πτήσεις μετά την απόφαση της κυβέρνησης.

Nα σημειωθεί ότι περίπου 41.554 άνθρωποι στη Βρετανία πέθαναν μέσα σε 28 ημέρες από τη στιγμή που βγήκαν θετικοί στον κορονοϊό–ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών από covid-19 στην Ευρώπη–παρότι τις τελευταίες εβδομάδες ο αριθμός των μολύνσεων είναι σημαντικά μικρότερος σε σχέση με αρκετές γειτονικές της χώρες στην Ευρώπη.

Η αιφνιδιαστική απόφαση

Σε καραντίνα 14 ημερών λοιπόν μπαίνουν όσοι τουρίστες επιστρέφουν στη Μεγάλη Βρετανία από επτά ελληνικά νησιά. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε τη Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Μεταφορών της Μεγάλης Βρετανίας, Γκραντ Σαπς, αυτά τα νησιά είναι η Μύκονος, η Λέσβος, η Τήνος, η Σέριφος, η Κρήτη, η Σαντορίνη και η Ζάκυνθος.

Σημειώνεται ότι η Ουαλία έχει ήδη επιβάλλει 14ημερη καραντίνα σε όσους επιστρέφουν από έξι ελληνικά νησιά και συγκεκριμένα την Κρήτη την Ζάκυνθο, τη Μύκονο, τη Λέσβο, την Πάρο και την Αντίπαρο. Παράλληλα, και η Σκωτία υιοθέτησε μέτρα για τους ταξιδιώτες από την Ελλάδα λόγω των αυξημένων κρουσμάτων Covid-19 που εντόπισε σε πτήσεις από τη χώρα μας.

Σε απόγνωση ο υπουργός Υγείας

Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε ότι οι νέοι έχουν χαλαρώσει υπερβολικά σε σχέση με την κοινωνική αποστασιοποίηση και κινδυνεύουν να θέσουν σε κίνδυνο τους μεγαλύτερης ηλικίας συγγενείς τους λόγω του εφησυχασμού τους. «Μην σκοτώσετε την γιαγιά σας κολλώντας κορονοϊό και στη συνέχεια μεταδίδοντάς τον σε εκείνη. Και μπορείτε να τον μεταδώσετε πριν καν εμφανίσετε συμπτώματα» είπε ο ίδιος σε ραδιοφωνική εκπομπή του BBC που απευθύνεται σε νεανικό κοινό. «Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει ανοδική τάση και έχουμε δει σε άλλες χώρες πού οδηγεί αυτό και δεν είναι κάποιο ωραίο μέρος» προσέθεσε ο Χάνκοκ.

Τον Αύγουστο η βρετανική κυβέρνηση αύξησε το πρόστιμο που θα επιβάλλεται για σοβαρές παραβιάσεις των μέτρων μετά την πραγματοποίηση πολλών ρέιβ πάρτυ, τα οποία διέλυσε η αστυνομία.

Αυστηρότεροι περιορισμοί έχουν επιβληθεί εκ νέου σε περιοχές με αυξημένα κρούσματα, περιλαμβανομένων του Μάντσεστερ στη βόρεια Αγγλία, της Γλασκώβης και άλλων περιοχών της Σκωτίας και της κομητείας Κέρφιλι στην Ουαλία.